joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Pensionarii vor acces gratuit în Water Park

Primăria Craiova a găzduit, luni, dezbaterea pe impozitele şi taxele care urmează a fi practicate în Bănie, în anul 2017. Fără prea mari schimbări faţă de anul în curs, exceptând modificările impuse de Codul Fiscal, taxele şi impozitele ar urma să rămână aceleaşi. Noutatea este introducerea impozitului pe paragină pentru clădirile şi terenurile neîngrijite, care nu va fi impus peste noapte, ci va porni cu notificări de remediere a situaţiei. În cadrul dezbaterii au fost făcute şi propuneri precum intrarea gratuită pentru pensionari la Water Park sau câteva ore gratuite de parcare, tot pentru pensionari, în parcarea subterană. În cadrul dezbaterii a fost amintit şi un nou proiect al municipalităţii, de taxare suplimentară a celor care doresc să parcheze maşina în zona centrală, asta pentru a încuraja craiovenii să-şi lase maşina în parcarea subterană.

Impozitele şi taxele locale din Craiova vin, din anul 2017, cu o noutate importantă: impozitul pe paragină. Dacă celelalte impozite şi taxe rămân majoritar la fel, cu excepţia modificărilor impuse de Codul Fiscal, precum impozitul pentru clădirile nerezidenţiale în care îşi desfăşoară activitatea firmele. Impozitul pe paragină urmează să fie aplicat unor categorii de clădiri şi terenuri, ale căror criterii vor fi stabilite prin hotărâre de consiliu local.

Legiuitorul a dat posibilitatea consiliului local să majoreze impozitul şi taxele locale pentru clădirile şi terenurile neîngrijite cu până la 500%. S-a prevăzut, pentru anul 2017, această majorare de 500%, pe criteriile care vor fi stabilite prin hotărâre de consiliu local. Ce înseamnă acest lucru? Se vor identifica terenurile şi clădirile de pe intravilanul municipiului Craiova, după aceea se va promova un proiect de hotărâre de consiliu prin includerea acelui teren sau acelei clădiri în categoria terenurilor sau clădirilor neîngrijite şi se va majora impozitul cu 500% (…) Pe Telefonul Cetăţeanului au fost mai multe sesizări pentru terenuri neîngrijite, insalubre. Acum e momentul ca autoritatea să ia atitudine. Nu va fi imperativ, vor fi notificări făcute de către autoritate, vor fi lăsate termene prin care fiecare cetăţean are posibilitatea ca într-un anumit termen să ducă la îndeplinire dispoziţiile lăsate prin acea notificare”, a explicat directorul Direcţiei de Impozite şi Taxe, Elena Bonescu.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Genoiu: „Se va începe cu clădirile cu risc ridicat, care pun în pericol viaţa cetăţenilor”

Viceprimarul Craiovei, Mihail Genoiu, a explicat şi acesta că noua prevedere nu este una „de ghilotină”, ci prin ea se doreşte îmbunătăţirea aspectului şi, mai ales, ridicarea gradului de siguranţă pentru aceste clădiri şi terenuri.

Aşa cum aţi remarcat, proiectul prevede aceleaşi taxe şi impozite ca în anul 2016. Trecerea la noul Cod Fiscal, care s-a făcut la începutul anului 2016, a fost preluată destul de bine, în sensul că taxele au fost ajustate de aşa natură încât faţă de anul 2015 să nu existe o perturbare, un şoc, o creştere a acestor taxe în aşa fel încât populaţia să le resimtă. Anul 2017 vine şi preia, în mare parte, ceea ce s-a întâmplat în 2016. Apar anumite dezechilibre şi creşteri acolo unde Codul Fiscal le-a impus. Cum ar fi în cazul clădirilor nerezidenţiale, acolo unde funcţionează o societate comercială. Noutatea pentru 2017 apare cu aceste terenuri şi clădiri neîngrijite, unde legiuitorul prevede apariţia acestei taxe, de până la 500% (…). Se va începe cu clădirile cu risc ridicat, care pun în pericol viaţa cetăţenilor. Și aici circuitul va fi destul de lent, adică nimeni nu va primi o amendă peste noapte. Se va primi o notificare, se va lăsa un timp la dispoziţie pentru a rezolva problema. Nu este o chestie de ghilotină. Interesul este ca, uşor-uşor, aceste lucruri să dispară, pentru ca oraşul să arate cum trebuie”, a precizat Mihail Genoiu.

De ce pensionarii din municipiul Craiova nu au gratuitate la Craiova Water Park?”

În cadrul dezbaterii au fost făcute şi propuneri. Una dintre ele a venit din partea lui Marian Trifan, Preşedintele Asociaţiei Pensionarilor Civili „Mihai Viteazul” din Craiova. Acesta a cerut gratuitate pentru pensionari la Water Park-ul din Lunca Jiului, dar şi câteva ore de parcare gratuită în parcarea subterană din municipiu.

De ce pensionarii din municipiul Craiova nu au gratuitate la două ore de parcare în parcarea de la Teatrul Naţional? De ce pensionarii din municipiul Craiova nu au gratuitate, conform a ceea ce aţi trecut dumneavoastră în proiectul de hotărâre, la Craiova Water Park? La toate ştrandurile pe care le-am vizitat, pensionarii intră gratuit. La noi se pune o sumă de 50 de lei. Nu ştiu câţi din pensionari îşi vor permite, sau câţi din salariaţii cu 1.000 de lei salariu, să meargă să facă baie în ştrandul de la luncă”, a spus Marian Trifan.

Viceprimarul Genoiu i-a răspuns că acest lucru poate fi luat în calcul numai după ce se discută cu Agenţia pentru Dezvoltare Regională, proiectele fiind realizate cu fonduri europene şi având anumite reglementări clare în ceea ce priveşte accesul.

Modul de funcţionare al parcării subterane şi al Water Park-ului este prevăzut prin contractele de finanţare. O să îi rog pe colegii de la proiecte europene să ia legătura cu Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia şi să pună această întrebare, când şi cum putem să aplicăm şi nişte gratuităţi. În funcţie de asta, mergem mai departe”, a spus Genoiu.

Taxă de parcare pentru zona centrală

În discuţie a intervenit şi problema taxei de parcare pe care municipalitatea doreşte să o impună în zona centrală, în viitorul apropiat. Întrebat ce vor face cei care doresc să parcheze, dar nu au un telefon mobil prin care să plătească taxa, al cărei cuantum nu a fost încă stabilit, viceprimarul Genoiu a explicat că regulamentul nu a fost încă elaborat şi că va fi supus consultării publice, când se vor putea face propuneri.

Parcarea suplimentară este legată tot de funcţionalitatea parcării subterane şi de disconfortul care a fost sesizat de dumneavoastră, de cetăţeni, mai ales în serile de vară, când terasele din centru sunt pline, iar pe toată strada Al.I. Cuza, de la un capăt la altul, pe lângă parcările care sunt, se mai aşază încă două rânduri de maşini, iar parcarea subterană stă goală. Atunci, am zis să facem un regulament care va fi situat pe site. Am avut o discuţie cu departamentul juridic, care ne-a lămurit că întâi trebuie stabilit cuantumul taxei şi apoi regulamentul. Va fi acest regulament în dezbatere publică. S-a mers pe ideea că, cine vrea să stea la lojă, plăteşte, şi atunci în toată zona asta centrală se va constitui o taxă de parcare pentru toţi cei care îşi permit, care au bani, care vor să stea în faţă. Trebuie să disciplinăm oamenii, să stea în parcare, pentru că de aceea am făcut-o. Oricum, de când s-a răcit vremea, gradul de ocupare în parcarea subterană a început să crească şi este normal”, a mai explicat viceprimarul Craiovei.

Proiectul privind impozitele şi taxele locale va fi supus votului consilierilor locali la şedinţa ordinară lunară, care va avea loc joia aceasta.

Politica