Deputatul Viorel Palașcă, interpelare la premier

Având în vedere situația critică în care se află municipiul Drobeta Turnu Severin, datorită lipsei încălzirii, deputatul Viorel Palașcă a depus o interpelare prim-ministrului Dacian Cioloș, la Camera Deputaților astăzi, 24 octombrie 2016, pentru alocarea sumelor necesare destinate achiziției combustibului pentru încălzire, textul acesteia regăsindu-se în cele ce urmează:

 

INTERPELARE

Domnule Prim-Ministru,

Policlinica Buna Vestire Craiova

Municipiul Drobeta Turnu Severin se află în acest moment într-o situaţie critică datorită lipsei încălzirii şi a unei perspective certe de a se asigura confortul termic pe perioada sezonului rece 2016-2017. Din cei 100 000 de locuitori peste 90% nu au altă variantă de încălzire decât prin sistemul centralizat. În aceeaşi situaţie se găsesc şcolile, grădiniţele, Spitalul Judeţean de Urgenţe şi instituţiile publice.

Deoarece RAAN Drobeta-Turnu Severin se află în faliment, termocentrala acestei regii nu poate asigura în condiţii normale agent termic fiind lipsită de sursele financiare pentru asigurarea stocurilor de cărbune, păcură şi întreţinerea instalaţiilor. Nu mai există nici avizele şi autorizaţiile necesare, inclusiv cea de mediu pentru funcţionare. De asemenea, personalul de pe platformă nu este plătit de 6 luni.

Noua centrală cu alimentare pe gaz metan nu poate fi pusă în funcţiune decât la finalul sezonului rece conform contractului de execuţie. În acest sens Primăria împreună cu firma de insolvenţă ce se ocupă de falimentul RAAN au identificat ca unică soluţie de încălzire folosirea combustibilului lichid, costurile de producţie în acest caz vor fi mult mai ridicate decât dacă s-ar fi folosit cărbune ca în anii precedenţi. În acest context populaţia şi chiar instituţiile nu vor putea suporta facturile foarte ridicate ce vor fi la încălzire.

Având în vedere toate acestea consider că Guvernul condus de dumneavoastră poate aloca sume suplimentare în bugetul Consiliului Local Drobeta-Turnu Severin cu destinaţia achiziţiei de combustibil pentru încălzire. Menţionez faptul că anul trecut Guvernul de la aceea dată a alocat Consiliului Local suma de 22 000 000 lei pentru achiziţia de combustibil solid şi lichid .

Am speranţa că la nivelul Guvernului se vor face toate eforturile pentru încălzirea municipiului Drobeta-Turnu Severin şi locuitorii din acest oraş nu vor avea parte de prima iarnă cu calorifere îngheţate de după Revoluţia din 1989.

Solicit răspuns scris.

Cu stimă,

Deputat ALDE Viorel PALAŞCĂ

Colegiul uninominal nr. 3, Mehedinţi

Populare

Recomandări

Alibec mai vrea o victorie pentru România: „Sper ca Belarusul să vină cu moralul scăzut”

Denis Alibec speră ca românii să prindă încredere după...

ANM: Cod galben de vânt în Gorj și Vâlcea

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, duminică, o avertizare...

Video/Cu berea la bord. Un bărbat a fost reținut

Un bărbat din județul Dolj a fost reținut de...