miercuri, aprilie 24, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Statul român oferă 500 de euro tuturor copiilor născuți în ultimii 6 ani

Toți copiii români născuți după data de 9 februarie 2011 vor primi de la stat 500 de euro, bani pentru educație. Ajutorul financiar ar urma să fie alocat începând cu luna martie 2017.

„Statul sprijină dreptul la învăţare pe tot parcursul vieţii prin acordarea sumei reprezentând echivalentul în lei a 500 euro, calculat la cursul de schimb leu/euro comunicat de Banca Naţională a României şi valabil la data plăţii, fiecărui copil cetăţean român, la naşterea acestuia. Suma este acordată în scop educaţional în beneficiul titularului, din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale. (…) Sprijinul de stat pentru exercitarea dreptului la educaţie permanentă prin acordarea sumei reprezentând echivalentul în lei a 500 euro se acordă tuturor copiilor născuţi după data intrării în vigoare a prezentei legi”, stabilește Legea Educației.

Banii vor fi depuși de autorități, în baza certificatului de naștere, într-un cont deschis la Trezoreria Statului, pe numele copilului, de către oricare dintre părinți, împuternicitul acestora sau reprezentantul legal. Părinții, vor avea și ei posibilitatea să depună bani în acest cont, iar pentru sumele aflate la Trezorerie se va plăti o dobândă anuală din bugetul statului. Tinerii vor fi singurii care vor avea acces la bani, după ce împlinesc vârsta de 16 ani.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Titularul contului este singura persoană care poate solicita sume din contul pentru educaţie permanentă, începând cu vârsta de 16 ani şi cu acordul expres, după caz, al părinţilor, al tutorelui sau al reprezentantului legal. Trezoreria Statului eliberează vouchere echivalente în valoare cu sumele solicitate”, se precizează în lege.

Banii nu vor putea fi folosiți în alt scop decât cel prevăzut de lege. Încălcarea acestei prevederi constituie infracțiune și se va putea pedepsi cu închisoare de la șase luni la un an.

Așadar, în scop educațional, statul s-a angajat să acorde, 500 de euro pentru fiecare copil născut după data intrării în vigoare a Legii Educației Naționale nr. 1/2011, adică după 9 februarie 2011. Obligația este prevăzută chiar în acest act normativ, împreună cu condițiile în care se vor acorda banii pentru educație. Inițial, suma de bani trebuia acordată din 2013, însă Guvernul a tot amânat aplicarea efectivă a prevederilor legale în cauză.

 

Politica