marți, aprilie 23, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Un primar, un consilier judeţean şi mai mulţi poliţişti, trimişi în judecată într-un dosar privind substituirea autorului unui accident de circulaţie

Primarul din Orleşti ajunge, din nou, la judecată. Condamnat cu suspendare pentru conflict de interese, Constantin Cârstina este acum trimis în judecată pentru un accident rutier pe care l-a provocat în 2014, ulterior, cu ajutorul unor poliţişti, făcând o altă persoană vinovată de accident. În acelaşi dosar au fost deferiţi justiţiei şi un consilier judeţean de la PNL, dar şi mai mulţi poliţişti.

Constantin Cârstina, primarul comunei Orleşti, este acuzat de comiterea în concurs real a infracţiunilor de conducerea unui vehicul fără permis de conducere, vătămare corporală din culpă, părăsirea locului accidentului, inducerea în eroare a organelor judiciare, instigare la comiterea infracţiunii de mărturie mincinoasă în formă continuată, complicitate la comiterea infracţiunii de fals intelectual în formă continuată şi complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit în formă continuată. Pentru aceasta, el a fost trimis în judecată în stare de libertate de către procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea.

Tot în stare de libertate, vor fi judecaţi: Gheorghe Folea, medicul de familie al primarului Cârstina şi actual consilier judeţean al PNL, pentru comiterea în concurs real şi formal a infracţiunilor de fals intelectual în formă continuată, favorizarea făptuitorulu, inducerea în eroare a organelor judiciare şi mărturie mincinoasă; Vasile Marian Suru, şoferul primarului, pentru comiterea în concurs real a infracţiunilor de mărturie mincinoasă, complicitate la comiterea infracţiunii de fals intelectual în formă continuată, complicitate la   abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit în formă continuată  şi favorizarea făptuitorului; Ion Jugănaru,

Policlinica Buna Vestire Craiova

ginerele primarului,  pentru comiterea în concurs real a infracţiunilor de mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului; Mihai Enea, la momentul respectiv adjunct al Poliţiei Municipiului Drăgăşani, actual pensionar,  pentru comiterea în concurs real a infracţiunilor de favorizarea făptuitorului şi instigare la fals intelectual; Nicolae Georgescu-Stegariu, poliţist rutier în cadrul Poliţiei Vâlcea,   pentru  comiterea în concurs real a infracţiunilor de fals intelectual, abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi favorizarea făptuitorului; Marian Sandu Dumitrescu, poliţist rutier în cadrul IPJ Vâlcea,  pentru comiterea în concurs real a infracţiunilor de fals intelectual în formă continuată, abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi favorizarea făptuitorului; Gheorghe Iulius Cobîrjoiu, poliţist rutier la IPJ Vâlcea, pentru comiterea infracţiunii de fals intelectual.

Procurorii au reţinut, în rechizitoriu, că pe 12 februarie 2014, primarul din Orleşti, Constantin Cârstina, a condus autoturismul proprietate personală, deşi la acel moment îi era suspendat dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice, acroşând şi accidentând o persoană. După comiterea faptei, primarul a fugit de la faţa locului şi, cu sprijinul unor poliţişti, l-a făcut vinovat de accident pe şoferul său, acesta acceptând.

În acest sens, C.C. a beneficiat şi de ajutorul determinant al lucrătorilor de poliţie implicaţi în cercetarea accidentului de circulaţie, G.S.N. şi D.M.S. Aceştia erau coordonaţi de E.M., adjunctul şefului Poliţiei Municipiului Drăgăşani, în subordinea căreia se afla Formaţiunea Poliţiei Rutiere, aflat în relaţii de prietenie cu C.C., care a conceput şi pus în aplicare planul de substituire a adevăratului autor al accidentului, cu angajatul şi omul său de încredere, S.V.M., astfel încât cercetările penale cu privire la accidentul de circulaţie să se desfăşoare cu privire la acesta.

De asemenea, C.C., în acelaşi scop al sustragerii de la răspundere penală, a beneficiat şi de ajutorul interesat al lui J.I., ginerele său, care, la solicitarea lui C.C., l-a transportat cu autoturismul la spital pe S.V.M., pretinsul autor al accidentului, unde acesta din urmă, a acceptat să participe la scenariul mincinos conceput de C.C. Astfel, S.V.M. s-a substituit lui C.C. şi a declarat organelor de poliţie că el este autorul accidentului, acceptând să-i fie recoltate probe biologice de sânge în locul adevăratului autor şi totodată, acceptând ca, în continuare, cercetările penale să se desfăşoare faţă de el.

În cele din urmă, C.C., în scopul sustragerii de la răspundere penală, a beneficiat şi de ajutorul lui F.G., cu care se afla într-o relaţie cunoscută de prietenie, astfel încât acesta din urmă, în calitate de medic de familie, la data de 13.02.2014, a întocmit mai multe acte false, ticluind probe nereale pentru a justifica lipsa de aproximativ o oră de la locul accidentului şi de la spital, a pretinsului autor al accidentului, S.V.M. şi totodată pentru a confirma scenariul mincinos conceput de C.C.”, se arată în rechizitoriul procurorilor.

Pe parcursul cercetărilor, ofiţerii Serviciului Judeţean Anticorupţie Vâlcea au desfăşurat numeroase activităţi, în conformitate cu ordonanţele de delegare emise de procuror, pentru administrarea probatoriului, se menţionează într-un comunicat al anchetatorilor.

sursa foto: Vocea Vâlcii

Politica