marți, aprilie 23, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

IPJ DOLJ: Sărbători de iarnă în siguranţă

În această perioadă se înregistrează cazuri de folosire necorespunzătoare a articolelor pirotehnice, aspect ce provoacă atât disconfort fonic cetaţenilor, răniri grave ale unor persoane, cât şi distrugeri de bunuri şi imobile.
Specificul acestei perioade este acela că unele perspoane aleg să folosească ilegal a aceste produse pirotehnice cu toate că  nu sunt autorizate în acest sens sau nu îndeplinesc condițiile legale, pentru executarea jocurilor de artificii cu ocazia unor evenimente private, încălcând prevederile Legii 126/1995 republicată privind regimul materiilor explozive.
Conform acestei legi „orice operaţiuni cu articole pirotehnice, efectuate fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an.” (art.37 lit. a)

 

De precizat este faptul că orice persoană poate deţine şi folosi pentru divertisment doar articole pirotehnice din categoria I, cu risc foarte scăzut, nivel de zgomot neglijabil, de tipul: focurilor bengale, beţişoarelor bengale, jerbelor, bobiţelor explozive, pocnitorilor cu confeti, granulelor scânteietoare, etc.
Articolele pirotehnice, trebuie să aibă inscripţionate în limba română denumirea, clasa/categoria din care fac parte, instrucţiunile de folosire, termenul de garanţie, precum şi pericolele care apar la păstrarea, depozitarea, manipularea sau folosirea lor. Producătorul sau importatorul este obligat să elibereze cumpărătorului o declaraţie de conformitate pentru fiecare produs care se prezintă, la solicitare, organelor de control prevăzute în prezenta lege.
         
Atragem atenţia, pe această cale atât persoanelor fizice, cât şi reprezentanţilor societăţilor comerciale care au ca obiect de activitate – organizarea de petreceri şi administratorilor localurilor publice unde se desfăşoară astfel de evenimente private cu privire la faptul că, nerespectarea legislaţiei în vigoare, respectiv executarea focurilor de artificii de către persoane fizice sau juridice neautorizate atrage răspunderea penală a acestora.

Politica