joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Procurorul Vlădoianu, inculpat pentru infracţiuni de corupţie, începe anul … la ÎCCJ

Procurorul craiovean (acum, suspendat din funcţie) Marius Radu Vlădoianu, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj, începe anul cu o nouă înfăţişare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în calitate de inculpat. Vlădoianu şi partenerul său, Ionel Tudosan, procuror la DIICOT – Structura centrală, sunt judecaţi pentru infracţiuni de corupţie. Cei doi inculpaţi sunt acuzaţi de comiterea infracţiunilor de trafic de influenţă şşantaj, respectiv complicitate la şantaj. La ultimul termen, magistraţii Curţii Supreme i-au menţinut, însă, pe cei doi sub control judiciar, iar următorul termen este pe 17 ianuarie a.c.

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au menţinut măsura controlului judiciar faţă de procurorul craiovean (suspendat) Marius Radu Vlădoianu, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj, şi partenerul său de dosar, Ionel Tudosan, procuror la DIICOT structura centrală, ambii judecaţi pentru infracţiuni de corupţie. Luna trecută, instanţa a amânat soluţionarea cauzei pentru data de 17 ianuarie a.c.

Reamintim că procurorul craiovean Marius Radu Vlădoianu, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj, a fost arestat preventiv pe 5 iunie 2015, la cererea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), iar pe 17 iunie Consiliul Superior al Magistraturii a dispus suspendarea acestuia din funcţie. Pe 29 iunie 2015 s-a înregistrat la ÎCCJ dosarul în care Vlădoianu şi procurorul DIICOT Ionel Tudosan au fost trimişi în judecată pentru şantaj şi trafic de influenţă, respectiv complicitate la şantaj. Potrivit procurorilor DNA, „în perioada iulie 2012 – septembrie 2013, inculpatul Vlădoianu Marius Radu, procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj, beneficiind de ajutorul unei alte persoane, a pretins de la un martor denunţător sume de bani totalizând aproximativ 7.000 de euro şi un comision de 20% din valoarea unui contract sau 20% din suprafaţa terenului aflat în litigiu pe rolul instanţei, pentru a-şi exercita influenţa asupra magistraţilor judecători, astfel încât persoana denunţătoare să obţină o hotărâre favorabilă într-o cauză civilă privind reconstituirea dreptului de proprietate, aflată în recurs, iar pe de altă parte, pentru a-i facilita o executare silită.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Legătura dintre Vlădoianu Marius Radu şi denunţătorul din prezenta cauză a fost intermediată, în perioada iulie 2012 – aprilie 2013, de o altă persoană care a pretins şi a primit pentru Vlădoianu Marius şi pentru sine diferite sume de bani de la denunţător. Ulterior, în perioada iunie 2014- februarie 2015, pentru a obţine o sumă de bani necesară acoperirii prejudiciului stabilit de organele fiscale (peste 1 milion lei) într-un dosar ce viza o societate comercială în care persoana de legătură şi soţia procurorului aveau interes, inculpatul Vlădoianu Marius Radu, beneficiind de ajutorul aceleiaşi persoane, a exercitat presiuni asupra unor oameni de afaceri sirieni ce au avut relaţii contractuale cu respectiva societate, pentru a-i determina să suporte acel prejudiciu. Astfel, Vlădoianu Marius Radu i-a constrâns pe oamenii de afaceri sirieni să încheie un contract de vânzare-cumpărare pentru un imobil la un preţ supraevaluat, care să acopere prejudiciul şi să asigure un profit pentru el şi pentru persoana de legătură.

În acest sens, Vlădoianu Marius Radu le-a adresat ameninţări că va fi deschis un dosar penal pe numele lor la DIICOT Bucureşti. Oamenii de afaceri sirieni au fost contactaţşi de către persoana de încredere a lui Vlădoianu Marius Radu care le-a adresat ameninţări şi care a formulat o sesizare penală, care însă nu a fost înregistrată în evidenţele DIICOT, de către procurorul Tudosan Ionel.

Cu toate acestea, în luna februarie 2015, oamenii de afaceri sirieni au fost citaţi la DIICOT Bucureşti de procurorul Tudosan Ionel, fără ca acesta să fie învestit cu soluţionarea vreunei cauze care să privească persoanele anterior menţionate. Mai mult, procurorul a efectuat acte de urmărire penală fără să existe o cauză pe rolul DIICOT. În acest fel, inculpatul Tudosan Ionel l-a ajutat pe Vlădoianu Marius Radu să îi constrângă pe oamenii de afaceri sirieni să cumpere imobilul la preţul impus, prin deschiderea unui dosar penal pe numele acestora şi citarea acestora la DIICOT Bucureşti, în perioada în care Vlădoianu Marius Radu purta cu aceştia negocieri de încheiere a tranzacţiei, creându-le acestora convingerea că Vlădoianu Marius Radu are influenţa necesară pentru a le provoca probleme dacă nu dau curs solicitării. În cauză, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unui imobil aparţinând inculpatului Vlădoianu Marius Radu”  – DNA.

Pe 18 ianuarie 2016, Marius Vlădoianu a scăpat de arestul la domiciliu, după ce judecătorii Curţii Supreme i-au înlocuit această măsură cu cea a controlului judiciar, fiindu-i impuse o serie de obligaţii între care aceea de a nu părăsi ţara şi de a nu luat legătura cu „colegul” său de dosar sau cu martori.

 

Politica