joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Nu postați pe Facebook buletine găsite! Puteți avea probleme cu legea!

Odată cu apariţia Facebook-ului, lumea întreagă s-a schimbat. Totul începe şi se termină pe celebra reţea de socializare. Aici vinzi, cumperi, te informezi sau… pui poza cu buletinul pe care tocmai l-ai găsit pe stradă. Mare grijă însă! Puteţi avea probleme legale din această cauză.

Facebook-ul abundă în ultima perioadă cu poze făcute la buletinele găsite în diferite zone ale ţării. De obicei sunt însoţite de anunţul: „Daţi share să găsim posesorul”. De multe ori datele personale precum CNP-ul şi seria şi numărul sunt blurate. Alte ori însă, nu. Cu toate că sunt ascunse cele două numere, rămâne însă vizibilă adresa, ceea ce pentru unii ar putea fi o problemă. „Prelucrarea codului numeric personal sau a altor date cu caracter personal având o funcţie de identificare de aplicabilitate generală poate fi efectuată numai dacă:
a) persoana vizata şi-a dat în mod expres consimţământul; sau
b) prelucrarea este prevăzută în mod expres de o dispoziţie legală. Această prevedere se aplică, conform art. 2, alin 4 din Legea nr.677/2001, indiferent dacă prelucrarea de date cu caracter personal este efectuată de persoane fizice sau juridice, române ori străine, de drept public sau de drept privat, indiferent dacă au loc în sectorul public sau în sectorul privat”, ne explică Amelia Barbu, purtător de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Dolj. Cu ale cuvinte, este ilegal să facem public aceste date.

La poliţie, în 24 de ore

Policlinica Buna Vestire Craiova

Mai mult decât atât, dacă buletinul nu ajunge în 24 de ore de la găsirea lui la cea mai apropiată secţie de polţie, riscaţi să vă luaţi amendă. „În conformitate cu  ART. 24  din  ORDONANŢA DE URGENŢĂ nr. 97 din 14 iulie 2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români se precizează faptul că ”orice persoană  care a găsit sau a intrat în mod fortuit în posesia unui act de identitate, indiferent cine este titularul acestuia, este obligată să îl depună ori să îl trimită, în termen de 24 de ore, la cel mai apropiat serviciu public comunitar de evidenţă a persoanelor sau la cea mai apropiată unitate de poliţie”, altfel poate risca o sancţiune contravenţională”, explică Amelia Barbu, purtător de cuvânt IPJ Dolj.

Patru într-o zi

Ce trebuie, însă, să facem când găsim acte pe stradă? Ca să nu riscăm să ne bată poliţia la uşă din cauza Facebook-ului, cu actele, portofelul sau geanta găsite pe stradă, mergem la cea mai apropiată secţie de poliţie. Oamenii legii vor ştii ei ce să facă mai departe ca bunurile să ajungă la proprietar. „La Secţia 5 Poliţie s-au prezentat într-o singură zi patru persoane, printrele ele şi o jurnalistă, colegă cu dumneavoastră, care au găsit acte pe stradă şi le-au predat poliţiştilor. Bunurile au ajuns în cursul aceleaşi zile în posesia proprietarilor”, a mai spus Amelia Barbu, purtător de cuvânt al IPJ Dolj. Dacă totuşi chiar vreţi să le postaţi pe Facebook, asiguraţi-vă că niciun detaliu care dumneavoastră nu v-ar plăcea să fie public nu devine public nici pentru alţii.

Anamaria TURMACU

Politica