vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

„Implicarea civică în decizia politică”

O masă rotundă cu tema „Implicarea civică în decizia politică” a fost organizată, joi, la Craiova, de către decanul Baroului Dolj, Lucian Săuleanu și Asociația Liberalii – Craiova.

Întâlnirea a avut drept scop crearea unei punți de legătură între societatea civilă și mediul politic.

Trăim în vremuri în care este absolută nevoie ca vocea celor care se consideră îndreptățiți să vorbească să fie receptați cât mai bine de zona decizională. Acest transfer al inițiativei civice în zona politică a fost însă extrem de anevoios”, a spus Ionuț Stroe, deputat PNL, moderator al evenimentului.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Între invitați s-a numărat deputatul de București, Ovidiu Raețchi, acesta vorbindu-le celor prezenți despre importanță colaborării dintre cele două medii:„Eu cred că un politician lucrează și, parlamentar vorbind, își manifestă actul politic prin asociații. Vă dau exemplu ultima lege importantă depusă, o lege dedicată copiilor cu sindrom Down a fost făcută, de fapt, de asociațiile de părinți care cunosc problema. De ce? Pentru că nu poți, ca politician, să cunoști și problema copiilor cu sindrom Down și pe cea a tancurilor și pe cea a copacilor care trebuie tăiați sau nu. Trebuie să lucrezi cu specialiștii. E obligatoriu. Iar legislația trebuie să plece de la oamenii care sunt direct vizați de ea. Iar orice politică odată făcută trebuie consultată cu oamenii direct implicați, cu asociațiile pentru că altfel te trezești cu tot soiul de legiferări care n-au trecut pe la cei vizați”.

Nicolae Cuță, președintele Fundației pentru Dezvoltarea Economiei Sociale, a declarat că: „Faptul că strada, cetățenii simpli au reușit să impună unor parlamentari, care nu și-au dorit, să dea o lege pe care ei și-au dorit-o, eu cred că este o victorie care va face ca lucrurile să nu mai devină vreodată ce au fost înainte. În momentul de față, societatea civilă este conștientă de puterea pe care a dobândit-o”.

În completare, Lucian Săuleanu, decanul Baroului Dolj, a apreciat că societatea poate aduce schimbarea, însă implicarea în politică trebuie să se concretizeze în colaborări pe termen lung.

Protestele ne-au arătat că societatea civilă este vie, că se poate conta pe ea, că poate aduce schimbarea. Problema este că această implicare în decizia politică are mai multe fațete. Au fost foarte bune aceste proteste, însă trebuie gândită o formulă nu pe termen scurt, ci pe termen lung, să identificăm un mecanism prin care să preluăm, practic, tot ceea ce societatea civilă are bun. Dacă am implicare, trebuie să am comunicare și dacă am comunicare trebuie să am mesaj. Trebuie să existe de ambele părți buna credință în derularea activităților ca atare, a proiectelor sau a unei agende comune. Realitatea este că politicienii, în ultimii 27 ani, nu au mizat foarte mult pe ceea ce societatea civilă poate să spună. Ușor, ușor au ajuns să nu mai aibă o identitate. Trebuie totuși să înțelegem utilitatea politicienilor. Noi, românii, am ajuns să ne punem semne de întrebare cu privire la utilitatea politicienilor sau, în general, în construcția democrației. Evident că aceste nemulțumiri trebuie date la o parte pentru că democrația este esențială și politicienii sunt necesari. Nu se poate face și conduce un stat de drept dacă nu avem politicieni. Dar tot atât de adevărat este faptul că acești politicieni trebuie să înțeleagă, să se reformuleze, să se reinventeze, nu neapărat după o ideologie clară, ci mai mult după valori”, a spus profesorul Săuleanu.

Acesta a adăugat că este nevoie de o mai bună comunicare între societatea civilă și politicieni.

Avem o problemă legată de comunicare, mesajele, ca atare, trebuie să fie unele constante și aici este o problemă pe care o identificăm chiar la nivel local: nu avem o societate civilă la fel de dezvoltată ca în alte orașe. În cazul nostru, trebuie să facem un pas către tineri, să îi încurajăm, să le acordăm un prilej de a-și exprima niște puncte de vedere, pe care noi să le preluăm, iar cei care sunt parlamentari, de exemplu, să le poată transpune. Problema este că trebuie să existe și un feedback constant, adică politicienii să vină în forum și să prezinte rezultatele. Noi nu mai avem încredere unii în alții pentru că nu am avut un mesaj care să circule, care să se întoarcă la ceilalți”, a mai spus decanul Baroului Dolj.

Lucian Săuleanu a mai menționat că este nevoie de sprijinirea înființării de asociații care să urmărească activitatea administrației locale și a parlamentarilor.

 

Politica