vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

PSD: Viitorul tinerilor este în România!

 

Social-democraţii vin cu soluţii pentru susţinerea studiilor, a angajării şi a iniţiativei în afaceri

Programul de guvernare al PSD creează cadrul necesar pentru ca tinerii săşi poată construi un viitor în ţară, nu printre străini. Prin candidaţii propuşi pentru alegerile parlamentare, social-democraţii demonstrează că sunt un partid deschis către tineret, iar prin soluţiile pe care le propun dovedesc faptul că pot asigura condiţiile pentru ca tinerii să se realizeze din punct de vedere profesional în România, săşi întemeieze aici o familie şi să se alăture clasei de mijloc.

Proiectul PSD porneşte de la o realitate îngrijorătoare: mulţi tineri cred că viitorul lor este în afara graniţelor, mulţi şi-au pierdut încrederea în faptul că sistemul politic ar avea soluţii pentru ei. Aproape 400.000 de tineri au aşteptat de la guvernul tehnocrat „zero“ soluţii pentru problemele lor, fără a primi nimic.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Suntem în situaţia în care şomajul în rândul tinerilor – nu numai în România, ci în toată Europa – este nepermis de mare. Trebuie să avem curajul să vedem exact unde suntem, să privim o radiografie care nu ne va plăcea a ceea ce se întâmplă în România cu tineretul. Sunt 1,5 milioane de români tineri în categoria de risc de sărăcie. Unul din cinci tineri români, între 15 şi 29 de ani, nici nu învaţă, nici nu lucrează.

70 la sută dintre tinerii români nu-şi permit să contracteze un credit pentru locuinţă, iar un medic sau un profesor din România are nevoie de cel puţin 12 ani pentru a strânge avansul. Cei mai mulţi dintre tineri nu intenţionează săşi deschidă o afacere. În primul rând, le este teamă, în al doilea rând, n-au bani!“, a declarat preşedintele PSD, Liviu Dragnea.

Sprijiniţi pe tot parcursul studiilor

Prin Programul de guvernare, social-democraţii doresc să le ofere tinerilor un viitor în ţară şi perspectiva de a fi parte a clasei de mijloc. O dovadă incontestabilă a deschiderii PSD faţă de această categorie se regăseşte în listele electorale ale partidului pentru Parlament, 40% din numărul candidaţilor fiind tineri – un procent record.

Ce vrem să facem? Pentru început, prin Programul «Garanţia pentru Tineret», sunt prevăzute alocaţii pentru finalizarea studiilor de 350 de euro/persoană, cu 60.000 de tineri ca potenţiali beneficiari; alocaţii pentru terminarea gimnaziului, 400 de euro/elev, tot pentru 60.000 de tineri; burse profesionale de 400 de lei pe lună, având ca potenţiali beneficiari 60.000 de tineri; sprijin de 250 de lei pe lună pentru continuarea studiilor de către tinerii din familiile sărace, de care pot beneficia 270.000 de elevi“, a precizat preşedintele PSD, Liviu Dragnea.

Acces mai uşor pe piaţa muncii

O altă componentă majoră a proiectului social-democrat vizează măsuri concrete care vor facilita accesul tinerilor pe piaţa muncii şi găsirea unui serviciu, în condiţiile unei salarizări decente.

În acest sens, PSD şi-a propus garantarea unui salariu brut de încadrare de 2.500 de lei/lună, în primii 3 ani de muncă, pentru tinerii licenţiaţi. Pentru a susţine acest demers, vor fi subvenţionate 50% din cheltuielile angajatorului în cei 3 ani, cu condiţia de a menţine angajarea pe un termen de 5 ani, măsurile fiind prevăzute în Programul „Primul Salariu“.

De asemenea, pentru a-i pregăti pe tinerii cu vârste între 16 şi 24 de ani pentru angajare, vor fi derulate programe de ucenicie, pentru deprinderea unei meserii, precum şi de stagii pentru experienţă profesională, destinate absolvenţilor de studii superioare.

Integrarea tinerilor pe piaţa muncii va fi susţinută şi prin iniţiative de transformare a internship-ului în contracte de muncă pe durată nedeterminată, dar pe o perioadă de minimum 2 ani, prin acordarea unei sume de 1.000 de euro/angajat, sau prin programe tip „Pasarelă“, în cadrul cărora vor fi asigurate locuri de muncă temporare în sectorul public pentru dobândirea de competenţe profesionale. De asemenea, în cazul întreprinderilor cu mai puţin de 50 de salariaţi care angajează cel puţin 5 ucenici, pentru minim 2 ani, va fi acordată o sumă de 500 de euro/an/ucenic.

Ajutor substanţial la startul în afaceri

Pentru a încuraja iniţiativa antreprenorială în rândul tinerilor, PSD propune Programul „România Start-up Nation“, o schemă de ajutor de stat prin care vor fi sprijinite 10.000 de start-up-uri anual, cu o sumă de 200.000 de lei/proiect/antreprenor, în domenii precum tehnologia informaţiilor şi comunicaţiilor, industria auto, textile, mobilă sau industrii creative.

Programul social-democrat mai prevede, în cazul tinerilor care desfăşoară activităţi independente, eliminarea obligaţiei de achitare a contribuţiilor la asigurări sociale şi sănătate, precum şi a impozitului asupra veniturilor anuale de cel mult 24.000 de lei. Totodată, nu vor mai fi impozitate nici salariile brute de cel mult 2.000 de lei/lună şi vor fi eliminate 4 din cele 6 contribuţii în vigoare.

Acestea sunt principalele măsuri în beneficiul tinerilor pe care PSD le va aplica nu peste 10 ani, nu peste 3 ani, ci imediat ce va ajunge la guvernare. 

Soluţii pentru asigurarea unei locuinţe

Guvernul PSD va susţine creditarea tinerilor cu vârste până la 26 de ani, care urmează o şcoală profesională, sunt studenţi sau angajaţi. Aceştia vor putea împrumuta până la 40.000 de lei pentru plata unui avans la achiziţionarea unei locuinţe, pentru chirii sau pentru cursuri, în condiţiile în care statul va garanta 80% din valoarea creditului şi va subvenţiona integral dobânda.

De asemenea, vor fi asigurate anual 1.500 de locuinţe de serviciu, cu subvenţionarea chiriei, pentru medici tineri, profesori debutanţi, tinerii din medii dezavantajate sau cei cu dizabilităţi.

În cazul tinerilor care trebuie să închirieze o locuinţă deoarece au serviciul la o distanţă mare, de peste 50 de kilometri, faţă de domiciliul stabil, vor fi subvenţionate în proporţie de 75% cheltuielile cu chiria şi utilităţile (dar nu mai mult de 900 de lei).

Alte măsuri de care vor beneficia tinerii care vor săşi întemeieze un cămin sunt eliminarea TVA la vânzarea locuinţelor, precum şi a impozitului pentru transferul proprietăţilor în valoare de cel mult 450.000 de lei.

 

Comandat de PSD Dolj, CUI mandatar financiar 11160007. Executat de SC Inter Regional Media SRL – D

Politica