vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

PNL Craiova doreşte schimbări în Parlament

Ionuţ Stroe, preşedintele PNL Craiova, a anunţat, în conferinţa de presă a partidului de miercuri, 16 noiembrie, o serie de schimbări în privinţa legislativului pe care Partidul Naţional Liberal doreşte să le pună în aplicare în cazul în care va câştiga alegerile parlamentare din această toamnă. Preşedintele PNL Craiova, candidat la un nou mandat de deputat, propune un Parlament alcătuit din oameni integri, care să nu aibă antecedente penale, iar activitatea în cadrul instituţiei să se desfăşoare conform legii fundamentale a statului.

Parlamentul, poate la fel ca întreg instituţionalul românesc este, la momentul de faţă, la un nivel extrem de scăzut. Toată lumea îşi imaginează că acolo sunt persoane care acţionează mai mult în interes personal, de grup sau politic. Toţi văd ce se întâmplă în condiţiile în care justiţia cheamă parlamentarii să încuviinţeze anumite demersuri în legătură cu aspecte penale ale activităţii unor parlamentari, toţi pot observa cum toţi care merg acolo, legiferează mai degrabă pentru anumite privilegii, iar pensiile speciale la care noi ne-am opus sunt cel mai simplu şi la îndemână exemplu. Toţi văd cum Parlamentul a devenit o maşină de validare prin vot a ordonanţelor de urgenţă sau, în ultimă fază, un instrument de a încerca în mod populist să legiferezi în interes electoral. În prag de alegeri acest parlament devine dintr-o dată activ şi lansează fel şi fel de baloane cu săpun, iluzii vândute celor care au aşteptări de la aceste instituţii. Obiectivul PNL este ca în viitorul mandat să redea Parlamentului rolul conferit de Constituţia României, acela de organ reprezentativ suprem al poporului român, unica autoritate legiuitoare şi cei care întradevăr participă la cele mai importante decizii în viaţa oamenilor. Imaginea şi respectul faţă de această instituţie trebuie recâştigat. Dar cum faci să recâştigi încrederea oamenilor şi imaginea Parlamentului. În primul rând prin selecţia candidaţilor, iar noi PNL, am încercat în acest an să promovăm o oferta nouă, peste 60% din candidaţi sunt oameni noi care se vor afla la primul mandat, impunând criterii de integritate. Toţi cei care aveau probleme sau erau suspectaţi de probleme cu legea au fost eliminaţi şi este vorba de competenţă şi bună reputaţie. Am încercat să luăm cele mai bune nume din diverse domenii de competenţă”, a spus Ionuţ Stroe, preşedintele PNL Craiova.

De asemenea, preşedintele PNL Craiova propune schimbarea regulamentelor de funcţionare ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, începând cu monitorizarea prezenţei senatorilor şi deputaţilor şi mergând până la cele mai complexe proceduri legislative.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Pasul al doilea, la fel de important ca această selecţie a candidaţilor, este legat de schimbarea funcţionării acestei instituţii şi când spun schimbarea funcţionării Parlamentului mă refer la toate aspectele care ţin de la simpla prezenţă sau absenţă, până la cele mai complexe proceduri de legiferare. Suntem dispuşi ca toate aceste propuneri să le includem în primele săptămâni de activitate şi să schimbăm regulamentele de funcţionare ale Camerei Deputaţilor şi Senatului. Primul dintre aspectele importante ale Parlamentului ţine de conduită, prezenţa propunem a se face numai electronic, pe bază de cartelă şi la începutul şi la finalul programului. Vom propune sancţiuni de suspendare a încasării indemnizaţiei până la trei luni de zile pentru toate acele cutume parlamentare de transmitere a cartelei unui coleg pentru a le pune prezenţa, de votare la două cartele, semnătura în contul altui coleg, astea sunt lucruri care trebuie să dispară din funcţionarea viitorului parlament. Votul fiecărui parlamentar, propunem a se schimba şi a se transforma într-unul transparent, numai trebuie să avem secret în ceea ce priveşte opţiunea fiecărui parlamentar, este prima condiţie de sinceritate în raport cu cei care te-au trimis acolo, care au investit încredere în tine, să le spui ce votezi şi cum votezi sau împotriva a ce votezi. Această secretizare a voturilor în Parlament, practic, alimentează teoria acelor interese obscure, personale şi de multe ori a demonstrat că negocierile politice, înţelegerile făcute în spatele perdelelor contează mai mult decât conştiinţa unui parlamentar. De asta vom propune vot secret numai pentru învestirea guvernului şi pentru o moţiune de cenzură. Procesul legislativ trebuie să fie unul transparent, trebuie să existe un site unic, nu două separate, fără legătură unul cu altul, Senat şi Camera Deputaţilor, trebuie să ştim stadiul unui proiect legislativ, trebuie să ştim modul în care acesta a fost votat, amendat în comisii, când e termenul de dezbatere. Pentru că unii stau în Parlament de ani de zile şi au iniţiative zero”, a mai spus Ionuţ Stroe.

PNL Dolj: Propunem o creştere cu 40% a salariilor în sistemul public

Preşedintele PNL Dolj, Nicolae Giugea, candidat la Camera Deputaților, a afirmat, miercuri, că, în următorii patru ani, partidul propune o creştere a salariilor din sistemul public cu 40%.

PNL a evaluat încă o dată situaţia salarizării din sistemul bugetar şi în urma consultărilor lansăm ideea realizabilă a noii legi a salarizării unitare în sistemul public, o lege care, în sfârşit, să fie aplicată. Venim cu nişte principii concrete care să stea la baza elaborării acestei legi şi primul ar fi să existe o echitate în tot ceea ce înseamnă salariaţi ai sistemului public. Nu există categorii care să fie mai aparte decât celelalte, fiecare are o responsabilitate publică şi fiecare trebuie să şi-o îndeplinească. În acest sens, venim cu propuneri concrete şi impactul asupra bugetului pe care PNL îl propune este de 23 de miliarde de lei, propunem un raport între cel mai mic salariu şi cel mai mare salariu de 1 la 13, în momentul de faţă el fiind de 1 la 17, mergând până la preşedintele României şi tot ce înseamnă vârfuri ale salarizării în sistemul public. În următorii patru ani propunem o creştere concretă a salariilor în sistemul public cu 40%. Tot ceea ce propunem noi este sustenabil şi una dintre sursele de finanţare ar fi impozitarea profitului la multinaţionale în România. Se lucrează la acest proiect de lege şi va fi lansat în câteva săptămâni de Ministerul Muncii”, a spus Nicolae Giugea, preşedinte PNL Dolj.

Material Electoral

 

Politica