marți, aprilie 23, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Severin: Liceul Decebal sau ,,Școala de Călugăriţe” , confiscată de comunişti, va trebui retrocedată fostului proprietar

Comuniştii au confiscat-o şi au naţionalizat-o însă, acum, această clădire va trebui retrocedată fostului proprietar. Comisia specială de retrocedare din subordinea Guvernului României a notificat Primăria Drobeta Turnu Severin cu privire la decizia de retrocedare a clădirii în care funţionează Colegiul Tehnic Decebal. Clădirea a fost revendicată de Congregatio Jesu, un institut creştin, care în perioada 1852-1948 deţinea cinci şcoli în România, de la grădiniţă până la bacalaureat în Bucureşti şi în oraşele Brăila, Turnu Severin si Craiova.   De altfel, mult timp, Liceul nr. 3 a purtat denumirea de Şcoala de Călugăriţe.   Acum, congregaţia vrea să reintre în posesia acestor spaţii, iar statul le-a dat dreptate.

Acum primăria trebuie să găsească de urgenţă o soluţie. Primarul Severinului, Marius Screciu a declarat că municipalitatea nu dispune nici de spaţii, nici de bani pentru a muta şcoala: ,,În 26 ianuarie am primit un document de la comisia specială de retrocedare prin care eram anunţaţi că Liceul Decebal a fost retrocedat Congregaţiei Jesu, fostul institut Sfânta Maria. În acest moment avem posibilitatea ca în 30 de zile să contestăm această decizie, lucru pe care îl vom şi face. Eu sper să câştigăm în instanţă, iar congregaţia să primească de la statul român despăgubiri, iar clădirea să ne rămână”,  a declarat Marius Screciu.

Fostul proprietar ar urma să primească doar corpul în care se desfăşoară orele de curs şi o suprafaţă de teren din curtea şcolii. Celelalte clădiri care au fost construite ulterior, căminul şi cantina, nu fac obiectul retrocedării.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Potrivit legii, şcolile şi grădiniţele care pierd sediile din cauza proceselor de retrocedare au la dispoziţie 10 ani pentru găsirea unei alte clădiri. Condiţia obligatorie este aceea că până la mutarea şcolilor în alte clădiri, primăria trebuie să plătească chirie pentru şcolile care funcţionează în clădirile retrocedate.

Politica