vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Inculpaţii din dosarul „Cargill Podari”, la închisoare

Inculpaţii din dosarul prejudicierii firmei Cargill Podari au fost condamnaţi, definitiv, la pedepse cuprinse între trei şi şase ani de închisoare cu executare. În plus, aceştia trebuie să plătească prejudiciul creat.

Magistraţii Curţii de Apel Craiova au dat, joi, sentinţa definitivă în dosarul „Cargill Podari”. Între trei şi şase ani vor sta după gratii cei şase inculpaţi din dosar, fiind obligaţi, totodată se restuie prejudiciul creat societăţii, prejudiciu estimat la 2,3 milioane de lei.

Pe 26 iunie 2015, magistraţii Tribunalului Dolj i-au condamnat la pedepse cu executare. Astfel, Mihai Daniel Chereji  şi Marius Cristian  Ţînţu au primit câte 6 ani  şi 6 luni închisoare, laboranta Ramona  Ştefania Toader a primit 4 ani  şi 8 luni închisoare, Marian Calafeteanu  şi Marius Alin Melcea câte 5 ani  şi 2 luni închisoare, iar Ionel Laurenţiu Sima 3 ani de închisoare.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Inculpaţii au declarat apel împotriva acestei sentinţe, apel care s-a înregistrat pe 13 august 2015 la Curtea de Apel Craiova. Joi, magistraţii au admis apelurile declarate de Ramona Ștefania Toader şi Marian Calafeteanu, şi le-a redus pedepsele la 3 ani şi 8 luni închisoare, respectiv 4 ani închisoare.

Inculpaţii mai au de achitat către Cargill suma de 2.071.911,50 lei, diferenţa fiind achitată pe parcursul procesului.

Reamintim că, la sfârşitul lunii decembrie 2013, procurorii Secţiei de urmărire penală  din cadrul Parchetului de pe lângă  Curtea de Apel Craiova i-au trimis în judecată  pe Ramona  Ştefania Toader (fostă  Nedeianu), laborantă  la Cargill la data comiterii faptelor, Mihai Daniel Chereji zis Ungurul, Marius Cristian  Ţînţu zis 15 sau  Ţambal  şi pe Ionel Laurenţiu Sima zis Puiu, Marian Calafeteanu  şi Marius Alin Melcea, pentru înşelăciune în formă  continuată, spălare de bani, respectiv complicitate la aceste infracţiuni.

Potrivit anchetatorilor, în perioada septembrie 2012 – februarie 2013, Marius Cristian  Ţînţu, în calitate de administrator în fapt al SC Prior Autoprest PMI SRL Giurgiu, împreună  cu Chereji, administrator al SC Keda Servicii SRL Bucureşti, folosindu-se de încrederea pe care o prezenta cel din urmă  ca urmare a derulării anterioare a unor contracte, au pus la cale un plan pentru a induce în eroare reprezentanţii SC Cargill Oils SA  şi SC Cargill Agricultura SRL  şi să  obţină  astfel sume de bani necuvenite. În acest scop,  Ţînţu a luat legătura cu Ramona Toader, laborantă  la SC Cargill Oils SA – punct de lucru Podari, judeţul Dolj, pe care a convins-o să  ateste aprovizionări nereale de seminţe de floarea-soarelui de la furnizorul SC Keda Servicii SRL Bucureşti, care au fost achitate de SC Cargill Agricultura SRL, valoarea prejudiciului cauzat fiind de 2.309.819 lei. InculpatulŢînţu Marius Cristian a planificat un circuit al actelor justificative şi al banilor plătiţi pentru transporturile fictive de marfă, care să  nu permită  identificarea persoanei sale, ci să  se evidenţieze doar implicarea Ramonei Toader. Cei doi au fost sprijiniţi de Ionel Laurenţiu Sima, care, deşi nu cunoştea integral planul lor, le-a pus la punct baza operaţională  ce presupunea înfiinţarea unor societăţi comerciale tip „fantomă”.  Ţînţşi Chereji sunt judecaţi pentru înşelăciune în formă  continuată  şi spălare de bani, Ramona Toader pentru înşelăciune în formă  continuată  şi fals în înscrisuri sub semnătură  privată  în formă  continuată, iar Sima pentru complicitate la înşelăciune în formă  continuată.

Pe 28 martie 2014, lucrători din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor l-au introdus, în arestul IPJ Dolj, pe Marian Calafeteanu, de 34 de ani, din Craiova, cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune  şi fals în înscrisuri sub semnătură  privată. Potrivit reprezentanţilor IPJ Dolj, în urma probatoriului administrat de oamenii legii, s-a stabilit faptul că  suspectul, în perioada septembrie 2012 – februarie 2013, a întocmit în fals mai multe avize de însoţire a mărfii în numele unei societăţi comerciale din Bucureşti, care au fost folosite de laboranta Ramona Toader (trimisă  deja în judecată  în acest dosar), angajată  a SC Cargill SA din Podari, pentru a atesta achiziţii fictive de seminţe de floarea-soarelui, cauzând societăţii un prejudiciu de 2,3 milioane lei.

Politica