Conecteaza-te cu noi

Olt

Zeci de şomeri olteni, lăsaţi fără indemnizaţie pentru că n-au venit la cursurile AJOFM

Publicat

pe

40 de şomeri din judeţul Olt au rămas fără indemnizaţie de şomaj, în prima lună din acest an, pentru neprezentarea la viză sau pentru că au refuzat să participe la cursurile de formare profesională organizate de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Olt.

Reprezentanţii agenţiei au arătat că legislaţia prevede că şomerii indemnizaţi trebuie să se prezinte lunar, la termenele stabilite, la agenţiile pentru ocupare pentru a-şi viza carnetele de şomaj, în caz contrar li se suspendă dreptul de a mai primi indemnizaţie. „În luna ianuarie 2017, AJOFM Olt a dispus suspendarea indemnizaţiilor de şomaj pentru 40 de olteni, dintre care 39 pentru neprezentarea la viză şi unul pentru refuz curs”, a precizat Elena Iordache, purtătorul de cuvânt al AJOFM Olt.

În cazul în care la data stabilită de către AJOFM, din motive bine întemeiate, şomerul nu se poate prezenta, acesta poate veni a doua sau a treia zi pentru a informa reprezentanţii AJOFM cu privire la problemele apărute. Sunt cazuri, însă, în care şomerii nu vin nici după câteva zile, iar în astfel de situaţii legea prevede suspendarea indemnizaţiei de şomaj. Măsura suspendării plăţii indemnizaţiei de şomaj se revocă în situaţia în care beneficiarul probează cu acte justificative că nu şi-a îndeplinit această obligaţie (de a se prezenta la data programată la viză) din motive neimputabile lui.

Potrivit legii, se consideră motive neimputabile beneficiarului următoarele situaţii: naşterea unui copil; căsătorie; îmbolnăvire; decesul soţului, soţiei sau al rudelor până la gradul al doilea inclusiv şi forţă majoră. De asemenea, legea se aplică şi în situaţia în care şomerul indemnizat refuză nejustificat să participe la servicii pentru stimularea ocupării şi formării profesionale sau la data întreruperii acestora din motive imputabile persoanei. Reluarea la plată se face numai după ce persoana depune o cerere la AJOFM Olt prin care solicită acest lucru. Repunerea în plată, după suspendare, se face de la data depunerii cererii beneficiarului, dar nu mai târziu de 60 de zile calendaristice de la data suspendării. Important de reţinut este faptul că indemnizaţia de şomaj nu se acordă retroactiv ca în cazul anumitor tipuri de prestaţii sociale.

În 2014, nu mai puţin de 244 şomeri, au rămas fără indemnizaţie pentru că nu s-au prezentat la viză (219) sau au refuzat să participe la cursuri de formare profesionale (25) în timp ce în 2015, 221 olteni au fost vitregiţi de aceste drepturi, dintre care 210 pentru neprezentarea la viză şi 11 pentru refuz curs. În 2016 unui număr de 47 de şomeri le-a încetat indemnizaţia de şomaj ca urmare a nerespectării acestor obligaţii, la 31 de şomeri încetându-le indemnizaţia de şomaj ca urmare a refuzului nejustificat de a participa la servicii de formare profesională şi la 16 şomeri ca urmare a refuzului nejustificat de a se încadra într-un loc de muncă conform pregătirii şi nivelului studiilor.

© 2021. Toate drepturile rezervate.