miercuri, aprilie 24, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Sentință definitivă în cazul ucigaşului din Lipovu

Judecătorii Curții de Apel Craiova au pronunțat sentința definitivă în cazul bărbatului de 34 de ani, din comuna Lipovu, care a ucis o femeie, de 33 de ani, din aceeaşi localitate, lovind-o repetat în cap cu o bucată de lemn, pentru că i-a refuzat avansurile, după care i-a aruncat cadavrul într-un lan de floarea-soarelui de la marginea comunei. Curtea de Apel Craiova, care anul trecut a hotărât ca Tribunalul Dolj să rejudece dosarul, a menținut, vineri, 17 februarie a.c., pedeapsa primită pe fond de inculpat, de 10 ani de puşcărie.

Reamintim că, o descoperie macabră făcută pe 13 iulie 2015, de un localnic din comuna doljeană Lipovu, a îngrozit întreaga comunitate. Bărbatul s-a dus săşi verifice cultura de floarea-soarelui şi a găsit cadavrul unei femei, în stare de descompunere şi sfârtecat de animale, după cum s-a stabilit ulterior. Localnicul a anunţat Poliţia, astfel că la scurt timp poliţişti şi procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au ajuns la faţa locului şi au demarat ancheta. S-a stabilit că victima era Floriana Ploşteanu, de 33 de ani, din localitate, iar în urma autopsiei medicii legişti au confirmat că moartea victimei a fost violentă şi s-a datorat hemoragiei cerebrale, urmare a unui traumatism cranio-cerebral cu  fractură, mai precis lovituri puternice în cap: moartea victimei a fost violentă şi s-a datorat hemoragiei şi dilacerării meningo-cerebrale, urmare a unui traumatism cranio-cerebral cu fractură multieschiloasă de boltă şi bază de craniu. Leziunile traumatice s-au putut produce prin compresiune între două planuri dure (călcare), lovire cu un corp dur. În urma unei anchete complexe, poliţiştii şi procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au reuşit să stabilească cine a fost autorul faptei – Marius Marin, de 34 de ani, tot din Lipovu, şi cum a procedat acesta.

Fapta s-a petrecut sâmbătă, 11 iulie 2015, după-amiaza, în jurul orei 15.00.Victima a plecat pe jos peste câmp, din Lipovu către Radovan. Pe drum s-a intersectat cu Marius Marin, zis ,,Traian al lui Zorinel”, care venea cu căruţa către sat. Bărbatul a trecut de ea, însă s-a răzgândit, a întors căruţşi a pornit în urmărirea ei. A oprit-o şi i-a cerut să întreţină relaţii sexuale cu el, însă victima l-a refuzat. După cum a declarat la audieri autorul, refuzul femeii l-a enervat aşa de tare că a pus mâna pe o furcă din căruţă şi a început să o lovească în cap. I-a rupt hainele de pe ea, apoi, dându-şi seama că a ucis-o, a urcat-o în căruţă şi a dus-o către Radovan, aruncând-o în lanul de floarea-soarelui unde a fost găsită. Dimineaţa următoare, duminică, 12 iulie 2015, autorul a hotărât să scape şi de căruţa cu care transportase cadavrul victimei, aşa că a demontat-o, a ascuns structura metalică în spatele unei locuinţe abandonate, într-o zonă cu vegetaţie sălbatică înaltă şşi-a cumpărat altă căruţă, iar partea din lemn a ars-o. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj l-au reţinut, pe 14 iulie 2015, pe autor, l-au adus la Craiova pentru audieri, fiind apoi introdus în arestul IPJ Dolj, iar o zi mai târziu l-au prezentat Tribunalului Dolj, care a dispus arestarea acestuia pentru 30 de zile, iar de atunci este după gratii.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Pe 4 februarie 2016, magistraţii Tribunalului Dolj au pronunţat sentinţa în acest dosar. Inculpatul a recunoscut în faţa magistraţilor comiterea oribilei fapte şi a cerut să beneficieze de prevederile vizând reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă. În acest condiţii a fost condamnat la 10 ani de detenţie. Inculpatul, dat şi Ilie Ploşteanu, au declarat apel împotriva sentinței pronunțate pe fond, iar Curtea de Apel Craiova a admis pe 30 mai 2016, ambele apeluri, dispunând rejudecarea cauzei. Numai că pedeapsa de 10 ani închisoare a fost pronunțată şi în cea de-a doua hotărâre a Tribunalului Dolj, de pe 31 octombrie 2016. Urmaşii victimei au declarat apel, iar vineri, 17 februarie a.c., Curtea de Apel Craiova a decis ca inculpatul să achite daune morale şi materiale: „Obligă pe inculpatul Marin Marius către partea civilă Ploşteanu Silviu Andrei prin reprezentant legal Ploşteanu Ilie la plata sumei de 80.000 lei despăgubiri civile reprezentând daune morale, precum şi la o prestaţie periodică de 250 lei/lunar începând cu data de 12.07.2015 şi până la intervenirea unei cauze legale de modificare, încetare sau stingere a obligaţiei. Obligă pe inculpatul Marin Marius către partea civilă Ploşteanu Marius Ilie prin reprezentant legal Ploşteanu Ilie la plata sumei de 80.000 lei despăgubiri civile reprezentând daune morale, precum şi la o prestaţie periodică de 250 lei/lunar începând cu data de 12.07.2015 şi până la intervenirea unei cauze legale de modificare, încetare sau stingere a obligaţiei. Menţine restul dispoziţiilor sentinţei care nu sunt contrare prezentei decizii penale. Deduce, în continuare, din pedeapsa aplicată inculpatului, perioada arestului preventiv de la 31.10.2016 la zi. Definitivă. Pronunţată în şedinţa publică de la 17 februarie 2017”, se arată în hotărârea instanței.  

 

Politica