joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Strategia Dunării, discutată la Craiova

Primăria Craiova a găzduit, miercuri, o întâlnire între reprezentanţii autorităţilor locale, ai Universităţii din Craiova, ai Ministerului de Externe, dar şi ai Consiliului Oraşelor şi Regiunilor Dunărene şi ai INCESA, care a avut ca scop discuţii legate de Strategia Dunării şi oportunităţile pe care aceasta le oferă. La Craiova ar putea fi înfiinţat şi un birou al Consiliului Oraşelor şi Regiunilor Dunărene. Nu în ultimul rând, Universitatea din Craiova va încerca şi ea o colaborare cu o fundaţie din Germania, care are ca prim obiectiv transferul tehnologic.

Primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, consilierul său pe probleme economice, Dan Daşoveanu, directorul general în Ministerul de Externe, Silvia Davidoiu, reprezentantul Consiliului Oraşelor şi Regiunilor Dunărene, dar şi al unei fundaţii care se ocupă cu transferul tehnologic, Jurgen Raizner, rectorul Universităţii din Craiova, Cezar Spînu, şi Adi Mănescu, directorul general INCESA, au avut, miercuri, la Primăria Craiova, o întâlnire în cadrul căreia s-a discutat, în mare, despre Strategia Dunării.

Lia Olguţa Vasilescu a explicat că regiunile dunărene, în care se află şi Craiova, vor avea posibilitatea să acceseze fonduri europene pe diverse domenii şi că se vor face pregătiri în acest sens.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Astăzi am avut o discuţie foarte interesantă şi fructuoasă, aş putea spune. După cum ştiţi, o mare parte dintre fondurile europene se vor adresa către oraşele şi regiunile dunărene şi, în aceste condiţii, vom putea să accesăm bani pentru mediu, pentru eficienţă energetică, deşeuri, cogenerare şi aşa mai departe. Și, de aceea, vom avea, cu siguranţă, un funcţionar al Primăriei Craiova care va trebui să se ocupe strict de ceea ce înseamnă Strategia Dunării, care va fi şi pregătit timp de două săptămâni la Bucureşti cu tot ceea ce trebuie să înveţe pentru a se putea accesa aceste fonduri în perioada următoare. De asemenea, între Universitatea din Craiova şi Consiliul Oraşelor şi Regiunilor Dunărene a fost deja stabilit un parteneriat care se va concretiza în perioada următoare”, a spus primarul Craiovei.

La rândul său, directorul general în cadrul Ministerului de Externe, Silvia Davidoiu, a spus că la Craiova ar urma să fie deschis un birou al Consiliului Oraşelor şi Regiunilor Dunărene, care ar fi o sursă de informare asupra Strategiei Dunării.

Vizita de astăzi a fost dedicată, în primul rând, unui prim contact la acest nivel cu autorităţile locale din Craiova. Se doreşte a fi începutul unei serii de întâlniri cu autorităţile locale din judeţele riverane Dunării, pentru a prezenta cât mai în detaliu Strategia Dunării, Strategia Europeană a Dunării, oportunităţile pe care aceasta le oferă pentru autorităţile locale şi pentru celelalte entităţi, persoane fizice şi juridice din aceste regiuni, cooperarea care se poate dezvolta cu celelalte state riverane Dunării, proiectele care se pot dezvolta din fonduri naţionale, europene sau prin intermediul programelor transfrontaliere de care România dispune, în raport cu statele vecine, Bulgaria, Serbia, care sunt relevante pentru zona dunăreană, şi Programul Trans-naţional „Dunărea”. În acelaşi timp, am avut şi un rol de intermediar între Consiliul Oraşelor şi Regiunilor Dunărene, care este o entitate non-profit, care reuneşte reprezentanţii autorităţilor locale din toate statele, regiunile, oraşele, comunele, districtele de-a lungul Dunării şi care are secretariatul şi biroul central permanent la Ulm, în Germania, şi care doreşte să îşi dezvolte o reţea de birouri în oraşe reprezentative de pe parcursul inferior al Dunării. Întâlnirea de astăzi a avut în vedere o primă discuţie pentru a discuta posibilităţile de deschidere unui asemenea birou, al Consiliului Oraşelor şi Regiunilor Dunărene, la Primăria din Craiova. Acest birou va funcţiona ca rol de liant, de punct de legătură, punct focal, şi va fi, practic, o sursă de informare în ceea ce priveşte proiectele existente, cele care se pot dezvolta, programele care există şi se dezvoltă în cadrul Strategiei Dunării”, a spus Davidoiu.

Universitatea din Craiova, singura universitate, de pe traseul fluviului, cu punct de lucru chiar la Dunăre

Rectorul Universităţii din Craiova, Cezar Spînu, a afirmat că în următoarea perioadă vor fi derulate mai multe proiecte legate de strategia de dezvoltare a Dunării.

Astăzi, am avut o primă rundă de discuţii, la iniţiativa doamnei primar Lia Olguţa Vasilescu. Două subiecte importante au fost pe ordinea de zi: această strategie a Dunării şi, respectiv, posibilitatea de a face paşi cât mai repezi în ceea ce priveşte transferul tehnologic, transferul inovativ de la universităţi către agenţii economici. În ceea ce priveşte Strategia Dunării, vreau să vă informez că Universitatea din Craiova este singura universitate de pe traseul Dunării care are un punct de lucru chiar la Dunăre. Noi avem centrul universitar Drobeta Turnu Severin, unde avem specializări de licenţă, master, doctorat, care au legătură cu navigaţia, cu partea de dezvoltare a Dunării. Avem specializări de mediu, vor fi multe proiecte pe această strategie a Dunării în perioada următoare şi încercăm să atragem cât mai mulţi bani europeni, cât mai multe fonduri pe aceste tipuri de proiecte. În legătură cu transferul tehnologic, aşa cum ştiţi foarte bine, săptămâna trecută am inaugurat oficial INCESA, Infrastructura de Cercetare în Știinţe Aplicate a Universităţii din Craiova. Pe lângă aceasta, funcţionează deja Centrul de Transfer Tehnologic, este unul acreditat ANSC şi care are deja acreditare ISO 9001. Sunt foarte puţine de acest gen în România, cu asemenea două acreditări înalte, sunt cele mai importante acreditări pe care le poate avea un centru de transfer tehnologic şi încercăm o colaborare cu această fundaţie din Germania, una între centrul nostru de trasfer şi reţeaua de centre de transfer tehnologic ale dumnealor, pentru a putea avea acces la o piaţă cât mai mare şi pentru a putea ca serviciile noastre să fie adresate unui număr cât mai mare de agenţi economici. E o oportunitate pentru Universitatea din Craiova, care îşi doreşte să devină polul regional, polul de dezvoltare regională”, a precizat Cezar Spînu.

Politica