marți, aprilie 23, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Centrul Brâncuşi, din nou, la licitaţie

 

Consiliul Judeţean Dolj a decis să înceteze contractul cu asocierea de firme care a câştigat, în urmă cu un an şi jumătate, contractul pentru construirea Centrului Brâncuşi. Faptul că firmele executante ale lucrării nu s-au mişcat aşa cum ar fi trebuit nu este un secret, ci se poate vedea cu ochiul liber de către orice trecător. Conform CJ Dolj, stadiul de implementare al proiectului este de 30%, iar lucrările rămase de executat vor fi, din nou, scoase la licitaţie după ce se va încheia perioada de mediere dintre autoritatea judeţeană şi consorţiul de firme.

CJ Dolj nu va mai continua să lucreze cu asocierea de firme San Giorgio Appalti SRL – Axia SRL din Italia, cea care câştigase, în mai 2015, contractul pentru construirea Centrului „Brâncuşi”. Decizia se regăseşte într-o informare pe care CJ Dolj o va prezenta, joi, consilierilor judeţeni, la şedinţa lunară ordinară.

Consiliul Judeţean Dolj a notificat Antreprenorul că acest contract de lucrări a încetat de drept”

Policlinica Buna Vestire Craiova

Contractul de execuţie semnat cu asocierea amintită a încetat în data de 7 noiembrie. În perioada următoare, CJ Dolj urmează să scoată la licitaţie lucrările rămase, în speranţa că, de data aceasta, se va găsi o firmă care să poată executa lucrările asumate.

Stadiul de implementare al proiectului este de 30%, avându-se în vedere toate activităţile din contractul de finanţare. În data de 7 noiembrie 2016, contractul de execuţie lucrări a încetat să producă efecte, iar în data de 8 noiembrie 2016, Consiliul Judeţean Dolj a notificat Antreprenorul că acest contract de lucrări a încetat de drept. În prezent, părţile se află în perioada de mediere prevăzută de clauzele contractuale, care se va încheia în data de 30.11.2016, Consiliul Judeţean Dolj intenţionând să reia procedura de achiziţie publică în perioada imediat următoare”, se arată în informarea realizată de CJ Dolj.

Cotractul cu San Giorgio Appalti SRL – Axia SRL din Italia a fost semnat în data de 12 mai 2015, iar firma a avut un termen de nouă luni pentru a executa lucrarea. În urmă cu câteva luni, CJ Dolj a prelungit contractul de finanţare pentru acest proiect finanţat 50% din fonduri europene până la data de 31.03.2017. Construcţia include un pavilion subteran multifuncţional, la suprafaţa acestuia urmând să existe o construcţie de sticlă. Aceasta va avea, în interior, o imagine a „Ovoidului“, de 15 metri înălţime, tot din sticlă, care va avea în interior o hologramă a „Păsării Măiastre“. Clădirea mai este prevăzută cu un lift pentru vizitatori, două săli de conferinţe, două săli de spectacol, un atelier de creaţie, dar şi o sală de expoziţie.

Cum s-a ajuns aici?

Jurnalul Olteniei a mai prezentat, în trecut, informaţii legate despre construirea – sau mai degrabă stagnarea – Centrului Brâncuşi. CJ Dolj a explicat că au existat mai multe impedimente în calea bunei execuţii a lucrărilor.

La momentul începerii lucrărilor, s-a constatat existenţa unei conducte de termoficare, poziţionată diferit faţă de avizul obţinut de la Complexul Energetic Oltenia – emis la momentul obţinerii Autorizaţiei de Construire. Ca urmare, a fost necesară adaptarea proiectului tehnic şi obţinerea unei noi autorizaţii de construire, în conformitate cu situaţia existentă în teren, în data 8.12.2015. În urma lucrărilor de excavaţie s-a constatat exitenţa unei magistrale de apă, funcţionale, pe întreaga lungime a incintei clădirii proiectate, instalaţie care nu figura în documentele aferente emiterii Autorizaţiei de Construire, la capitolul Avize. SC Compania de Apă Oltenia SA a realizat lucrările de deviere a conductei de apă potabilă. Până la data eliberării noii autorizaţii nu au putut fi executate decât lucrări care nu necesitau reautorizare şi, de asemenea, în lunile de iarnă, lucrările au fost sistate temporar, în funcţie de condiţiile meteo. Ca urmare, a fost necesară prelungirea duratei contractului, în data de 23.03.2016 fiind semnat actul adiţional nr. 1 la contractul de lucrări, prin care a fost prelungită durata contractului de lucrări până la 7.11.2016”, se arată într-un răspuns transmis de CJ Dolj în luna august.

Autoritatea judeţeană nu a negat, însă, nici lentoarea constructorului.

O altă cauză a întârzierilor o reprezintă ritmul lent de execuţie a lucrărilor. Din acest motiv, în repetate rânduri, Consiliul Judeţean Dolj a atras atenţia Antreprenorului cu privire la această situaţie şi i-a pus în vedere faptul că, în cazul în care lucrările nu se finalizează în termenul contractual, vor fi aplicate în mod corespunzător penalităţi de întârziere”, a mai transmis CJ Dolj.

Se pare, însă, că penalitatea aplicată a fost însăşi încheierea de drept a contractului. Rămâne de văzut când şi cine va reuşi să încheie această lucrare.

Politica