Fostul primar din Daneţi, la un pas de prima sentinţă

Judecătoria Craiova a amânat pentru 17 martie a.c. pronunţarea sentinţei în dosarul în care fostul primar al comunei doljene Daneţi, Constantin Spiridon, a fost judecat pentru abuz în serviciul contra intereselor publice alături de contabila Primăriei Daneţi, Elena Biţu, fratele lui Bercea Mondial, Vasile Anghel, şi administratorul firmei Sabalux Mob, Marius Vasile Savu.

După doi ani și jumătate de proces, magistraţii Judecătoriei Craiova au anunţat că s-a încheiat primul proces pentru abuz în serviciu al fostului primar din comuna Daneţi, Constantin Spiridon. La sfârșitul săptămânii trecute, instanţa a anunţat că amână pronunţarea sentinţei pentru 17 martie a.c.

Reamintim că acesta este primul dosar în care a fost arestat şi trimis în judecată primarul comunei Daneţi, Constantin Spiridon. Pe 8 iulie 2014, poliţiștii Serviciului de Investigarea Fraudelor împreună cu procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova au făcut cinci percheziţii, la Primăria Daneţi, la locuinţa primarului, Constantin Spiridon și a contabilei, dar și la Vasile Anghel, în Drăgănești Olt, ridicându-i pe cei trei inculpaţi. Potrivit reprezentanţilor IPJ Dolj, în perioada 2008- 2012, primarul Constantin Spiridon, în complicitate cu contabila Elena Biţu, prin procedura de achiziţie directă, a acceptat la plată facturi pentru produse a căror valoare a fost mult „umflată”, depășind preţul pieţei. Este vorba despre bănci stradale, staţii de autobuz sau leagăne pentru copii.  Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova au reţinut în rechizitoriu că,  „în perioada aprilie 2007– septembrie 2011, primarul comunei Daneţi, inculpatul SPIRIDON CONSTANTIN, prin procedura de achiziţii directe de produse şi servicii, a acceptat la plată facturi pentru produse şi servicii, care nu au fost recepţionate în totalitate şi a căror valoare a fost supraevaluată, preţurile acestora depăşind cu mult preţurile existente pe piaţă la momentul efectuării achiziţiilor, plătind din bugetul local suma totală de 452.959 lei, din care suma totală de 361.627 lei a fost achitată în mod nejustificat pentru operaţiuni nelegale, ineficiente şi neeconomicoase”.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Primarul a fost trimis în judecată şi în al doilea dosar, vizând ilegalităţi pe la şcoală. Este vorba despre dosarul în care Ionel Goagă, fostul director al Şcolii Profesionale Daneţi, Gheorghe Tănăsescu, contabil la aceeaşi unitate şcolară, şi Marius Vasile Savu, administrator al firmei Sabalux Mob din Craiova (cel din urmă în stare de libertate) au fost trimişi în judecată pentru delapidare şi abuz în serviciu contra intereselor publice. În urma cercetărilor efectuate de poliţişti şi procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova s-a stabilit că Ionel Goagă, de 47 de ani, din comuna Daneţi, Dolj, fost director al Şcolii Profesionale Daneţi, şi Gheorghe Tănăsescu, de 62 ani, tot din comuna Daneţi, contabil la aceeaşi unitate şcolară, în perioada decembrie 2009 – aprilie 2011, prin intermediul lui Constantin Spiridon, primarul comunei, prin procedura de achiziţie directă de bunuri şi servicii, au achiziţionat, pentru unitatea de învăţământ, de la firma Sabalux Mob din Craiova, bunuri la preţuri supraevaluate şi care nu au fost recepţionate în totalitate şi au acceptat la plată facturi emise fictiv pentru lucrări de reparaţii sau amenajări interioare care nu s-au efectuat în realitate.  Societatea Sabalux Mob, reprezentată de Marius Vasile Savu, a emis facturi în valoare totală de 173.399 lei, din care Şcoala Profesională Daneţi a achitat suma de 153.849 lei, iar expertiza contabilă efectuată în cauză a stabilit un prejudiciu creat unităţii de învăţământ în valoare de 120.637 lei. În plus, în perioada iunie 2009 – iunie 2012, Şcoala Profesională Daneţi, reprezentată de Ionel Goagă, în calitate de director, şi de Gheorghe Tănăsescu, în calitate de contabil, a achiziţionat de la nouă agenţi economici mai multe bunuri şi produse în valoare totală 122.970,30 lei, piese de mobilier, laptopuri, aparatură electrocasnică şi alte dispozitive electrice, precum şi unelte pentru grădinărit, care au fost însuşite în interes personal de cei doi. Acest dosar a fost amânat pentru luna viitoare.

Populare

Recomandări

Cutremur de 4,9 pe scara Richter în apropiere de Târgu Jiu

Institutul Național pentru Fizica Pământului a anunțat că un...

Se ridică prohibiția la știucă în Delta Dunării

Din 20 martie, se ridică prohibiția la știucă, dar...

Shaorma de 37 de kg, la Slatina

Iubitorii de fast-food și în special de shaorma, din...

Restaurantele trag un semnal de alarmă privind creşterea preţurilor energiei electrice

Marţi, 21 martie, treizeci de restaurante din Lyon îşi...