joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Olt: Aproape 3.600 de pensionari au poprire pe pensie sau sunt executaţi silit pentru datorii

Aproape 3.600 de pensionari olteni sunt executaţi silit de bănci, CAR-uri, administraţii fiscale sau primării, oamenilor oprindu-li-se din pensie, inclusiv pentru că nu şi-au achitat la timp întreţinerea.

Reprezentanţii Casei Judeţene de Pensii (CJP) au arătat că, la începutul lunii martie 2017, se aflau în sold nu mai puţin de 3.145 de popriri înfiinţate pe veniturile pensionarilor, în scădere faţă de sfârşitul lunii ianuarie cu 120. Directorului executiv al CJP Olt, Iulian Smarandache, a declarat că valoarea viramentelor pentru cazurile aflate în sold la zi a fost de aproape 370.000 de lei. „În prezent, la nivelul Casei Judeţene de Pensii sunt înfiinţate 3.145 de popriri asupra drepturilor de pensie a 3.580 de popriţi. Valoarea sumelor poprite aferente lunii februarie 2017 a fost de 369.000 de lei, în scădere faţă de sfârşitul lunii ianuarie cu 20.000 de lei”, a precizat Smarandache.

Cele mai frecvente motive pentru care reprezentanţii Casei de Pensii sunt nevoiţi să facă popriri provin din hotărârile judecătoreşti, credite şi dobânzi restante de la bănci şi Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Olt, impozite şi taxe locale, amenzi, facturi la întreţinere neplătite de la asociaţiile de proprietari, debite restante comunicate de unităţi pentru foştii salariaţi, actuali pensionari. Sunt supuse executării silite prin poprire sumele de bani, titlurile de valoare sau alte bunuri mobile incorporale urmăribile datorate debitorului de o a treia persoană sau pe care aceasta i le va datora în viitor în temeiul unor raporturi juridice existente. Poprirea se înfiinţează la cererea creditorului, de executorul judecătoresc de la domiciliul sau sediul debitorului ori de la domiciliul sau sediul terţului poprit.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Pentru sumele datorate cu titlu de obligaţie de întreţinere sau de alocaţie pentru copii, precum şi în cazul sumelor datorate cu titlu de despăgubiri pentru repararea pagubelor cauzate prin moarte, vătămarea integrităţii corporale sau a sănătăţii, când executarea se face asupra salariului sau asupra altor venituri periodice cunoscute realizate de debitor, înfiinţarea popririi se dispune de instanţa de fond, din oficiu, de îndată ce hotărârea este executorie potrivit legii.

Potrivit legii, la solicitarea instituţiilor îndreptăţite săşi recupereze debitele, Casa de Pensii poate reţine până la o treime din pensia datornicului sau chiar până la jumătate din pensie, dacă este vorba de mai multe datorii. CJP Olt, în conformitate cu prevederile Ordonanţei Guvernului 92/2003, are calitatea de terţ poprit în relaţia pensionarilor cu diferite instituţii, autorităţi publice locale, persoane fizice sau juridice îndreptăţite să recupereze debite în baza unor titluri executoriii sau dispoziţii de poprire.

Politica