joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Mii de craioveni, prezenţi la ceremonia şi la parada de 1 Decembrie

dsc06546Craiovenii au participat, joi, la manifestările prilejuite de Ziua Naţională a României, 1 Decembrie. Mii de persoane au venit să asiste la ceremonia militar-religioasă organizată în faţa statuii lui Alexandru Ioan Cuza, dar şi la tradiţionala paradă de 1 Decembrie.

Celor prezenţi li s-au adresat şi reprezentanţii autorităţilor publice. Prefectul judeţului Dolj, Sorin Răducan, le-a transmis „la mulţi ani” doljenilor, spunând că această zi trebuie să fie un imbold spre solidaritate naţională.

dsc06670Dragi craioveni şi doljeni, în acest cadru solemn, prilejuit de aniversarea Zilei Naţionale a României, permiteţi-mi să adresez, în calitatea mea de prefect al judeţului Dolj, cele mai alese şi curate gânduri distinşilor participanţi şi tuturor românilor. Se împlinesc 98 de ani de la Marea Unire Naţională de la 1 Decembrie 1918, moment în care deciziile luate de naţiunea română prin reprezentanţii săi cei mai autorizaţi, aleşi în chip democratic şi reuniţi la Chişinău, Cernăuţi şi Alba Iulia, au marcat pentru vecie destinul poporului nostru. Unirea de la 1 Decembrie 1918 reprezintă evenimentul principal al istoriei României şi, totodată, realizarea unui deziderat al locuitorilor graniţelor vechii Dacii, unirea Transilvaniei cu România. Ziua de 1 Decembrie a devenit, după evenimentele din decembrie 1989, Ziua Naţională a României. Creat la 1 decembrie 1918, statul român a parcurs etape istorice care i-au marcat destinul dar, care, prin sacrificiul multor români şi voinţa întregului popor, a devenit o ţară democratică, parte integrată cu drepturi depline a Uniunii Europene. De aceea, Ziua Naţională trebuie să ne insufle curajul civic manifestat de înaintaşii noştri, să ne fie mereu imbold spre solidaritate naţională. 1 Decembrie este prilej de sărbătoare şi de manifestare a valorilor naţionale şi spirituale care reprezintă neamul românesc. În calitate de reprezentat al Guvernului în judeţul Dolj, în această zi de sărbătoare, vă urez din toată inima să fiţi mândri că sunteţi români, să vă bucuraţi alături de cei dragi şi să credeţi în forţa unităţii şi a solidarităţii. La mulţi ani, România, la mulţi ani, români, la mulţi ani, doljeni!”, a spus prefectul Sorin Răducan.

Prioteasa: „Aceleaşi principii fundamentale din care se năştea România de la 1918 se află la temelia României de astăzi”

Policlinica Buna Vestire Craiova

dsc06673La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, a reamintit despre principiile fundamentale din care s-a născut România de la 1918.

Cea mai însemnată pagină din trecutul nostru ne reuneşte astăzi pentru cea mai importantă sărbătoare a românilor, Ziua Naţională, când marcăm 98 de ani de la momentul crucial în care visul secular al atâtor generaţii, făurirea României Mari, devenea realitate. Însemnătatea deciziei istorice de la 1 Decembrie 1918 rămâne cel mai bine consemnată în cuvintele profetice prin care românii erau chemaţi atunci să vină cu zecile de mii pentru a fi împreună în clipa reîntregirii neamului şi spuneau: „E ziua când se va hotărî asupra sorţii noastre pentru o veşnicie!”. Într-un arc peste timp, prezentul confirmă justeţea apelului de acum aproape un veac, pentru că vedem că aceleaşi principii fundamentale din care se năştea România de la 1918 se află la temelia României de astăzi: libertatea, egalitatea în drepturi, respectul pentru valorile democraţiei. Acum, la 100 de ani de la intrarea ţării noastre în Primul Război Mondial, se cuvine, mai mult decât oricând, să aducem un omagiu tuturor celor care au luptat şi s-au sacrificat pentru împlinirea marelui deziderat al Unirii, şi mai apoi pentru apărarea lui: eroi, martiri, dar şi veterani de război, cărora le purtăm adâncă recunoştinţă. În calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Dolj, doresc să le adresez tuturor craiovenilor şi doljenilor sincere urări de sănătate, fericire, bunăstare, putere de muncă şi succes în tot ceea ce-şi propun, alături de un călduros „La mulţi ani!” cu prilejul Zilei Naţionale a României”, a declarat preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa.

Vasilescu: „Unirea Principatelor Române s-a făcut prin jertfă, inclusiv la Craiova, oraş ocupat în 21 noiembrie 1916”

Primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, a spus că patriotismul şi eroismul celor dinaintea noastră au făcut ca noi să ne numim „România”.

dsc06696„Dragi craioveni, 1 Decembrie este Ziua Naţională a României, adoptată prin lege după înlăturarea regimului comunist. Din punct de vedere istoric, la 1 Decembrie 1918, Adunarea Naţională de la Alba Iulia, constituită din 1.228 de delegaţi şi sprijinită de peste 100.000 de români veniţi din toate colţurile Ardealului şi Banatului, a adoptat o rezoluţie prin care s-a consfinţit unirea tuturor românilor din Transilvania, întreg Banatul şi Țara Ungurească cu România. Ziua de 1 decembrie 1918 încununează, deci, lupta românilor transilvăneni pentru unitate naţională şi marchează momentul creerii României Mari, situându-se în continuarea precedentelor acţiuni unioniste ale fraţilor din Basarabia şi Bucovina. Unirea Principatelor Române s-a făcut prin jertfă, inclusiv la Craiova, oraş ocupat în 21 noiembrie 1916, adică exact în urmă cu 100 de ani. Numai eroismul trupelor române şi patriotismul unor politicieni ai vremii au făcut ca noi, azi, să ne numim „România” şi să ne putem omagia înaintaşii. Trebuie să învăţăm din lecţiile trecutului şi să înţelegem că doar uniţi putem fi o naţiune importantă, că interesul naţional este mai presus de interesul oricărui grup şi că România merită să fie pusă pe locul pe care şi l-a câştigat atunci când s-a întregit în graniţele sale fireşti. La mulţi ani, România!”, a urat şi primarul Craiovei.

Ceremonia militar-religioasă a continuat cu depunerea de coroane la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza. La final, cei prezenţi au putut admira parada militară, la care au participat şi elevi ai Colegiului Naţional Militar „Tudor Vladimirescu”, reînfiinţat la Craiova după 18 ani.

IPJ DOLJ-Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Dolj a fost prezent la manifestările de 1 Decembrie – Ziua Naţională a României cu şapte autovehicule

Poliţiştii rutieri au participat cu două autospeciale folosite pentru patrulare şi supravegherea traficului rutier, dar şi pentru a interveni în zonele unde se înregistrează aglomerări sau blocări ale traficului.

Autoturismele structurilor de ordine publică au fost şi ele prezente la activităţile desfăşurate astăzi, acestea putând fi întâlnite atât în municipii, oraşe, cât şi în mediul rural în serviciile de patrulare pentru menţinerea unui climat optim de ordine şi siguranţă civică.

Pentru efectuarea unor investigaţii complete şi complexe la faţa locului este nevoie de o gamă vastă de mijloace tehnice criminalistice, astfel ca toate unităţile de poliţie din ţară sunt dotate cu Laboratoare Criminalistice Mobile ultra-moderne cum este şi cel care a fost prezent astăzi la defilarea de Ziua Naţională a României.

Luptătorii Serviciului pentru Acţiuni Speciale au defilat cu două autospeciale de  intervenţie. Fiecare dintre acestea asigură transportul unei grupe formată din 6 poliţişti. Autospeciala este dotată cu armament, muniţie, mijloace de comunicare şi mijloace specifice folosite în acţiunile care necesită un timp de reacţie foarte scurt şi o intervenţie fermă.

După activităţile desfăşurate în centrul municipiului nostru, mai multe autospeciale ale poliţiei doljene au fost prezente la sediul Electroputere Mall, fiind parteneri din cadrul evenimentului Mândru că sunt român. Astfel, craioveni de toate vârstele au avut posibilitatea să stea de vorbă cu poliţiştii rutieri, criminalişti, dar şi cu luptătorii de la Acţiuni Speciale, cei mai încântaţi fiind micuţii care au fost fascinaţi de tehnica poliţiştilor şi de armamentul din dotare.

Politica