joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Peste 8.500 de burse pentru elevii craioveni

Consilierii craioveni aprobă în şedinţa ordinară de joi numărul şi cuantumul burselor acordate de municipalitate elevilor din învăţământul preuniversitar, în acest an şcolar. Potrivit proiectului de hotărâre aflat pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local Municipal, un număr de 8.533 de elevi din Craiova vor primi burse de performanţă, de merit, de studiu, ori burse sociale în anul şcolar 2016-2017, cuantumul acestora fiind cuprins între 40 şi 100 de lei.

Bursele de performanţă se acordă elevilor care au obţinut locurile I, II sau III la etapele naţionale ale olimpiadelor şi concursurilor şcolare naţionale organizate de Ministerul Educaţiei Cercetării, Tineretului şi Sportului, s-au calificat în loturile de pregătire pentru competiţiile internaţionale sau au obţinut locurile I, II şi III la etapele naţionale ale concursurilor cultural artistice, cu caracter sportiv sau cu caracter tehnico-ştiinţific, de nivel naţional organizate de Ministerul Educaţiei Cercetării, Tineretului şi Sportului.

Pentru a primi bursă de merit elevii trebuie să îndeplinească cel puţin una dintre următoarele condiţii: să aibă media generală cel puţin 8,50 şi nota 10 la purtare în anul şcolar anterior, respectiv în primul semestru al anului şcolar pentru elevii din clasele de început ale învăţământului gimnazial, liceal sau profesional; să fi obţinut locurile I, II sau III la etapele judeţene ale olimpiadelor şi concursurilor şcolare naţionale; au obţinut locurile I, II sau III la etapele judeţene ale competiţiilor/concursurilor cultural artistice cu caracter sportiv, tehnico-ştiinţific de nivel naţional.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Bursa de studiu se acordă elevilor care provin din familii cu un venit lunar mediu pe membru de familie pe ultimele 3 luni cel mult egal cu cu salariul minim pe economie şi care au media generală peste 7 şi nota 10 la purtare pe semestrul anterior celui în care se acordă bursa.

Bursele de ajutor social se acordă elevilor, la cerere, în funcţie de situaţia materială a familiei sau a susţinătorilor legali. De menţionat că, bursele de ajutor social se acordă şi pe perioada vacanţelor şcolare pentru elevii care au promovat anul şcolar sau celor care la şfârşitul anului şcolar sunt corigenţi la o singură disciplină de învăţământ şi care au media anuală 10 la purtare sau, după caz, calificativul Foarte bine la purtare, absolvenţilor învăţământului gimnazial care fac dovada că au fost admişi în liceu/învăţământ profesional cursuri cu frecvenţă, într-o unitate de învăţământ preuniversitar de stat şi elevilor declaraţi repetenţi din motive medicale, dovedite prin documente.

Elevii beneficiază de burse în fiecare an şcolar, pe perioada cursurilor şcolare inclusiv pe timpul pregătirii şi susţinerii examenului de bacalaureat, examenului de certificare a calificării profesionale şi pe perioada pregătirii practice.

De asemenea, un elev nu poate primi două burse, dar are dreptul să opteze pentru cea cu valoare mai mare sau care se acordă pentru o perioadă mai mare de timp

Numărul şi cuantumul burselor este distribuit astfel:

 

1.022 de burse de performanţă a câte 100 de lei

1.369 de burse de merit în cuantum de 75 de lei

2.053 de burse de studiu în cuantum de 55 de lei

4.089 de burse sociale în cuantum de 40 de lei pentru elevii din învăţământul primar şi gimnazial şi 50 de lei pentru cei din învăţământul liceal

Pentru anul şcolar 2016-2017, suma prevăzută de municipalitate pentru bursele elevilor este de 2.155.000 de lei, mai mare decât cea de anul trecut care era 1.862.982 de lei.

 

Potrivit adresei nr.1184/18.10.2016, transmisă de către Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj, în anul şcolar curent cursurile învăţământului preuniversitar de stat din Craiova sunt frecventate de un număr de 39.980 elevi, din care doar un număr de 34.298 elevi sunt potenţiali beneficiari de burse după cum urmează: 11.334 elevi în învăţământul primar, 8.781 elevi în învăţământul gimnazial, 12.765 elevi în învăţământul liceal, 1.418 elevi în învăţământul profesional. Restul de 5.682 elevi sunt cuprinşi în forme de învăţământ seral, fără frecvenţă, şcoli de maiştri şi postliceale.

 

Politica