marți, aprilie 16, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Încă 4.000 de metri cubi de lemn confiscat în Gorj, în urma sesizării Greenpeace România

În urma sesizării Greenpeace România cu privire la transporturi ilegale de lemn, Garda Forestieră Vâlcea a continuat controalele în zona Gureni și a confiscat peste 4.000 de metri cubi de lemn.

În urma sesizării trimise de Greenpeace România la finalul lunii noiembrie cu privire la transporturi ilegale de lemn în zona localității Gureni din județul Gorj, Garda Forestieră Vâlcea a realizat controale în luna decembrie, a aplicat 32 de amenzi contravenționale în valoare de 320.000 de lei (aproximativ 71.000 euro) și a confiscat 933 de metri cubi de lemn rotund și lemn de foc și 218 metri cubi de cherestea.

Activitățile de control ale Gărzii Forestiere Vâlcea au continuat pe raza ocoalelor silvice de stat Tismana, Padeș, Runcu și a ocolului silvic privat Brâncuși, în zona localităților Tismana, Padeș, Runcu, Peștișani și Gureni, la sediile administratorilor silvici, în pădure și la operatori economici. În urma controlului, au fost aplicate 13 sancțiuni contravenționale, cu o valoare totală a amenzilor de 114.000 lei (aproximativ 25.000 euro) și a fost confiscat un volum de 4.456 metri cubi de lemn. La solicitarea Gărzii Forestiere, la o parte din verificări au participat și reprezentanți ai Inspectoratului de Poliție Județean Gorj, în baza planului comun de acțiune „Scutul Pădurii”.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Aceste rezultate ale Gărzii Forestiere sunt un indiciu al gravității situației din pădurile României și subliniază în continuare nevoia urgentă de controale ample precum și aplicarea unor sancțiuni substanțiale care să descurajeze fenomenul.

„Apreciem activitatea Gărzii Forestiere Vâlcea și încurajăm o abordare activă în controlul respectării regimului silvic de către toți actorii din domeniu, de la cei privați la Romsilva. Greenpeace România s-a adresat ocoalelor silvice Tismana, Padeș, Runcu și Brâncuși cu solicitarea de a efectua cât de curând posibil un control riguros în pădurile administrate de acestea, pentru a identifica de unde provine acest volum de peste 5.000 de metri cubi de lemn ilegal”, declară Ionuț Apostol, director de campanii al Greenpeace România.

Greenpeace România încurajează persoanele care vor să se implice în protejarea pădurilor să folosească www.inspectorulpadurii.ro pentru verificarea legalității transporturilor de lemn și www.salvezpadurea.ro pentru raportarea către autorități a tăierilor de arbori suspecte a fi ilegale.

Politica