A apărut primul caz de trichineloză la porc, în Mehedinţi!

Primul porc tăiat de Crăciun depistat cu trichineloză, în judeţul Mehedinţi, a fost înregistrat în oraşul Strehaia, în gospodăria unui localnic. Norocul omului, dacă se poate spune aşa, este că, atât el cât şi familia lui au procedat aşa cum trebuie. Mai exact nu au prăjit carne pentru a se ospăta din tradiţionala pomană a porcului, ci mai întâi s-au dus cu carnea la analiză la medicul veterinar. Aici, nu mică le-a fost mirarea să afle de la specialist că porcul este infestat cu Trichinela spiralis şi că din păcate, carnea trebuie obligatoriu predată pentru a fi distrusă prin incinerare. Directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Mehedinţi, Andi Șerban, ne-a declarat, ieri, că în astfel de situaţii nefericite proprietarii pot fi despăgubiţi: ,,Avem primul caz de trichineloză depistat la Strehaia la un porc sacrificat în gospodăria unui localnic. Cazul a fost confirmat la Laboratorul Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Mehedinţi. Conform procedurii standard carnea a fost confiscată de către o echipă de inspectori urmând a fi distrusă prin incinerare. Proprietarii pot primi despăgubiri în astfel de situaţii doar dacă animalul este identificat prin crotalie şi figurează în Baza Naţională de Date. Documentaţia se depune aici la noi”, a declarat directorul DSVSA Mehedinţi, medicul veterinar Andi Șerban.

Examenul trichineloscopic e mai ieftin la Severin: 9 lei

Potrivit directorului Andi Șerban , în judeţul Mehedinţi examenul trichineloscopic la porcii sacrificaţi acum, în preajma Crăciunului, poate fi efectuat în Severin în 3 puncte şi în toate localităţile din judeţ la medicii veterinari concesionari. În Severin analiza cărnii de porc se poate face în Punctul Veterinar de la Piaţa Sârbilor, în Punctul de la Piaţa Mircea şi la Punctul din Zona Alion, preţul fiind acelaşi peste tot : 9 lei. Însă, în circumscripţiile sanitar veterinare din localităţi preţul variază între 10 şi 20 de lei. Programul de lucru este zilnic între orele 9.00-17.00, chiar şi sâmbăta şi duminica.

,,Pe această cale atenţionăm populaţia să cumpere carne de porc şi produse din carne de porc doar din unităţile autorizate sanitar veterinar. Iar în cazul porcului sacrificat tradiţional în gospodărie proprietarul trebuie să facă neapărat examenul trichineloscopic. Oamenii trebuie să ştie că trichineloza este o boală foarte gravă care poate să ducă şi la deces dacă nu este tratată la timp”, a declarat directorul DSVSA Mehedinţi, medicul Andi Șerban.

Populare

Recomandări

Petre Daea: Virusul pestei porcine „a călărit Europa”

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, spune că virusul pestei porcine...

Președintele CNCD, despre interzicerea femeilor la Mănăstirea Frăsinei: ”Sunt lucruri care țin de organizarea internă a cultului respectiv”

Președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, Csaba Asztalos, a...

Craiova are buget. Cerințele „opoziției”, respinse

Bugetul Craiovei pentru anul 2023 a fost votat în...

ANM: Cod portocaliu de ninsori şi viscol, în Gorj și Vâlcea

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare...