marți, aprilie 23, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Olt: Peste 23 000 de doze gratuite de vaccin antigripal

Vaccinarea este cea mai eficientă măsură de prevenție a populației împotriva gripei. Infecţia gripală poate afecta orice persoană, însă, riscul de a dezvolta forme clinice mai severe şi de apariţie a complicaţiilor este mai mare la copii, bătrâni şi persoane cu imunodeficienţe sau boli cronice. Acestora le este recomandată vaccinarea antigripală.

În Depozitul Antiepidemic al D.S.P. Olt au intrat 23.400 de doze de vaccin gripal (vaccin repartizat de M.S. cu titlu gratuit), 22.800 doze INFLUVAC, dar și vaccin achiziţionat de D.S.P Olt, respectiv 600 de doze de VAXIGRIP.

Grupele populaţionale considerate la risc şi pentru care Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomanda vaccinarea antigripală sunt: persoane cu vârsta cuprinsă între 6 luni – 64 ani în evidenţă cu afecţiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, obezitate, astm sau cu virusul imunodeficienţei umane; gravidele; medici, cadre sanitare medii şi personal auxiliar; persoane, adulţi şi copii, rezidente în instituţii de ocrotire socială precum şi persoane care acordă asistenţă medicală, socială şi îngrijiri la domiciliul persoanelor la risc înalt; toate persoanele cu vârsta 65 de ani.

Policlinica Buna Vestire Craiova

DSP Olt, recomandă populaţiei următoarele:

Medicii recomandă populației ca în zilele cu temperaturi extrem de scăzute să evite deplasările în spații deschise și expunerea la frig, să respecte regulile de igienă pentru evitarea îmbolnăvirilor. În cazul în care este necesară deplasarea în spații deschise, este recomandată folosirea mijloacelor de protecţie adecvate – îmbrăcăminte în mai multe straturi din materiale uşoare şi nu strânse pe corp, căciuli, mănuși și fulare.

Persoanele vârstnice cu afecţiuni cronice să evite deplasările şi frecventarea locurilor aglomerate ce crează premisele decompensării în condiţii de temperaturi scăzute. Trebuie evitată  expunerea prelungită a mâinilor și picioarelor la temperaturi scăzute pentru a se feri de degerături.

De asemenea, în cazul simptomelor de răceală, trebuie evitată automedicația și este recomandată consultarea medicului.

Se4 mai recomandă consumul de alimente bogate în proteine şi grăsimi nesaturate, fructe, legume şi evitarea băuturilor alcoolice.

Locuinţele şi spaţiile închise de locuit trebuie să fie încălzite corespunzător şi trebuie evitată utilizarea instalațiilor improvizate, care pot duce la intoxicații cu monoxid de carbon.

Recomandări generale:

Evitarea aglomerațiilor de persoane este o altă măsură pe care medicii o recomandă tuturor persoanelor în această perioadă. De asemenea, spălatul pe mâini este o altă acțiune profilactică. Folosiţi şerveţele de hârtie pentru a vă acoperi gura şi nasul când tuşiţi sau strănutaţi, aruncaţi-le imediat după folosire şi spălaţi-vă pe mâini.

Beţi cât mai multe lichide, pentru a vă hidrata suficient. Apa la temperatura camerei, sucurile naturale, ceaiurile calde cu lămâie şi miere şi supele calde de pui sunt cele mai bune alegeri. În plus, ajută la diminuarea simptomelor. Staţi acasă şi odihniţi-vă dacă aveţi febră, vă curge nasul său tuşiţi. Purtaţi o mască peste nas şi gură dacă locuiţi sau munciţi alături de persoane cu boli cronice sau cu o imunitate scăzută. Păstraţi-vă camera caldă, dar nu o supraîncălziţi. Dacă aerul este uscat, folosiţi un vaporizator pentru a vă reduce congestia nazală şi a vă atenua tusea.

De asemenea, este bine de ştiut că antibioticele nu ajută în viroze. Acestea se folosesc numai în momentul în care se complică o viroză respiratorie, inclusiv gripa, cu o infecţie bacteriană, şi numai la recomandarea medicului.

Politica