miercuri, aprilie 24, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Lucian Săuleanu despre reinventarea liberalismului: „Atâta vreme cât nu creşti lideri, cât nu primeşti persoane noi în partid, orice dorinţă de a reinventa, restarta este aproape iluzorie”

Societatea şi sistemul juridic sunt în declin din cauza unei înţelegeri greşite a conceptului de democraţie şi o aplicare greşită a legilor, iar liberalismul, care stă la temelia statelor moderne, trebuie reinventat, este de părere prof.univ.dr.av. Lucian Bernd Săuleanu, decanul Baroului Dolj.

 

Despre liberalism s-a discutat, vineri, în cadrul unei mese rotunde, discuţii la care au luat parte liberali, dar şi oameni de afaceri din Craiova. Evenimentul a fost organizat de decanul Baroului Dolj, Lucian Bernd Săuleanu, vicepreşedinte PNL Craiova. “Liberalismul, încotro?” a fost tema principală a discuţiilor.

La temelia statelor moderne stă liberalismul, fie că vorbim de liberalism ca şi concept juridic, economic sau politic. Liberalismul se afirmă, în primul rând, printr-un sistem juridic coerent, prin supremaţia Constituţiei şi a celorlalte legi, prin alegeri locale, dar, foarte important, printr-un stat de drept funcţional. Societatea, în general, este în declin, la fel şi sistemul juridic. Acest declin este alimentat greşit printr-o greşită înţelegere a conceptelor democratice, printr-o aplicare greşită a legilor, sau prin legiferare, ca atare, cum este făcută. Dar, totodată o chestiune care trebuie lămurită este acest clivaj dreapta-stânga, în ce măsură el mai există, dacă nu cumva centrismul acesta pe care mai toate partidele şi inclusiv liberalii, l-au avut la un moment dat în vedere, nu cumva este o capcană şi reinventarea noastră trebuie aplicată. Mă refer la liberali dar şi la liberalism ca şi concept. Eu cred în reinventarea liberalismului, pentru că liberalismul, aşa cum am spus, stă la baza democraţiei”, a spus prof.univ.dr. Lucian Săuleanu.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Decanul Baroului Dolj a mai spus că pentru a se reinventa, PNL ar trebui să aibă porţile deschise pentru noi membri pe care să îi lase să crească.

Comunicarea este importantă în redefinire, însă, cred eu, ar trebui să avem în vedere şi problema legată de deschidere, de a fi capabili să aducem oameni din tot spectrul societăţii civile. Până la urmă, atâta vreme cât nu creşti lideri, atâta vreme cât nu primeşti persoane noi în partid, cât fluxul nu este unul deschis, evident că orice dorinţă a noastră de a ne reinventa, restarta este aproape iluzorie. Poate ar trebui să se renunţe la această idee a politicii spectacol. Politica spectacol şi mediatizarea excesivă până la urmă nu cred că a făcut în general bine. S-a crezut, la un moment dat, că este o deschidere a voturilor, numai că efectul a fost unul, din păcate, de erodare”, a mai spus Lucian Săuleanu, vicepreşedinte PNL Craiova.

La discuţii a fost invitat şi Dan Claudiu Dănişor, prof.univ.dr. la Facultătea de Drept din cadrul Universităţii din Craiova.

Întrebarea dacă mai există liberalism este o întrebare legitimă. În 1989 am dorit să înlocuim printr-o revoluţie, comunismul cu liberalismul. Este evident că în ceea ce priveşte democraţia, lucrurile par mai simple, pentru că am înlocuit o putere personală care îşi era suficientă sieşi pentru că alegerile erau numai de formă, cu una care rezultă din vot. În schimb, liberalismul este greu de realizat şi înţeles. El se opune unei societăţi totalitare care consideră că prioritar este întodeauna întregul social. Ceea ce este valoric important este ca societatea să funcţioneze eficient, să prospere. Societatea liberală este societatea care pune înaintea totalităţii sociale, individul. Până la urmă, societatea e făcută pentru noi, nu pentru ea. Ideea fundamentală care se modifică atunci când trecem de la o societate totalitară la una liberală este că nu contează funcţionarea societăţii mai întâi, nu contează binele comun mai întâi, nu contează dacă mai merge economia de duduie, contează individul”, a spus prof.univ.dr. Dan Claudiu Dănişor.

Și deputatul Ionuţ Stroe a vorbit despre problema PNL, declarând că partidul trebuie să fie mai deschis.

Avem dificultăţi în a comunica cu electoratul, dialogul nostru este discontinuu, nu e coerent. Cred că ceea ce deranjează în evoluţia noastră recentă este suspiciunea electoratului de dreapta că am putea şi noi la rândul nostru sau că vom face şi noi la rândul nostru acea politizare din ultimii 27 ani. Trebuie să recredibilizăm acest partid”, a spus Stroe.

Politica