sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Expoziție de medalii rare, la Muzeul Olteniei Craiova

Aproximativ 100 de medalii rare din patrimoniul Muzeului Olteniei vor putea fi admirate de craioveni cu ocazia unui proiect expozițional organizat de Secția de istorie-arheologie a instituției. Cei interesați vor putea vedea în cadrul expoziției rarităţi medalistice care au aparţinut unor colecţii publice sau private remarcabile, aflate în prezent în patrimoniul Muzeului Olteniei Craiova.

“Este una dintre cele mai importante colecții ale Muzeului Olteniei și ne-am gândit ca pe final de an să venim în întâmpinarea publicului cu o astfel de expoziție, având în vedere că Muzeul Olteniei deține unele dintre cele mai rare medalii bătute în ultimii 150-200 de ani în România. Practic, noi deschidem această expoziție acum, la sfârșit de an, dar ea este dedicată publicului pentru începutul anului 2017. Avem în intenție, pentru anul 2017, să venim în întâmpinarea publicului cu mult mai multe expoziții în care să fie expuse piese de patrimoniu. Expoziția va fi deschisă până la sfărșitul lunii aprilie și sunt convins că publicul va avea posibilitatea să vadă piese deosebite în premieră”, a spus Florin Ridiche, directorul Muzeului Olteniei Craiova.

Între cele aproape 100 de medalii care vor fi expuse publicului amintim: Medalia Inaugurării Academiei Mihăilene, din anul 1838, cea mai veche medalie deţinută de Muzeul Olteniei, Medalia Revoluţiei de la 1848, Medalia căsătoriei lui Carol I cu Elisabeta de Wied, Medalia Comemorativă a Războiului de Independenţă, Medalia Inaugurării Podului Carol I, Mărturiile de botez ale Principilor Carol şi Nicolae.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Expoziția “Medalii rare din colecția Muzeului Olteniei” este o expoziție care a reunit aproape 100 de medalii, cele mai rare și cele mai frumoase medalii pe care Secția de istorie le deține în momentul de față. Aceste medalii sunt rezultatul a 100 de ani de istorie pentru că ele provin din remarcabile colecții publice și private care au ajuns pe parcusul acestor 100 de ani la Muzeul Olteniei și mă refer, în primul rând, la colecția Alexandru și Aristia Aman, una dintre cele mai importante colecții pe care Muzeul Olteniei o deține, colecția Constantin Argetoianu sau colecția Corneliu Bălăcescu. Cele 100 de medalii se intind, din punct de vedere cronologic, din 1838 până în 1937. De altfel, în această expunere publicul va putea vdea cea mai veche medalie pe care Muzeul Olteniei o deține, este o medalie foaret rară, din anul 1838. De asemenea, publicul va putea admira medalia revoluției de la 1848, o piesă unicat în România pentru că, în prezent, nu se mai găsește o astfel de piesă într-o colecție publică din România. O componentă importantă în cadrul expozițiției o reprezintă medaliile care fac referire la Casa Regală a României. De asemenea, avem o vitrină dedicată membrilor familiei regale, sunt piese care fac referire la regina Elisabeta, la Regina Maria sau regale Carol al II-lea”, a spus Radu Dumitrescu, șeful Secției de istorie a Muzeului Olteniei.

Unele dintre medaliile expuse sunt realizate de artişti de talie europeană precum Wilhelm Küllrich, Anton Scharff, Tony Szirmai sau Frederick Storck.

Expoziţia va putea fi vizitată la sediul Secţiei istorie-arheologie, din strada Madona Dudu, nr. 14, de marţi până duminică, orele 9.00-17.00, până la sfârşitul lunii aprilie.

 

Politica