joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Olt: Peste 130 de şomeri, executaţi silit pentru datorii de zeci de mii de lei

Peste o sută de olteni au intrat în vizorul AJOFM Olt după ce s-a descoperit că au beneficiat fără drept de diferite forme de sprijin financiar, suma totală pe care o datorează aceştia depăşind 80.000 de lei iar pentru recuperarea debitelor agenţia a declanşat procedura de executare silită.

Reprezentanţii Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Olt au declarat că, în timp ce se aflau în şomaj, oamenii obţineau venituri şi din alte activităţi. În cazul a peste 130 de şomeri a fost declanşată procedura de executare silită. „La data de 1 ianuarie 2017 se aflau în executare silită un număr de 136 debitori pentru suma totală de 80.219,70 lei, după cum urmează: indemnizaţii de şomaj necuvenite, plătite fără temei legal – 69 de persoane pentru suma de 68.114,67 lei; debite stabilite în sarcina şomerilor beneficiari de cursuri de formare profesională – 45 de persoane pentru suma de 4.062,51 lei; prime acordate în temeiul articolelor 73, 74 şi 75 din Legea nr. 76/2002, modificată şi completată ulterior -15 persoane pentru suma de 5.668 lei şi debite provenite din proiecte implementate cu finanţarea din Fondul Social European – şapte persoane pentru suma de 2.347,50 lei”, a declarat purtătorul de cuvânt al AJOFM Olt, Elena Iordache.

Oamenii au ajuns să fie datori la AJOFM pentru că s-au angajat, dar nu au anunţat în timp util instituţia încasând şi salariu şi şomaj, unii şomerii nu s-au ţinut de cursurile de formare profesionale la care s-au înscris pe banii agenţiei, iar alte persoane aflate în evidenţele AJOFM au primit prime de încadrare, conform legislaţiei în vigoare, însă au părăsit locul de muncă înainte de 12 luni, din motive imputabile lor – prin demisie.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Pentru plata primei de încadrare sunt două condiţii: una ar fi să se angajeze în intervalul de timp stabilit, cea de-a doua face referire la menţinerea raporturilor de muncă cel puţin 12 luni. Din diverse motive, puţini tineri reuşesc să respecte cea de-a doua condiţie şi să rămână la firma la care s-au încadrat minimum un an, deşi în momentul în care primesc prima de încadrare li se explică acest lucru. Primele încasate de cei care încetează relaţiile de muncă se constituie în debite.

Politica