vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Oficial: Construcţia cartierului chinezesc, blocată

Primăria Craiova ar putea anula contractul cu firma Shandong Ningjian care urma să construiască un cartier de locuinţe în oraş, după ce termenul de execuţie a lucrărilor a fost întârziat. Anunţul a fost făcut de fostul primar al Craiovei, Olguţa Vasilescu.

Administraţia va trebui să ia în calcul varianta fie că va scoate, din nou, la licitaţie proiectul să vină o altă firmă, fie că va continua chiar administraţia să finanţeze această lucrare şi după să vândă mai departe. Partea chineză a avut doi ani de zile în care trebuia să rezolve situaţia şi din păcate nu a rezolvat-o”, a declarat deputatul Lia Olguţa Vasilescu, ministrul Muncii.

Primarul interimar Mihail Genoiu a precizat că în această săptămână aşteaptă o delegaţie a firmei chineze pentru a lămuri situaţia, în contextul în care în această lună autorizaţia de construcţie expiră.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Ei au depus deja documentaţia (n.r. pentru prelungirea autorizaţiei de construcţie), dar în funcţie de ceea ce va fi o vom prezenta sau nu. Ori ne fac dovada că au putere de finanţare, dar dovada înseamnă banii în cont deja, ori, dacă nu, vom cere rezilierea contractului pe cale amiabilă să preluăm construcţia la bugetul local pentru a ne încadra în diferenţa de trei ani care ne-au mai rămas”, a afirmat Mihail Genoiu.

Noul cartier de locuinţe din Craiova urma a fi construit de firma chineză Shandong Ningjian Construction Group, pe un teren al Armatei, transferat Primăriei Craiova. Transferul terenului s-a făcut, prin Hotărâre de Guvern, cu condiţia ca Ministerul Apărării Naţionale (MApN) să primească, în vederea cumpărării, în acest cartier, 250 de locuinţe.

Conform HG 1.052/11.12.2013, la trei ani de la preluarea imobilului, dacă locuinţele nu sunt gata, terenul revine MApN. Termenul prevăzut era 15.01.2017, iar Ministerul a solicitat, în octombrie prelungirea termenului până la care să primească locuinţele, spre cumpărare, până la data de 15 ianuarie 2020, termen maxim pentru realizarea întregului cartier, prelungire aprobată de consilierii municipali.

Terenul respectiv are o suprafaţă de 67.511 mp, iar municipalitatea craioveană l-a concesionat firmei chineze Shandong Ningjian Construction Investment pentru o perioadă de 49 de ani, pentru a construi pe acesta un cartier cu aproximativ 1.800 garsoniere şi apartamente.

La prezentarea proiectului noului cartier, preşedintele Consiliului de Administraţie al Shandong Ningjian Construction Group, Yang Gencai, afirma că acest proiect este foarte important atât pentru companie, fiind primul de acest fel pe care îl are în ţara noastră, cât şi pentru relaţiile dintre România şi China, dar şi că firma îşi doreşte să îl realizeze în mod exemplar.

Compania chineză se angajeze să asigure finanţarea investiţiei printr-un „împrumut strategic aprobat de Banca de Dezvoltare Chineză“. Numai că la câteva luni de la demararea lucrărilor, pe şantier au apărut probleme. Societatea nu a reuşit să obţină creditul pe care conta şi a început să nu mai plătească subcontractorii, firmele care lucrau efectiv la ridicarea blocurilor de locuinţe. Astfel că, timp de câteva luni, pe şantier nu s-a mai lucrat. Ulterior chinezii au început săşi achite din datorii, iar o parte dintre muncitori s-au întors pe şantier. Lucrările au avansat, din nou, cu greu, ulterior fiind sistate.

Cartierul chinezesc, aşa cum este cunoscut, ar trebui să aibă, dacă va fi, în cele din urmă finalizat, aproximativ 1.800 garsoniere şi apartamente, grădiniţă, magazine, farmacie, cabinete medicale, sală de fitness, dar şi piscină.

Preţul unei locuinţe în acest cartier ar urma să pornească de la 21.500 euro.

Politica