vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

 50 de ani de învăţământ economic superior, la Craiova

 

Învăţământul economic superior craiovean a celebrat, la sfârşitul săptămânii trecute, 50 de ani de existenţă. Evenimentul i-a adus laolaltă atât pe tinerii studenţi economişti, dar şi pe seniorii Facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor. Peste 3.300 de studenţi şi 122 de cadre didactice. Aceasta este evoluţia Facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor în cele cinci decenii de activitate desfăşurată la Craiova. Dacă la înfiinţarea sa, în anul 1966, facultatea număra 166 de studenţi şi câteva cadre didactice, astăzi, numărul celor care activează în acest domeniu este de ordinul miilor.

“Încep prin a vă felicita, cu ocazia jubileului facultăţii dumneavoastră. Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor, alături de primele instituţii academice, au stat la temelia consolidării societăţii şi cunoaşterii în România. Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor şi-a asumat responsabilitatea de a educa tinerii din domeniul economiei, iar eu personal consider că această misiune a fost şi este îndeplinită cu succes. De-a lungul anilor, de la înfiinţare şi până acum, facultatea dumneavoastră s-a dovedit a fi un competitor remarcabil în evoluţia învăţământului superior românesc, dar şi a cercetării ştiinţifice. A reuşit să obţină recunoaştere internaţională, să producă rezultate ştiinţifice valoroase, să-şi consolideze cooperarea cu instituţii similare din ţară şi din străinătate. Această performanţă este notabilă şi evidentă pentru comunitatea ştiinţifică, dar în acelaşi timp este de remarcat şi faptul că alături de celelalte facultăţi de profil din ţară, sunteţi un adevărat promoter al vectorului de integrare europeană. În acest context, vă transmit toată aprecierea mea pentru eforturile deosebite pe care colectivul dumneavoastră le-a depus pentru realizarea idealului propus, a declarat Cezar Spînu, rectorul Universităţii din Craiova.

Absolvent al Facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, a declarat: “Uitându-mă, emoţionat, în sală şi văzând foarte multe chipuri dragi mie, vreau să vă mulţumesc din tot sufletul pentru modul în care mi-aţi luminat calea în viaţă, fiecare dintre domniile voastre”, a spus Ion Prioteasa.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Sala Albastră a Universităţii din Craiova a fost gazda celor mai renumiţi academicieni, profesori şi oameni din domeniul economiei.

“Sărbătorirea a 50 de ani de învăţământ economic superior la Craiova, este un moment de mare încărcătură emoţională, cei 50 de ani fiind o dovadă de lucru bine făcut, de trăinicie, de exemplu de evoluţie şi devenire a unei instituţii prestigioase. Evoluţia Facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor este spectaculoasă, atât în ceea ce priveşte programele de studiu şi celelalte activităţi legate de învăţământ cât şi numărului slujitorilor pe altarul activităţii didactice şi cercetării ştiinţifice. În cei 50 de ani facultatea noastră se mândreşte cu peste 35.000 de economişti, din care 9.500 cu studii de master, ce activează în cele mai variate domenii ale profilului de economist. Ne aflăm în aceiaşi sală peste 150 de cadre didactice, pentru a ne împărtăşi experienţa, gândurile şi a trasa punctele de evoluţie în următoarea jumătate de secol de învăţământ la Craiova”, a spus Nicolae Sichigea, decanul Facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor.

Florin Georgescu, Doctor Honoris Causa al Universităţii din Craiova

 Cu prilejul împlinirii unei jumătăţi de secol de învăţământ economic, Universitatea din Craiova i-a acordat prim-viceguvernatorului Băncii Naţionale a României, titlul de “Doctor Honoris Causa”. La eveniment au luat parte şi primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, reprezentanţi ai administraţiei judeţene, dar şi profesori universitari de renume. “Laudaţio” a fost prezentat de prof. univ. dr. Cristian Spulbăr, care a adus la cunoştiinţă propunerea Senatului Universităţii din Craiova de acordare a titlului de “Doctor Honoris Causa” lui Florin Georgescu.

Cu acest prilej, prim-viceguvernatorul Băncii Naţionale a României a declarat: “Îmi exprim mulţumirea faţă de domnul rector Cezar Spînu, domnul decan Nicolae Sichigea, domnul profesor Vulpe, Senatului Universităţii şi conducerii Facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor, care au decis că este oportun să-mi acorde acest titlu deosebit de important pentru mine. În primul rând, vreau să mulţumesc pentru această onoare şi, la început, vreau să evoc două nume mari din această zonă –Eugeniu Carada, cel care a pus Bazele Băncii Naţionale a României, de la a cărui naştere se vor împlini, în curând, 180 de ani, şi  Constantin Brâncuşi, la 140 de ani de la naşterea sa. Revenind la momentul de astăzi. Craiova a fost, este şi va fi un puternic centru academic. În ceea ce priveşte discursul meu, sunt, printre altele, două aspecte care merită aduse în discuţie: o percepţie larg răspândită de injustiţie socială care subminează încrederea cetăţenilor în actualul sistem, cu exemple BREXIT, şi ascensiunea partidelor populiste – aşa cum a spus preşedintele SUA, Barack Obama; este nevoie de un sistem internaţional de taxe, care reduce breşele fiscale şi  protejează ţările cu venituri bugetare scăzute, contra efectelor dăunătoare ale evaziunii fiscale şi mutării profiturilor – Christine Lagarde, director general  al Fondului Monetar Internaţional”, a spus Florin Georgescu.

Florin Georgescu este absolvent al Facultăţii de Finanţe-Contabilitate, din cadrul ASE Bucureşti (1976), doctor în „Finanţe, circulaţie bănească şi credit” (1989), a fost bursier „Fulbright” – Universitatea din Missouri (SUA), profesor şi conducător de doctorate, ministru de stat, ministru al Finanţelor în Guvernul României (1992-1996), viceprim-ministru, ministru al Finanţelor Publice (mai – decembrie 2012) şi este vicepreşedinte al Consiliului de Administraţie şi prim-viceguvernator al Băncii Naţionale a României (2004 – prezent).

Politica