vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Anchetă penală la Centrul de Boli Psihice din comuna Măciuca, unde pacienţii ar fi fost legaţi de paturi

Poliţiștii vâlceni au deschis un dosar de cercetare penală pentru abuz în serviciu în cazul pacienţilor de la Centrul de Boli Psihice din comuna Măciuca, care au fost fotografiaţi în timp ce erau ţinuţi legaţi cu chingi de pat. Imaginile au fost publicate pe site-ul Tolo.ro.

Poliţiștii s-au sesizat din oficiu, iar dosarul este coordonat de procurorii din Bălcești.

IPJ Vâlcea s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu. În cauză s-a deschis dosar penal sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Bălceşti, urmând să se efectueze cercetări pentru stabilirea aspectelor semnalate”, a declarat Gabriel Popescu, purtător de cuvânt al IPJ Vâlcea.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Constantin Rădulescu, a declarat că în prezent se desfăşoară o anchetă administrativă la Centrul de la Măciuca şi că va cere constituirea comisiei de disciplină pentru directorul DGASPC Vâlcea, instituţie de care aparţine acest centru, scrie news.ro.

Este în curs de finalizare o anchetă administrativă în ceea ce-l priveşte pe şeful de centru care poate fi destituit din funcţie şi i se poate desface contractul de muncă, iar, miercuri, la prima oră, voi sesiza Comisia de disciplină în ceea ce-l priveşte pe directorul general al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Vâlcea pentru că aceştia sunt paşii, întrucât directorul general este numit prin hotărâre de Consiliu Judeţean. Aşteptăm rezultatele anchetei pe care o face Poliţia, să vedem cum au fost făcute acele fotografii, dacă într-adevăr s-a întâmplat aşa ceva în centru, pentru că există un conflict acolo, între şeful de centru şi o parte a angajaţilor, care se acuză reciproc de numite lucruri”, a declarat, pentru News.ro, preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Constantin Rădulescu.

Rădulescu a mai spus, pentru sursa citată, că de anul trecut a început un proces de reevaluare a bolnavilor, dar şi un proces de modernizare la centrul de la Măciuca.

Astfel, notează News.ro, pe de o parte, pacienţii sunt internaţi la Spitalul Drăgoeşti, unde sunt reevaluaţi din punct de vedere medical, în urma deciziei medicilor aceştia primind tratament schimbat sau completat, ulterior fiind reinternaţi în centrul de la Măciuca sau în alt centru. Pe de altă parte, autorităţile din judeţ vor să reparare acoperişul şi au în vedere modernizarea instalaţiei de canalizare şi a bucătătriei, a mai spus Rădulescu.

Ceea ce s-a întâmplat este regretabil şi este inadmisibil, iar cei vinovaţi vor plăti. (…) Trebuie să înţeleagă toată lumea că într-un astfel de centru trebuie să fie toţi foarte atenţi la modul cum se comportă cu beneficiarii, cu oamenii care sunt ocrotiţi aici, iar ceea ce s-a întâmplat este inadmisibil. Pe viitor, voi constitui o comisie specială care va monitoriza absolut toate centrele de acest fel”, a adăugat preşedintele CJ Vâlcea.

Pe de altă parte, sursa care a furnizat imaginile a declarat pentru Tolo.ro că infirmierii lucrează la casa managerului Sergiu Smărăndoiu, în loc să aibă grijă de bolnavi. Managerul a recunoscut că pozele sunt făcute în centru, susţinând însă că este „o operaţiune de compromitere” a sa, mai scrie tolo.ro.

Aflat în subordinea Consiliului Judeţean Vâlcea, Centrul Măciuca se află la 20 de kilometri de Drăgăşani şi a fost fondat în 1972, scrie Mediafax care mai arată că până la sfârşitul anului trecut, acolo au fost îngrijiţi 100 de pacienţi. Acum, au mai rămas doar 50 de oameni internaţi în unitatea în care nu există niciun medic şi niciun psihiatru.

 

Politica