vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Heirupisme de campanie: Centura Craiova Sud, recepţionată cu probleme, la o zi după inaugurare

 

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a anunţat, joi, printr-un comunicat de presă, că recepţia pentru varianta de ocolire Craiova Sud a fost realizată chiar din ziua în care drumul a fost deschis circulaţiei, la o zi după vizita de lucru la acest obiectiv a ministrului Transporturilor, Sorin Buşe, şi a directorului CNAIR, Cătălin Homor. Comunicatul a apărut la o zi după ce premierul Dacian Cioloş a explicat, la Digi FM, că nu crede că ministrul Transporturilor ar fi inaugurat această variantă de ocolire fără să fie finalizată recepţia lucrării, numai că îl va ruga să explice situaţia. Pe de altă parte, Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC) a consideră comisia de recepţie ilegal constituită.

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a anunţat, în cursul zilei de joi, că varianta de ocolire Craiova Sud a fost recepţionată în cursul zilei de 6 decembrie, adică la o zi după o vizită de lucru la Craiova a ministrului Transporturilor, Sorin Buşe, şi a directorul CNAIR, Cătălin Homor, care a părut a fi, de fapt, o inaugurare.

Recepţia, făcută pe 6 decembrie

Policlinica Buna Vestire Craiova

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere informează opinia publică că în procesul verbal din data de 06.12.2016 se stipulează: „Comisia de Recepţie, în urma constatărilor făcute, propune admiterea recepţiei la terminarea lucrărilor pentru contractul având ca obiect construcţia Variantei de Ocolire Craiova Sud”. Traficul a fost deschis în data de 6.12.2016, ora 5.00. Comisia şi-a desfăşurat activitatea conform HG nr. 273/1994 privind Regulamentul de recepţie a lucrărilor de construcţii şi instalaţii aferente acestora, cât şi Legea nr. 10/1995 privind calitatea în construcţii actualizată în 2016. Observaţiile comisiei consemnate în procesul verbal la terminarea lucrărilor precum şi toate documentele tehnice din cartea construcţiei certifică respectarea parametrilor de calitate a proiectului”, se arată în comunicatul de presă publicat pe site-ul CNAIR.

Comunicatul a apărut la o zi după ce premierul Dacian Cioloş a fost întrebat, la Digi FM, cum s-a făcut o inaugurare a obiectivului fără a fi recepţionat.

Îl ştiu pe domnul Buşe un om foarte riguros, vine din sectorul privat, e un om foarte calculat şi m-ar surprinde să fi făcut gesturi fără să aibă în spate o analiză. Nu cred că e cazul. Chiar o să-l rog pe domnul ministru să explice lucrurile”, a spus Cioloş, citat de Digi24.ro.

5 decembrie, după-amiaza: „Mă bucur că reuşim să inaugurăm această variantă ocolitoare, acum”

Chiar dacă recepţia lucrărilor nu era finalizată, luni, 5 decembrie, la momentul vizitei pe varianta de ocolire Craiova-Sud, Sorin Buşe declara atunci: „Dincolo de scurtarea aceasta de timp, este foarte important ca în oraşul Craiova, ca orice alt oraş mare şi municipiu, să fie descongestionat traficul greu. Acesta nu are ce căuta în oraş şi nu face decât să degradeze viaţa oraşului şi a cetăţenilor, să strice drumurile. Nu contează atât timpul parcurs, cât posibilitatea de a direcţiona traficul greu pe alte căi, cum este normal, în aşa fel încât calitatea vieţii să fie alta. Mă bucur că reuşim să inaugurăm această variantă ocolitoare, acum, înaintea sezonului de iarnă, cât traficul este şi mai dificil, şi mai complicat, şi din cauza zăpezii”.

5 decembrie, seara: „Se realizează inspecţia lucrărilor în vederea recepţionării acestora”

Și directorul CNAIR, Cătălin Homor, a explicat, în contextul aceleiaşi întâlniri, că recepţia lucrării a început în dimineaţa zilei de luni şi că nu se încheiase până la data întâlnirii cu presa. Un comunicat, însă, a apărut în seara de luni, prin care se anunţa că circulaţia se va deschide marţi, la ora 5:00, dar că „varianta Ocolitoare Craiova Sud a fost finalizată şi, în prezent, se realizează inspecţia lucrărilor în vederea recepţionării acestora”.

Varianta Ocolitoare din Sudul Craiovei se desprinde din DN 6 (km 216+150) şi trece prin partea de Sud-Est a Craiovei până la DN65( km 9+360) şi DC 87. Lucrările de construire a Centurii de Sud a Craiovei au fost efectuate de Asocierea S.E.C.O.L.- Societa Edile Construzioni e Lavori S.A. & SECOL România SRL & S.E.C.O.L. S.p.A.

8 decembrie – ISC anunţă probleme

Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC) consideră comisia de recepţie ilegal constituită, deoarece tocmai ordonatorul de credit a lipsit şi semnalează probleme constructive grave ale centurii, cum ar fi: fisuri pe axul longitudinal, sistemul de colectare şi evacuare al apelor pluviale este nefuncţional, iar în zona podeţelor colmatate nu se asigură scurgerea apelor pluviale spre şanţuri, ceea ce a dus la o umiditate excesivă la baza centurii, informează digi24.ro. Mai mult, reprezentantul ISC Dolj, membru al comisiei, a cerut timp suplimentar pentru studierea cărţii tehnice şi a recomandat amânarea recepţiei, a arătat sursa citată.

Jurnalul Olteniei a solicitat Inspectoratului de Stat în Construcţii lămuriri suplimentare. De îndată ce le vom avea vi le vom prezenta.

Politica