joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Subfinanţarea depozitului Mofleni generează criza deşeurilor în judeţul Dolj

 

ecosudSubfinanţarea Depozitului Ecologic Mofleni, generată de neimplicarea Primăriei Craiova şi a Consiliului Local, în recunoaşterea cheltuielilor care trebuiesc incluse în tariful de salubrizare şi depozitare, duce inevitabil la perturbări în sfera colectării şi gestionării deşeurilor din întreg judeţul Dolj.

Epuizarea iminentă a spaţiului, în celula 5, la Depozitul Ecologic Mofleni, impune temporizarea primirii deşeurilor aduse de societăţile colectoare, în vederea abordării unor soluţii salvatoare până la realizarea unei noi celule de depozitare. Aceste soluţii sunt: mutarea rampei tehnologice de descărcare a deşeurilor din autogunoiere, din poziţia actuală, în partea de N-E a celulei 5; mărirea coronamentului digului de N-E al celulei 5, prin aport de material care se va compacta pentru un acces facil al autogunoierelor; realizarea drumului tehnologic de exploatare de la rampa de descărcare până în zona activă de depozitare din interiorul celulei 5.

Aprobarea fondurilor necesare, care ar fi trebuit să provină din tariful aferent depozitării, este de competenţa exclusivă a Primăriei Municipiului Craiova şi a Consiliului Local. Construcţia de celule noi în cadrul Depozitului Ecologic Mofleni este o necesitate absolută în cadrul managementului integrat al deşeurilor din judeţul Dolj si municipiul Craiova, iar realizarea acestuia presupune o grijă substanţială pentru protejarea populaţiei şi a mediului înconjurător. În situaţia în care spaţiul de depozitare al Depozitului Ecologic Mofleni, nu va fi extins la timp, sunt anticipate două scenarii neplăcute pentru populaţia locală. În primul scenariu, gunoaiele vor rămâne pe străzi, în pieţele oraşelor şi în pubelele locuinţelor, cu consecinţele nefavorabile acestei situaţii: atragerea de insecte, rozătoare şi proliferarea necontrolată de boli. Al doilea scenariu negativ, presupune încheierea unui contract, între Consiliul Local, Primărie şi un depozit ecologic din alt judeţ. Acest lucru ar presupune costuri uriaşe pentru dislocarea şi transportul a mii de tone de deşeuri din Dolj către alte judeţe din ţară, bani care vor fi suportaţi de populaţia doljeană.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Decizia privind fie continuarea într-un ritm normal al managementului integrat al deşeurilor la Mofleni, fie alegerea unuia dintre cele două scenarii negative expuse, aparţine membrilor Consiliului Local al Municipiului Craiova.

Deschiderea la comunicare a autorităţilor şi reacţia pozitivă faţă de demersurile Eco Sud de extindere vitală a Depozitului Ecologic Mofleni, ar trebui să asigure dezvoltarea durabilă a unui proiect agreat de comun acord, responsabilitatea faţă de protejarea sănătăţii cetăţenilor şi promisiunea conservării şi protejării mediului înconjurător.

Depozitul Ecologic Mofleni gestionat de Eco Sud SA oferă, de peste 10 ani, servicii importante şi profesioniste, de utilitate în judeţul Dolj, venind cu soluţii integrate de mediu, prin depozitare şi tratarea deşeurilor, cu misiunea asigurării unui mediu sănătos de viaţă pentru populaţie şi pentru protejarea mediului înconjurător. Fluxul mediu de deşeuri la Depozitul Mofleni se ridică la 400 de tone zilnic, în condiţiile în care depozitul deserveşte întreg municipiul Craiova, precum şi alte 32 de localităţi din judeţul Dolj, adică aproximativ 420.000 locuitori. Fiind proiectat pentru a asigura depozitarea a cca. 6.000.000 m³ deşeuri, se estimează că depozitul va funcţiona timp de 39 de ani.

Depozitul Ecologic Mofleni are o suprafaţă totală de 44,38 de hectare din care:

• Zona de depozitare, destinată stocării deşeurilor, are o suprafaţă aproximativă de 39 hectare, compartimentată în celule de cca. 1,3 hectare fiecare;

• Zona de servicii, destinată serviciilor logistice şi activităţilor de gestionare a depozitului se întinde pe 5,38 hectare.

-material publicitar-

Politica