miercuri, aprilie 24, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Conferință și Expoziție dedicate lui Mircea Eliade la Biblioteca Aman

Fără să fie originar din Oltenia, Mircea Eliade se întoarce acasă, la Craiova, la Biblioteca Județeană “Alexandru și Aristia Aman”.

În vara acestui an (2016), biblioteca a intrat în posesia “pachetului Eliade”, o colecție valoroasă de manuscrise și documente dactilografiate aparținându-i marelui scriitor român. Nu mai puțin de douăzeci și opt de dosare cuprinzând însemnări, caiete și carnete de lucru, proză și fragmente de manuscris au ajuns la bibliotecă. Între acestea, se distinge ca importanță dosarul cuprinzând Jurnalul lui Mircea Eliade redactat în limba română pentru intervalul de timp cuprins între anii 1959-1962. Socotite pierdute de însuși Eliade, aceste însemnări reprezintă singurele pagini ale versiunii originale pentru intervalul amintit.

Îngrijite de Mircea Handoca, cele două volume ale Jurnalului lui Mircea Eliade publicate în limba română acoperă intervalul de timp cuprins între anii 1941-1969, volumul I, respectiv 1970-1985, volumul al II-lea. Așa cum a afirmat același Mircea Handoca, din cele 1500 de pagini dactilografiate în limba română selectate de Mircea Eliade, doar 1200 au putut fi recuperate și publicate în paginile celor două volume de jurnal. Pentru umplerea golului generat de cele 300 de pagini lipsă, s-a decis întregirea Jurnalului în limba română apelându-se la însemnările redactate în limba franceză. În această cheie se cuvine să fie citită utilitatea și valoarea inestimabilă a însemnărilor care au intrat în posesia Bibliotecii Județene “Alexandru și Aristia Aman”.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Acoperind intervalul cuprins între 9 octombrie 1959, însemnarea fiind înregistrată la Chicago, și 3 mai 1962, însemnare care, de asemenea, îl găsea pe Mircea Eliade tot la Chicago, dosarul cuprinzând cele 112 pagini de jurnal reprezintă cel mai valoros element al colecției pe care îl deține biblioteca, până la momentul de față acestea nefiind editate în limba română.

Dată fiind importanța materialelor dactilografiate de Mircea Eliade, Biblioteca Județeană “Alexandru și Aristia Aman” organizează vineri, 25 noiembrie, un dublu eveniment cultural. Începând cu ora 11.00 vă invităm să audiați conferința cu titlul Mircea Eliade 4, Place Charles Dullin, Paris, susținută de dr. Cristian Bădiliță, istoric al creștinismului timpuriu, eseist și poet român. Evenimentul se va desfășura în sala “Biblioteca Exilului Românesc din Paris – Basarab Nicolescu”.

În cadrul aceluiași eveniment, începând cu ora 12.00, în cadrul Salonului Expozițional al Bibliotecii Județene “Alexandru și Aristia Aman” va fi vernisată expoziția “Mircea Eliade – File de jurnal”. Expoziția va cuprinde toate materialele pe care Biblioteca Aman le deține în legătură cu Mircea Eliade și va putea fi admirată și vizitată timp de o lună.

Alături de manuscrisele și lucrările semnate de Mircea Eliade pe care biblioteca le deține, am alăturat, în urmă cu o lună, o altă colecție de volume semnate de același autor provenind din donația academicianului Basarab Nicolescu. Cum alte douăzeci și opt de dosare, cele mai multe dintre ele cuprinzând însemnări din jurnal, schițe, proză și caiete de lucru, au intrat în posesia noastră, vom întregi colecția dedicată lui Mircea Eliade la Biblioteca Aman. Îi suntem recunoscători domnului Cristian Bădiliță pentru că a făcut posibilă această realizare și îi invităm pe toți cei preocupați de opera marelui scriitor român să participe la evenimentul organizat la bibliotecă și să viziteze expoziția pe care o vernisăm”, a declarat Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii “Alexandru și Aristia Aman”.

Politica