joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Giugea: „PSD a câştigat alegerile, trebuie să respecte programul de guvernare literă cu literă”

Deputaţii PNL de Dolj, Nicolae Giugea şi Ionuţ Stroe, dar şi consilierul judeţean Isidor Răducea, au susţinut, duminică, o conferinţă de presă în care au discutat despre bugetul de stat, despre investiţiile prioritare pentru judeţ, care, în opinia acestora, creează confuzie, dar şi despre un proiect hotărâre de consiliu judeţean realizat de Isidor Răducea, prin care acesta propune participarea CJ Dolj la târgul de investiţii de la Munchen. Vorbind despre alegeri, Nicolea Giugea a spus că, în campania pentru parlamentare, PNL nu a avut un mesaj coerent. Legat de alegerile locale, Ionuţ Stroe se ia în considerare pentru o eventuală candidatură la Primăria Craiova, însă aceasta este o decizie pe care va trebui să o ia partidul.

 

Deputatul de Dolj Nicolae Giugea consideră că bugetul pe anul 2017, aprobat recent de Parlament, este unul netransparent, din care Oltenia lipseşte din punct de vedere al priorităţilor.

Bugetul pe 2017 nu poate fi apreciat decât ca un buget netransparent, unde sunt greu de individualizat obiectivele de investiţii pe judeţe. Aşa cum a fost construit bugetul, este greu de crezut că se vor găsi resurse financiare pentru investiţii prioritare. Știm foarte bine, sănătate, educaţie, transporturi, energie, sunt axele principale de acţiune în orice buget, indiferent cum ar fi orientarea celor care guvernează. Pe principalii ordonatori de credite, Oltenia nu există printre priorităţile Guvernului Grindeanu. Îngrijorarea mea principală se datorează includerii de investiţii puţine la nivelul bugetului de stat, ceea ce înseamnă locuri de muncă puţine şi salarii mici. Creşterea cu 5,2% pentru 2017 este puţin deplasată, puţin forţată chiar. A pornit de la o creştere de 4%, apoi peste noapte, printr-o baghetă magică, Institutul Naţional de Statistică cu Comisia Naţională de Prognoză a reuşit să scoată o creştere de 5,2%. S-au umflat cifrele la constituirea bugetului, chiar au apărut îndoieli şi semne de întrebare referitoare la sursele de finanţare a salariilor şi a pensiilor până la sfârşitul anului. Bugetul de stat pentru 2017 este nerealist, nu este pentru dezvoltarea economică socială, este axată pe consum şi nu pe investiţii, fiind sacrificate investiţiile private”, a spus Giugea.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Acesta consideră că prin bugetul actual va creşte presiunea pe investitorii privaţi, dar cu toate acestea, este de părere că PSD trebuie lăsat să guverneze pentru că a câştigat alegerile.

În acest fel, principalul beneficiar al băncilor va fi statul, şi nu investitorii privaţi. Astfel, creşte presiunea pe investitorii privaţi, dependenţa autorităţilor locale faţă de bugetul de stat creşte prin actuala structurare a bugetului, dar PSD trebuie lăsat să guverneze. A câştigat alegerile, trebuie să guverneze, să respecte programul de guvernare literă cu literă, din scoarţă în scoarţă şi să nu uite ce a promis pentru 2017. O nouă lege a salarizării, investiţii în şcoli, în spitale, sprijin pentru IMM-uri. Noi avem îndoieli că toate acestea vor fi realizate la nivelul pe care şi l-a asumat PSD prin programul de guvernare, dar insist pe acest aspect: a câştigat, trebuie să guverneze. PNL a depus amendamente suficiente pentru o bună restructurare a proiectului de buget, conform conceptului nostru liberal, dar cred că 99,99% din amendamente au fost respinse. După câte reţin eu, au fost acceptate câteva amendamente pentru diaspora, extrem de puţin semnificative şi ele pentru diaspora. La nivel de judeţ, noi am depus patru amendamente, unul a fost pentru spitalul regional care va deservi 2,5 milioane de cetăţeni, locuitori ai Olteniei, de asemenea, Autostrada Craiova-Piteşti. Am mai avut un amendament cu închiderea inelului de centură a Craiovei şi, nu în ultimul rând, o solicitare privind finanţarea lucrărilor de finalizare a catedralei din Craioviţa Nouă, care are şi un program social foarte complex, cu grădiniţă, after-school, cantină socială, bibliotecă”, a mai precizat deputatul de Dolj.

Autostrada şi spitalul regional „nu fac excepţie de la incertitudini”

Și colegul său, Ionuţ Stroe, a amintit despre două investiţii importante pentru judeţ şi pentru regiune, dar în legătură cu care actualul buget creează confuzii, în opinia sa. Este vorba despre Autostrada Craiova-Piteşti şi spitalul regional care ar urma să fie construit în Bănie.

Din păcate, bugetul care tocmai ce a trecut de votul Parlamentului generează o mare confuzie, atât la nivelul prioritizării investiţiilor pentru că, din păcate, se revine la filosofia guvernării Ponta, în care investiţiile sunt amputate pentru a genera anumite creşteri ale veniturilor – iluzorii – pentru cei care depind de stat – salarii, pensii, sistem de asistenţă socială şi multe altele – iar cea de-a doua confuzie pe care o generează în momentul de faţă este stadiul în care se găsesc aceste proiecte care au fost iniţiate în guvernarea Cioloş. Cele două de maximă importanţă pentru Craiova nu fac excepţie de la incertitudini. La autostradă, situaţia este extrem de incertă pentru că în momentul de faţă există pe e-licitatie.ro o procedură a cărei termen de depunere a fost prelungit de două ori. Există activă şi acum, în schimb suma prevăzută în buget este de 19 milioane de lei deşi, conform fişei de date a licitaţiei, valoarea estimată este una de circa 39 de milioane de lei. De ce această diferenţă? Cea de-a doua este legată de o surpriză: apariţia ca prevedere bugetară a unei investiţii ce poartă numele „Drum expres Craiova-Piteşti”. Are codul de obiectiv 1188 şi primeşte 161.000 de lei, o sumă infimă, 35.000 de euro. Nu aş avea nimic împotriva apariţiei unei asemenea investiţii, în schimb, să prevezi 35.000 de euro şi să laşi autostrada într-o stare de incertitudine, este, din punctul meu de vedere, o situaţie total nelalocul ei. Eu nu înţeleg pentru ce sunt prevăzuţi aceşti bani, apariţia suspectă a acestei sume aprobate ca primă tranşă, atâta timp cât pe site-ul e-licitatie.ro şi chiar şi în programul de guvernare, Craiova-Piteşti apare ca autostradă. Situaţia pare că nu este o prioritate pentru guvernarea PSD. Am să cer public, şi prin intermediul dumneavoastră, şi prin intermediul unor interpelări pe care o să le fac la nivelul guvernului, primului ministru şi ministrului Transporturilor, să ne lămurească cu privire la paşii procedurii de achiziţie publică în care se găseşte licitaţia, şi modul în care îşi doreşte a bugeta, dacă vom avea un contractant, pentru realizarea acestui obiectiv de mare importanţă pentru oraşul şi judeţul nostru”, a explicat Stroe.

Totodată, acesta a vorbit şi despre alocarea bugetară pentru spitalul regional din Bănie, o investiţie care nu apare în bugetul Ministerului Sănătăţii.

Nici la spitalul regional, situaţia nu stă mai bine. Chiar dacă în campania electorală PSD licita electoral şi vorbea chiar de opt spitale regionale, se pare că nici cele trei existente ca iniţiativă a guvernării Cioloş nu îşi găsesc o situaţie şi bineînţeles nici buget în acesta. Șansele păreau destul de mari, situaţia părea avansată, există în momentul de faţă un acord semnat de fostul ministru Vlad Voiculescu cu Banca Europeană de Investiţii pentru contractarea unui consultant care să scrie acel studiu de fezabilitate şi toată documentaţia aferentă pentru a fi luaţi bani, am vorbit în cadrul comisiei de sănătate chiar cu ministrul Sănătăţii, care a promis că va continua acest proiect şi în buget nu apare niciun fel de detaliere, de garanţie, de sumă alocată pentru că, într-adevăr, ca să poţi generezi o asemenea investiţie trebuie să dai o hotărâre de guvern ca să aprobi indicatorii tehnico-economici rezultaţi în urma acelei cercetări care se face în momentul de faţă. Mi-ar fi drag să văd că şansele acestei investiţii cresc, în schimb, din păcate, atitudinea actualului guvern, la fel ca şi cea reflectată în zona lipsei de interes pentru autostradă, este minimă. După acelaşi model, vom interpela atât Ministerul Dezvoltării Regionale, cât şi Ministerul Sănătăţii, pentru a ne informa clar”, a mai menţionat deputatul de Dolj Ionuţ Stroe.

Referitor la amendamentul lui Giugea prin care care solicita mărirea bugetului Ministerului Dezvoltării cu peste 600 milioane lei noi pentru spitalul regional, preşedintele PSD Dolj, Claudiu Manda, anunţa, în urmă cu o săptămână, că a fost respins întrucât “spitalul se va face pe fonduri europene aşa cum a stabilit guvernul Ponta cu cei de la Comisia Europeană”.

Proiect de hotărâre pentru promovarea Doljului

În cadrul conferinţei de presă, consilierul judeţean Isidor Răducea, care s-a remarcat în CJ Dolj prin propriile proiectele de hotărâre propuse executivului, a prezentat, de această dată, un proiect pe care acesta îl consideră potrivit pentru a promova judeţul Dolj printre investitori.

Având în vedere că Consiliul Judeţean trebuie să aibă o politică intensivă şi multianuală a Doljului în rândul investitorilor europeni, de asemenea, având în vedere oportunităţile de afaceri pe care le oferă Doljul, cum ar fi cele două parcuri industriale, High Tech şi Parc Industrial Craiova, de asemenea, calitatea forţei de muncă, să nu uităm că Craiova este un centru universitar, respectiv calitatea infrastructurii, Aeroportul Internaţional Craiova, având în vedere aceste aspecte, eu vin cu o nouă iniţiativă în consiliul judeţean, prin care propun acestuia să participe la cel mai mare târg de investiţii imobiliare din Europa: Târgul Expo Real care se face anual, la Munchen, în Germania. Aici participă, în medie 1.700 de expozanţi din peste 75 de ţări, iar numărul vizitatorilor sare de 150.000. Pentru început, prin această iniţiativă, propun CJ Dolj să dea o hotărâre prin care să stabilească o comisie formată din experţi din aparatul de specialitate al CJ Dolj care să vadă dacă este oportună o asemenea participare şi care ar fi costurile acesteia. De asemenea, din punct de vedere legal, există şi posibilitatea asocierii CJ Dolj cu Consiliul Local, pentru că cred că şi primăria este interesată de atragerea investitorilor”, a spus Răducea. Acesta a mulţumit conducerii Consiliului Judeţean Dolj pentru colaborare şi a amintit faptul că, în şedinţa de luna aceasta, va fi supus votului consilierilor judeţeni proiectul său privind transparenţa CJ Dolj, care a fost retras de pe ordinea de zi la cea mai recentă şedinţă, pentru a fi modificat.

Noi nu am avut un mesaj coerent în campanie”

În altă ordine de idei, întrebat despre alegerile parlamentare şi despre ceea ce îşi reproşează în legătură cu acestea, Nicolae Giugea a spus că PNL nu a venit cu o „ofertă” electorală palpabilă.

Noi nu am avut un mesaj coerent în campanie, la alegerile parlamentare. De asemenea, nu am avut o atitudine suficient de tranşantă faţă de programul de guvernare al PSD, nu am fost suficient de bine aşezaţi, susţinători, a tot ceea ce înseamnă mediul privat, producătorii de plus valoare. Asta înseamnă că putem şi avem posibilitatea de a creşte contribuţiile la bugetul de stat, de a acorda şi pensii decente, de a acorda şi salarii majorate, dar în acelaşi timp, dacă ne uităm la structura bugetului, acum este axată în special pe consum”, a menţionat Giugea.

În contextul viitoarelor alegeri locale de la Craiova pentru fotoliul de primar, Ionuţ Stroe a spus că nu exclude o eventuală candidatură, dar că acest lucru va fi decis sau nu de către partid şi nu „pentru că aşa vrea Ionuţ Stroe”.

Politica