vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Documentația preliminară pentru DJ 643A, Picăturile-Velești, aprobată de CJ Dolj

Consiliul Județean Dolj a aprobat, în ședința ordinară de luni, Documentația de Avizare a Lucrărilor de Intervenție pentru modernizarea DJ643A (limita județului Olt – Picăturile – Murgași – Gaia – Bușteni – Balota de Jos – Balota de Sus – Velești, km 23+825 – km 44-041, tronson km 33+400 – 44+041). Modernizarea ar urma să fie făcută prin Programul Național de Dezvoltare Locală, coordonat de Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene.

Consilierii județeni au aprobat, luni, în unanimitate, un proiect de hotărâre privind aprobarea documentației tehnico-economice, faza DALI, pentru obiectivul de investiții „Modernizarea DJ643A, Limita județului Olt – Picăturile – Murgași – Gaia – Bușteni – Balota de Jos – Balota de Sus – Velești, km 23+825 – km 44-041, tronson km 33+400 – 44+041”. Aprobarea documentației a fost necesară pentru ca autoritatea județeană să poată solicita finanțare prin Programul Național de Dezvoltare Locală, coordonat de Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene.

Acest program stabilește cadrul legal pentru implementarea unor proiecte de importanță națională, care susțin dezvoltarea regională prin realizarea unor lucrări de infrastructură rutieră, tehnico-edilitară și socio-educativă.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Programul se finanțează din transferuri de la bugetul de stat, în limita fondurilor aprobate anual în bugetul MDRAPFE, din fonduri aprobate anual cu această destinație în bugetele locale ale unităților administrativ-teritoriale beneficiare și din alte surse legal constituite (…) Conform prevederilor art. 9 alin (1) din OUG nr. 28/2013, cu modificările și completările ulterioare, solicitările de finanțare pentru Programul Național de Dezvoltare Locală vor fi trimise la MDRAPFE în termen de maxim 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial a legii bugetului de stat pe anul 2017”, se arată în raportul atașat proiectului de hotărâre.

Modernizarea drumului, extrem de necesară

Conform celor explicate de reprezentanții Direcției Tehnice a Consiliului Județean Dolj, drumul are nevoie de modernizare din mai multe puncte de vedere.

Necesitatea lucrărilor de modernizare pentru acest tronson de drum este argumentată de starea fizică a acestuia, raportată la condițiile generale de circulație actuale și de perspectivă și la integrarea acestuia în rețeaua rutieră existentă. În prezent, tronsonul de drum cuprins între km 33+500 – km 44+041 propus pentru modernizare are structura rutieră alcătuită din balast colmatat, în grosime de 20-35 cm. Din punct de vedere al declivităților, tronsonul menționat prezintă zone cu pante pronunțate (mai mari de 7,00%). Scurgerea apelor nu este asigurată în mod unitar, o parte din proprietari amenajându-și local șanțuri în dreptul proprietăților. Podețele existente sunt colmatate, iar o parte din ele sunt complet distruse. Pe unele zone, șanțurile lipsesc cu desăvârșire, apa stagnând pe partea carosabilă. Traseul drumului este alcătuit dintr-o succesiune de aliniamente și curbe neamenajate în spațiu (…) De-a lungul drumului, sunt 28 de intersecții cu drumurile laterale, din care un singur drum este asfaltat. Restul drumurilor sunt din pământ sau balastate, fără asigurarea continuității scurgerii apelor”, se arată în raport.

Conform indicatorilor tehnico-economici, valoarea totală, fără TVA, a investiției, este de 23.148.110 de lei, cu o durată de realizare a investiției de 12 luni.

Politica