Judecat pentru infracţiuni de corupţie, procurorul craiovean Marius Vlădoianu ajunge din nou la Înalta Curte

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie  şi Justiţie au amânat procesul în care procurorul craiovean (acum suspendat din funcţie) Marius Radu Vlădoianu, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj, şi partenerul său, Ionel Tudosan, procuror la DIICOT – Structura centrală, sunt judecaţi pentru infracţiuni de corupţie, pentru 20 octombrie a.c.. Cei doi inculpaţi sunt judecaţi pentru comiterea infracţiunilor de trafic de influenţă şşantaj, respectiv complicitate la  şantaj. La ultimul termen, magistraţii Curţii Supreme i-au menţinut însă pe cei doi sub control judiciar  și i-au permis lui Vlădoianu să părăsească ţara câteva zile pentru efectuarea unui control medical.

Judecătorii Înaltei  Curţi de Casaţie și Justiţie au menţinut măsura controlului judiciar faţă de procurorul craiovean (suspendat) Marius Radu Vlădoianu, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj, şi partenerul său de dosar, Ionel Tudosan, procuror la DIICOT structura centrală, ambii judecaţi pentru infracţiuni de corupţie. Vlădoianu a obţinut însă permisiunea să părăsească ţara câteva zile (în perioada 15 – 19 septembrie a.c.), pentru efectuarea unui control medical în Italia. Pe fond, instanţa a amânat cauza pentru data de 20 octombrie a.c.

Reamintim că procurorul craiovean Marius Radu Vlădoianu, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj, a fost arestat preventiv pe 5 iunie 2015, la cererea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), iar pe 17 iunie Consiliul Superior al Magistraturii a dispus suspendarea acestuia din funcţie. Pe 29 iunie 2015 s-a înregistrat la ÎCCJ dosarul în care Vlădoianu şi procurorul DIICOT Ionel Tudosan au fost trimişi în judecată pentru şantaj  şi trafic de influenţă, respectiv complicitate la şantaj. Potrivit procurorilor DNA,  „în perioada iulie 2012 – septembrie 2013, inculpatul Vlădoianu Marius Radu, procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj, beneficiind de ajutorul unei alte persoane, a pretins de la un martor denunţător sume de bani totalizând aproximativ 7.000 de euro şi un comision de 20% din valoarea unui contract sau 20% din suprafaţa terenului aflat în litigiu pe rolul instanţei, pentru a-şi exercita influenţa asupra magistraţilor judecători, astfel încât persoana denunţătoare să obţină o hotărâre favorabilă într-o cauză civilă privind reconstituirea dreptului de proprietate, aflată în recurs, iar pe de altă parte, pentru a-i facilita o executare silită.

Legătura dintre Vlădoianu Marius Radu şi denunţătorul din prezenta cauză a fost intermediată, în perioada iulie 2012 – aprilie 2013, de o altă persoană care a pretins şi a primit pentru Vlădoianu Marius şi pentru sine diferite sume de bani de la denunţător. Ulterior, în perioada iunie 2014- februarie 2015, pentru a obţine o sumă de bani necesară acoperirii prejudiciului stabilit de organele fiscale (peste 1 milion lei) într-un dosar ce viza o societate comercială în care persoana de legătură şi soţia procurorului aveau interes, inculpatul Vlădoianu Marius Radu, beneficiind de ajutorul aceleiaşi persoane, a exercitat presiuni asupra unor oameni de afaceri sirieni ce au avut relaţii contractuale cu respectiva societate, pentru a-i determina să suporte acel prejudiciu. Astfel, Vlădoianu Marius Radu i-a constrâns pe oamenii de afaceri sirieni să încheie un contract de vânzare-cumpărare pentru un imobil la un preţ supraevaluat, care să acopere prejudiciul şi să asigure  un profit pentru el  şi pentru persoana de legătură.

În acest sens, Vlădoianu Marius Radu le-a adresat ameninţări că va fi deschis un dosar penal pe numele lor la DIICOT Bucureşti. Oamenii de afaceri sirieni au fost contactaţşi de către persoana de încredere a lui Vlădoianu Marius Radu care le-a adresat ameninţări şi care a formulat o sesizare penală, care însă nu a fost înregistrată în evidenţele DIICOT, de către procurorul Tudosan Ionel.

Cu toate acestea, în luna februarie 2015, oamenii de afaceri sirieni au fost citaţi la DIICOT Bucureşti de procurorul Tudosan Ionel, fără ca acesta să fie învestit cu soluţionarea vreunei cauze care să privească persoanele anterior menţionate. Mai mult, procurorul a efectuat acte de urmărire penală fără să existe o cauză pe rolul DIICOT. În acest fel, inculpatul Tudosan Ionel l-a ajutat pe Vlădoianu Marius Radu să îi constrângă pe oamenii de afaceri sirieni să cumpere imobilul la preţul impus, prin deschiderea unui dosar penal pe numele acestora  şi citarea acestora la DIICOT Bucureşti, în perioada în care Vlădoianu Marius Radu purta cu aceştia negocieri de încheiere a tranzacţiei, creându-le acestora convingerea că Vlădoianu Marius Radu are influenţa necesară pentru a le provoca probleme dacă nu dau curs solicitării. În cauză, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unui imobil aparţinând inculpatului Vlădoianu Marius Radu”    – DNA.

Pe 18 ianuarie a.c., Marius Vlădoianu a scăpat de arestul la domiciliu, după ce judecătorii Curţii Supreme i-au înlocuit această măsură cu cea a controlului judiciar, fiindu-i impuse o serie de obligaţii între care aceea de a nu părăsi ţara  şi de a nu luat legătura cu „colegul” său de dosar sau cu martori.

 

Recomandări

Vâlcea. LUCRĂRI PENTRU PREVENIRE ȘI CORECTARE AVARII – SĂPTĂMÂNA 15.08 – 21.08.2022

Distribuţie Oltenia execută lucrări programate în reţelele electrice pentru creşterea gradului...

Olt. LUCRĂRI PENTRU PREVENIRE ȘI CORECTARE AVARII – SĂPTĂMÂNA 22.08 – 28.08.2022

Distribuţie Oltenia execută lucrări programate în reţelele electrice pentru creşterea gradului...

Olt. A scăpat ca prin minune după ce s-a răsturnat de Sfânta Marie

Un bărbat de 30 de ani din Slatina a...