vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Avocat din Mehedinți, condamnat definitiv pentru fals

Avocatul Bebe Băran din cadrul Baroului Mehedinţi, trimis în judecată în septembrie 2015, de procurori DNA – Serviciul Teritorial Craiova, a fost condamnat definitiv. Băran a fost acuzat de fals în înscrisuri sub semnatură privată, participație improprie la infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi evaziune fiscală. Potrivit DNA, în 2013, avocatul ar fi  întocmit în fals un contract de asistență juridică prin contrafacerea semnăturii unei persoane la rubrica „Client”, menționând în cuprinsul contractului suma de 4.000 euro, cu titlu de onorariu apărător. După aproape un an, avocatul ar fi determinat un executor judecătoresc să pună în executare contractul şi să recupereze suma de 4.000 de euro de la persoana a cărei semnatură o falsificase. Pentru aceste fapte a fost condamnat definitiv la 2 ani şi 4 luni închisoare cu suspendare şi 60 de zile de muncă în folosul comunității.

Reamintim că, procurorii DNA – Serviciul Teritorial Craiova au anunțat pe 2 septembrie 2015 trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Bebe Băran, avocat în cadrul Baroului Mehedinți. Potrivit rechizitoriului întocmit în cauză,„la data de 06.07.2013, inculpatul Băran Bebe a întocmit în fals un contract de asistenţă juridică prin contrafacerea semnăturii unei persoane la rubrica „Client”, în cuprinsul căruia a menţionat suma de 4.000 euro, cu titlu de onorariu apărător. Ulterior, la data de 20.02.2014, uzând de documentul respectiv inculpatul a determinat un executor judecătoresc care a acţionat fără să aibă cunoştinţă despre falsul respectiv, să pună în executare silită contractul şi recuperarea sumei de 4.000 euro de la persoana a cărei semnătură o falsificase. În urma procedurii de executare a fost recuperată suma de 5.075, 29 lei, din această sumă fiind reţinută suma de 2.764 lei cu titlu de cheltuieli de executare, restul de 2.411,29 lei fiind consemnaţi la dispoziţia inculpatului Băran Bebe, bani în posesia cărora acesta a şi intrat. În realitate, în cursul anului 2013, persoana a cărei semnătură a fost falsificată, a solicitat ajutorul inculpatului în vederea recuperării sumei de 20.480 euro de la o altă unitate de Parchet, ridicată cu ocazia unei percheziţii domiciliare. În acest sens, inculpatul a depus la unitatea respectivă o simplă cerere prin care solicita restituirea sumei de bani mai sus menţionată. Pentru acest “ajutor”, persoana respectivă i-a dat inculpatului Băran Bebe, fără să întocmească vreun înscris în acest sens, suma de 1.600 euro, un autoturism marca Renault Laguna, evaluat de părţi la suma de 1.600 euro şi i-a achitat suma de 500 euro pentru o excursie în Franţa.
Ulterior, inculpatul nu a înregistrat în evidenţele contabile sumele şi bunurile primite cu titlu de onorariu avocaţial, în condiţiile de mai sus, sustrăgându-se astfel de la plata obligaţiilor financiare către stat în cuantum de 2.319 lei”, a comunicat DNA. Procurorii au impus sechestru asigurator asupra unui autoturism al avocatului, iar dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Craiova.

Pe 30 martie a.c., Curtea de Apel Craiova l-a condamnat pe avocat la o pedeapsă totală de 2 ani şi 4 luni închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de 3 ani şi 60 de zile de muncă în folosul comunității: „Dispune ca inculpatul Băran Bebe să execute pedeapsa cea mai grea, de 2 ani închisoare, la care se adaugă un spor de 4 luni închisoare, în total 2 ani şi 4 luni închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prev. de art. 66 lit. a, b C.p. pe o durată de 3 ani”, se arată în sentința Curții de Apel Craiova. Nemulțumiți de sentință, procurorii DNA au făcut apel, însă pe 29 septembrie a.c. Înalta Curte de Casație şi Justiție a respins ca nefondat apelul DNA:  „Respinge, ca nefondat, apelul declarat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Craiova împotriva sentinţei penale nr. 70/2016 din 30 martie 2016 a Curţii de Apel Craiova – Secţia penală şi pentru cauze cu minori privind pe intimatul inculpat Băran Bebe. Onorariul parţial cuvenit apărătorului desemnat din oficiu, în sumă de 65 lei, rămâne în sarcina statului. Cheltuielile judiciare ocazionate cu soluţionarea apelului declarat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Craiova, rămân în sarcina statului. Definitivă”, se arată în hotărârea ÎCCJ.

Policlinica Buna Vestire Craiova

 

Politica