vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Iohannis cu fundul pe opera lui Brâncuși. Primăria Târgu Jiu: Nu s-a încălcat legea

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a vizitat, vineri, Ansamblul Monumental „Calea Eroilor”, cu ocazia manifestărilor dedicate Luptelor de la Podul Jiului şi împlinirii a 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial. Așa cum era de așteptat, vizita a inclus ședinţe foto. Iohannis a fost surprins în imagini stând așezat pe unul dintre scaunele de la Masa Tăcerii. În urma publicării în spaţiul virtual a acestei fotografii mai multe persoane au reacţionat criticând gestul președintelui, din moment ce monumentul este însoţit de mesajul ”Stimaţi vizitatori, să păstrăm intactă moştenirea Brâncuşi pentru generaţiile următoare. Vă rugăm să evitaţi contactul cu operele!”.

La trei zile de la vizita lui Iohannis, Primăria Târgu Jiu a realizat că ar cam fi cazul să vină cu explicaţii. Într-un comunicat de presă, publicat pe Facebook, reprezentanţii municipalităţii spun că Iohannis nu a încălcat legea.

„Având în vedere art. 1, alin. b din Hotărârea Consiliului local al Municipiului Târgu Jiu cu privire la instituirea unor reguli referitoare Ia protejarea obiectelor de artă şi de mobilier urban de pe raza Municipiului Târgu Jiu, nr. 192 din 2010, suntem în măsură să facem următoarea precizare:

Policlinica Buna Vestire Craiova

Orice persoană care se aşază, cu bune intenţii, fără să afecteze în vreun fel piesele componente al Mesei Tăcerii, ori cele de pe Aleea Scaunelor, cu scopul de a se  fotografia şi fără unul vădit de distrugere, nu se află într-o situaţie de încălcare a legii.
Menţionăm că, Primăria Municipiului Târgu Jiu în calitatea sa de proprietar este preocupată constant de protejarea operelor componente ale Ansamblului Monumental „Calea Eroilor” cautând soluţii tehnice care să amelioreze, atât factorii de mediu, cât şi cei antropici.

Respectând dorinţa marelui nostru sculptor care spunea că: „Aş vrea ca lucrările mele să se ridice în parcuri şi grădini publice, să se joace copiii peste ele, cum s-ar fi jucat peste pietre şi monumente născute din pământ, nimeni să nu ştie ce sunt şi cine le-a făcut, dar toata lumea să simtă necesitatea şi prietenia lor, ca ceva ce face parte din sufletul Naturii...”, nu facem altceva decât să rămânem un factor de echilibru între toţi cei care vizitează operele brâncuşiene amplasate în cele două parcuri ale oraşului, păstrând, în acelaşi timp, o profundă şi vie recunoştiinţă faţă de întreaga moştenire brâncuşiană”, se arată în comunicatul semnat de biroul de presă al Primăriei Municipiului Târgu Jiu.

Așadar, vizitatorii care vor să se fotografieze așezaţi pe operele lui Brâncuși o pot face liniștiţi. Primăria asigură că nu se încalcă legea.

Politica