miercuri, aprilie 24, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Creşterea gradului de siguranţă – prioritate a poliţiei rutiere

 

Obiectivului general al Poliţiei Române, creşterea gradului de siguranţă a participanţilor la traficul rutier a rămas o prioritate pentru poliţiştii doljeni care au organizat activităţi în manieră preventiv – proactivă pentru a stimula comportamentul pro-social în trafic în rândul cetăţenilor.

Pentru protejarea vieții și integrității fizice a participanților la trafic au fost organizate şi executate 1.218 actiuni de prevenire a evenimentelor rutiere soldate cu victime omenești, totodată urmărindu-se creșterea gradului de siguranță a participanților la trafic.

Rezultatele acestor acţiuni de prevenire şi combatere a cauzelor generatoare de accidente rutiere s-au concretizat în constatarea a 1.556 de infracţiuni din care  778 la regimul circulaţiei şi 778 de altă natură.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În ceea ce privește latura contravenţională, reţin atenţia cele 78.515 contravenţii, din care 77.714 aplicate în conformitate cu prevederile OUG nr. 195/2002 şi 801 la alte acte normative.

Cele mai multe sancțiuni contravenționale aplicate conducătorilor auto au fost pentru încalcărea regimului de viteză:22.030, din care 1.238 având peste 50 km/h, nefolosirea centurii de siguranta: 16.855, conducerea sub influența băuturilor alcoolice: 382, folosirea telefonului mobil în timpul conducerii: 3.958 și nerespectarea regulilor de prioritate pietonilor şi vehiculelor: 1.796, reținându-se și permisul de conducere.

Același rol preventiv l-a avut şi retinerea în vederea suspendarii exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice a celor 6.142 permise de conducere, după cum urmează: conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice –433; depăşirea cu mai mult de 50 km a vitezei maxime admise – 1.238; neacordare de prioritate pietonilor – 1.456; neacordare de prioritate vehiculelor – 332; nerespectarea semnificaţiei culorii roşii a semaforului – 629. De asemenea au fost retrase 1.946 certificate de înmatriculare şi 651 plăcuţe de înmatriculare.

Urmare a măsurilor întreprinse, numărul accidentelor grave de circulație a cunoscut o uşoară scădere, fiind înregistrate mai puțin cu trei accidente, soldate cu 54 persoane decedate (mai puțin cu 13 față de anul 2015).

În ceea ce privește cauzele generatoare, pe primul loc se situeaza viteza excesiva sau neadaptarea acesteia la condițiile meteo-rutiere, urmată de traversarea neregulamentară, neacordare prioritate pietoni.

Analiza evoluţiei accidentelor, după locul producerii, relevă că cele mai multe evenimente rutiere 37% s-au produs în mediul rural, 44% în mediul urban şi în afara localităţilor s-au produs 19% din total.

Aceste evoluţii s-au înregistrat pe fondul unui context general caracterizat de aspecte precum creşterea numărului de autovehicule înmatriculate în judeţul Dolj şi numărul de posesori de permise de conducere, în condiţiile în care infrastructura a rămas aceeaşi. La acestea, se adaugă lipsa de educaţie în trafic a multor participanţi, atitudinea agresivă a şoferilor (cu cât autovehiculul este mai performant sau sectorul de drum are o calitate superioara, cu atât tentaţia de a nu respecta regulile de circulaţie este mai mare), dar şi percepţia greşită a pietonilor conform căreia conducătorii de autoturisme sunt singurii responsabili, adică cei care trebuie sa-i protejeze pe ei.

 

Politica