joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Peste o sută de preşcolari, supuşi testului de tuberculoză

Preşcolarii unei grădiniţe din Calafat, părinţii acestora, dar şi angajaţii unităţii de învăţământ sunt testaţi în aceste zile de medicii Dispensarului de Pneumoftiziologie din oraş pentru a se stabili dacă s-au îmbolnăvit de tuberculoză. Măsura a fost luată după ce îngrijitoarea grădiniţei care aparţine de Școala Gimnazială „Gheorghe Brăescu“ din Calafat, a fost intenată în spital cu TBC.

Directoarea şcolii de care aparţine grădiniţa, Nelica Vădeanu, spune că până în prezent nu au fost semnalate infecţii în rândul copiilor.

S-a respectat procedura în acest caz. Personalul adult a fost examinat radiologic, majoritatea copiilor au fost testaţi la tuberculină, iar până în acest moment nu avem niciun caz. Mai sunt câţiva copii de testat, cel târziu mâine (n.r. astăzi), la primele ore, se va finaliza această testare. Până acum nu avem niciun caz de copil bolnav sau suspect”, a declarat directoarea.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În total 113 copii care au intrat în contact cu îngrijitoarea vor fi testaţi. Testarea preşcolarilor este efectuată de medicii Dispensarului de Pneumoftiziologie din Calafat, după cum a precizat doctorul Ştefan Popescu, purtător de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Dolj.

S-a decis ca toţi contacţii, membri ai familiei şi cei de la serviciu, să fie testaţi„, a adăugat purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Dolj.

Și conducerea Inspectoratul Şcolar a fost sesizată cu privire la acest caz.

Directoarea m-a informat că îngrijitoarea a fost diagnosticată cu TBC şi i-am spus să informeze de urgenţă Direcţia de Sănătate Publică. S-a decis testarea copiilor care au intrat în contact cu îngrijitoarea şi s-a făcut dezinfecţia sălilor sub supravegherea autorizată a celor de la DSP. Continuă testarea copiilor.  Vom verifica dacă îngrijitoarea respectivă a luat contact şi cu bucătăria, dacă avea asta în fişa postului şi toate cele ce decurg”,  a afirmat Lavinia Craioveanu, inspectorul  şef al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj.

Testul efectuat preşcolarilor este testul IDR, cutanat şi prin acesta se stabileşte dacă o persoană a dezvoltat un răspuns imun la bacteria care provoacă tuberculoza (TBC). Acest răspuns poate să apară dacă persoana are în prezent TBC, dacă a fost expusă la acesta în trecut sau dacă a primit vaccinul BCG împotriva TBC.

Reamintim că, în luna iunie, medicii epidemiologi din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Dolj au confirmat faptul că în trei unităţi de învăţământ din Craiova au fost diagnosticate trei cazuri de tuberculoză, fiind vorba de doi elevi şi o profesoară, dar au afirmat că niciunul dintre cazuri nu este contagios. Cu toate acestea, şi atunci, toate persoanele care au intrat în contact cu bolnavii, au fost testate.

În judeţul Dolj se află  în tratament tuberculostatic aproximativ 738 pacienţi, iar incidenţa tuberculozei este de 113 la 100.000  locuitori, incidenţă  aflată  în scădere faţă  de anii anteriori, ocupând locul  al doilea pe ţară, după judeţul Olt.

 

Politica