marți, aprilie 23, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Concert extraordinar la Filarmonica Oltenia

Miercuri, 19 octombrie 2016, de la ora 19:00, Imago Mundi susţine, la Filarmonica „Oltenia” Craiova, un concert inedit, o surprinzătoare întoarcere muzicală în trecut.  Proiectul „Isvor. George Enescu: Rapsodiile Române vs. muzică tradiţională și folclor urban” sondează sursele de inspirație folosite de compozitor şi face o paralelă între acestea și contextul mai larg al creaţiilor populare / urbane munteneşti ale secolului al XIX-lea.

La nivel național, opera marelui compozitor se confruntă cu o altfel de problemă – patron spiritual al celui mai important eveniment cultural din România (numim aici Festivalul și Concursul Internațional George Enescu), simbol național și valoare incontestabilă (pe bună dreptate, de bună seamă), credem că George Enescu a devenit, în conștiința publicului din România, intangibil și – poate tocmai de aceea – din ce în ce mai puțin cunoscut: deși am auzit cu toții de el, din ce în ce mai puțini îi cunosc opera.

Pornind de aici, ansamblul Imago Mundi a construit, anul trecut, un program muzical dedicat lui Enescu; programul abordează celebrele Rapsodii Române dintr-o perspectivă originală – aceea a cercetării și reinterpretării, în manieră contemporană, a surselor de inspirație folosite de compozitor, a temelor de folclor urban și muzică tradițională românească din secolul al XIX-lea. Imago Mundi încearcă, astfel, să trezească atât interesul publicului nefamiliarizat cu muzica de factură cultă, cât și al melomanilor „de cursă lungă”.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Isvor. George Enescu: Rapsodiile Române vs. muzică tradițională și folclor urban” s-a bucurat de o primire entuziastă în concerte susținute în București, Lisabona, Granada, Tunis, Salzburg, New York sau Londra. De curând, programul a fost lansat pe CD de Editura Casa Radio și este disponibil la librăria Editurii Casa Radio din str. Temişana nr. 31 sau prin comandă online pe site-ul editurii.

Politica