joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

UPDATE/Transfuzii sanguine sistate la Spitalul „Filantropia” din Craiova, după decesul a doi pacienți. Se acoperă doar urgenţele

UPDATE/Spitalul „Municipal” Filantropia din Craiova, unitate medicală în care doi pacienți au murit după efectuarea unor transfuzii sanguine, a fost amendată cu 25.000 lei. Sancțiunea a fost aplicată de Direcția de Sănătate Publică Dolj. Medicul Spitalului Filantropia, care a fost de gardă vineri, asistentele de la Unitatea de Transfuzii Sanguine, precum și asistentele din Secția de Hematologie, au fost sancționați, fiecare, cu câte o mie de lei.

Recomandarea Comisiei de Hemovigilență a spitalului este ca transfuziile să se facă în prezența medicului curant, în intervalul orar 8-13. Ei au făcut după-amiaza când nu era medic în secție. Inspectorii noștri au verificat scriptic datele și s-a constatat căă pungile de sânge administrate pacienților coincid cu cele menționate în foaia de observație şi cu documentele de la Centrul de transfuzii sangvine. Faia de observație nu era completă, nu trecuseră ora când a început tratamentul, ora când s-a finalizat, dacă pacientul acceptă tratamentul sau dacă a mai fost transfuzat. Asistenții trebuia să completeze aceste date”, a precizat Ștefan Popescu, pentru Jurnalul Olteniei.

 

UPDATE/ Mai multe cadre medicale de la Filantropia vor fi audiate, marți, la Secția 1 Poliție. Anchetatorii au primit rezultatele preliminare ale necropsiilor. Cauzele probabile ale decesului celor doi pacienți sunt infarctul miocardic și insuficiența respiratorie.

Și specialiștii Direcției de Sănătate Publică Dolj au finalizat verificările la Spitalul Municipal, dr. Ștefan Popescu, purtătorul de cuvânt al instituției precizând că au fost respectate procedurile privind efectuarea transfuziilor.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Inspectorii au verificat modul în care s-au respectat procedurile şi s-au respectat,au verificat pungile de sânge administrate pacienților. S-a constatat că ele coincid cu cele menționate în foaia de observație şi cu documentele de la Centrul de transfuzii sangvine. Au existat câteva documente incomplet completate”, a spus Ștefan Popescu.

În cel mult 30 de zile se așteaptă și rezultatele analizelor histopatologice. Pe de altă parte, marți, mai multe cadre medicale de la Spitalul „Filantropia” vor fi audiate la Secția 1 Poliție.


Conducerea Spitalului „Filantropia” din Craiova a anunţat că a sistat efectuarea de transfuzii sanguine pentru cazurile grave şi sunt acoperite doar urgenţele majore până la finalizarea anchetei privind decesul a doi pacienţi ai unităţii medicale.

Poliţia, Direcţia de Sănătate Publică, Ministerul Sănătăţii, dar şi conducerea Spitalului Municipal „Filantropia” din Craiova derulează anchete, după ce doi pacienţi ai unităţii medicale au decedat în urma unor transfuzii sanguine. Alţi patru pacienţi au prezentat reacţii post-transfuzionale. Până la finalizarea anchetelor, efectuarea transfuziilor sanguine în Spitalul Municipal a fost sistată, asigurându-se doar urgenţele.

S-au sistat transfuziile de sânge doar pentru cazurile grave. Se cere sânge doar pentru urgenţele majore”, a declarat Lorena Dijmărescu, directorul medical al Spitalului „Filantropia”.

17012849_1452308461446602_2131429686_n-cÎn cadrul unei conferinţe de presă, susţinute luni, reprezentanţii Spitalului Municipal „Filantropia” din Craiova au declarat că reacţiile post-transfuzionale apărute la patru dintre cei şase pacienţi sunt normale, însă nu au o explicaţie pentru decesul celorlalţi doi pacienţi.

În cursul după-amiezii de vineri au fost efectuate 12 transfuzii cu masă eritrocitară, masă trombocitară, transfuzii solicitate de către medicii curanţi ai pacienţilor respectivi. Șase dintre aceste transfuzii au prezentat reacţii post-transfuzionale, cea mai mare parte dintre ele fiind normale în contextul efectuării unei transfuzii. Sunt reacţii care apar frecvent, precum durere gastrică, durere lombară, sindrom febril, frisoane”,  a declarat Lorena Dijmărescu, directorul medical al Spitalului „Filantropia”.

Legat de pacienţii care au decedat după transfuziile sanguine, reprezentanţii unităţii medicale au precizat că unul dintre ei era în evidenţe cu afecţiuni cardiace, iar celălalt avea leucemie.

Cei doi erau în stare terminală. Nu este vorba despre cazuri la care se poate merge doar pe o complicaţie post-transfuzională. Familiile ştiau starea lor. (…) Ceilalţi pacienţi au prezentat simptome minore, au fost mutaţi la Terapie Intensivă pentru a fi monitorizaţi corect. În momentul de faţă sunt foarte bine şi vor putea fi externaţi”,  a mai spus  directorul medical al  Spitalului.

Transfuziile au fost efectuate de două asistente, dintre care una debutantă.

Ele spun că au îndeplinit corect manevrele de administrare a sângelui, că au făcut verificările de rigoare, s-a făcut verificare şi la patul bolnavului. Au instituit aceste transfuzii, le-au montat, apoi au ieşit din tură. Efectele adverse au apărut pe tura următoare”, au arătat reprezentanţii Spitalului.

Aceştia au precizat că anterior administrării tranfuziilor s-au efectuat analizele de compatibilitate a sângelui şi nu s-au ridicat suspiciuni asupra calităţii vreuneia dintre unităţile administrate.

Dosar de moarte suspectă, la Poliţie

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului de Poliţie Dolj, Secţia 1 de Poliţie Craiova a fost sesizată de reprezentanţi ai Spitalului Municipal „Filantropia”cu privire la faptul că doi pacienţi ai unităţii medicale au decedat, vineri, în condiţii suspecte.

„Este vorba despre o femeie, în vârstă de 81 ani, internată la Secţia de Hematologie, şi un bărbat în vârsta de 67 ani, din Secţia ATI. Conducerea Spitalului a sesizat că cei doi au decedat în condiţii suspecte”, a precizat Amelia Barbu, ofiţer de relaţii publice în cadrul IPJ Dolj. Până la efectuarea necropsiei, Poliţia a încadrat cazurile ca moarte suspectă.

Pe de altă parte, Avocatul Poporului a anunţat că s-a sesizat din oficiu şi va efectua o anchetă în cazul decesului pacienţilor Spitalului Filantropia din Craiova, după ce li s-au făcut transfuzii de sânge: „Sesizarea din oficiu şi ancheta vizează posibila încălcare a art. 22 şi art. 34 din Constituţia României privind dreptul la viaţă şi la integritate fizică şi psihică şi dreptul la ocrotirea sănătăţii”.

Politica