joi, aprilie 18, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Fondul clasei, legal, doar dacă este colectat prin asociație de părinți cu personalitate juridică

Deși în urmă cu ceva vreme Ministerul Educației a precizat destul de clar că „sintagma “fondul clasei sau fondul școlii” nu există în legislația ce reglementează organizarea și funcționarea sistemului național de învățământ”, se pare, totuși, că există o portiță prin care acesta se poate colecta. Părinții au posibilitatea de a susține financiar o clasă, cu respectarea Regulamentului-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar.
Mai exact, pot fi colectate sume de bani cu titlul de fond al clasei, chiar dacă învățământul este gratuit conform legii, însă, pentru a păstra legalitatea, trebuie să existe o asociație de părinți care are personalitate juridică. Acest lucru este prevăzut în „Regulamentul-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar”.

Dezbateri pe tema legalității fondului clasei au existat în fiecare an. Deși, potrivit legii, învățământul este gratuit, fondul clasei a devenit o cutumă în multe unități de învățământ.

Ordinul Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice nr. 5079/2016 stabilește prin „Regulamentul Școlilor” modul în care pot contribui părinții cu bani în cadrul unităților de înțământ.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Astfel, potrivit acestui document, părinții pot „susține activitățile dedicate întreținerii, dezvoltării și modernizării bazei materiale a grupei/clasei și unității de învățământ, prin strângerea de cotizații voluntare de la membrii asociației de părinți și atragerea de fonduri bănești și donații de la persoane fizice sau juridice, colectate prin asociația de părinți cu personalitate juridică cu respectarea prevederilor legale în domeniul financiar”, se arată la Articolul 178 – 5, litera d din ordin.

Articolul 181 vine să completeze această prevedere: „Comitetul de părinți poate decide să susțină, inclusiv financiar prin asociația de părinți cu personalitate juridică, cu respectarea prevederilor legale în domeniul financiar, întreținerea, dezvoltarea și modernizarea bazei materiale a clasei. Hotărârea comitetului de părinți nu este obligatorie”.

În concluzie, pentru a fi colectat în mod legal, existența asociației de părinți cu persoanalitate juridică, constituită în mod legal la nivel de școală, în conformitate cu legislația referitoare la asociații și fundații, este o condiție obligatorie.

 

 

 

Politica