joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Foştii şefi de la Electrificare CFR Craiova, condamnaţi defintiv

Curtea de Apel Craiova i-a condamnat, definitiv, la sfârşitul săptămânii trecute pe foştii şefi de la Electrificare CFR Craiova, acuzaţi de delapidare.

Magistraţii au dispus condamnarea lui Gheorghe Mitroi la 5 ani de închisoare cu executare, Valentina Ghizdăveţ a primit 3 ani şi 6 luni închisoare cu suspendare pe durata termenului de încercare de 5 ani şi 6 luni (pentru delapidare), iar Alin Florin Neacşu şi Marian Spînu au fost achitaţi. În plus, Ghizdăveţ şi Mitroi sunt obligaţi de instanţă la plata sumei de 2.058.640,45 lei, sumă ce va fi actualizată cu indicele de inflaţie către SC Electrificare CFR SA, şi la câte 9.800 lei cheltuieli judiciare.

Reamintim că, pe 31 iulie 2013, Direcţia Naţională  Anticorupţie (DNA) anunţa trimiterea în judecată  a patru inculpaţi – Gheorghe Mitroi, la data faptelor contabil-şef la SC Electrificare CFR SA – Sucursala Electrificare Craiova, Valentina Ghizdăveţ, contabilă  în cadrul aceleiaşi societăţi la data faptelor, Marian Spînu  şi Alin Florin Neacşu,  şefi ai SC Electrificare CFR SA – Sucursala Electrificare Craiova în perioada comiterii faptelor, acuzaţi de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă  calificată, evaziune fiscală  săvârşită  în legătură  cu infracţiunea de abuz în serviciu în formă  calificatăşi neglijenţă  în serviciu.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Anchetatorii au reţinut că„în perioada 2005-2008, inculpatul Mitroi Gheorghe, în calitate de contabil  şef la Sucursala Electrificare Craiova,  şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu referitoare la achiziţiile de bunuri sau servicii  şi la înregistrarea lor în contabilitatea societăţii  şi plata acestora, cauzând prin aceasta un prejudiciu SC Electrificare CFR SA evaluat la suma de 1.788.012,70 lei (echivalentul a 504.917,26 euro). Concret, Mitroi Gheorghe, fără  a avea vreun mandat din partea conducerii Sucursalei Electrificare Craiova, a contactat personal mai mulţi furnizori, cărora le-a lansat comenzi ferme, în numele Sucursalei, de achiziţii de bunuri  şi servicii, care nu aveau nicio legătură  cu activitatea instituţiei în care îşi desfăşura activitatea. De asemenea, inculpatul a ridicat personal atât mărfurile cât  şi facturile emise de către furnizori. În înţelegere cu inculpata Ghizdăveţ  Valentina, contabilă, aceste facturi au fost înregistrate în contabilitatea instituţiei fără  a îndeplini condiţiile legale, iar Mitroi Gheorghe, în calitate de contabil  şef, a semnat ordinele de plată  pentru achitarea acestor facturi, astfel că  a determinat efectuarea de plăţi în mod nelegal. Acest lucru a fost posibil  şi pentru faptul că  inculpaţii Spînu Marian  şi Neacşu Alin Florin, ambii  şefi ai Sucursalei Electrificare Craiova din cadrul SC Electrificare CFR SA în perioadele de referinţăşi-au încălcat din culpă  atribuţiile de serviciu  şi au contrasemnat ordinele de plată, care erau neînsoţite de documente justificative, fără  să  se asigure că  plăţile efectuate sunt pentru bunuri  şi servicii achiziţionate legal  şi în interesul societăţii”, după  cum a comunicat DNA la momentul respectiv.

Bunurile achiziţionate  şi achitate în mod nelegal au fost însuşite de inculpaţii Mitroi Gheorghe  şi Ghizdăveţ Valentina. Ca urmare a acestor achiziţii, în aceeaşi perioadă, inculpaţii Mitroi Gheorghe  şi Ghizdăveţ Valentina, în calitate de contabil  şef, respectiv contabilă, au solicitat deducerea taxei pe valoare adăugată  în valoare de 328.426 lei (echivalentul a 92.708,50 euro), fără  a exista documente justificative care să  ateste achiziţia efectivă  a bunurilor sau prestarea serviciilor în beneficiul unităţii, situaţie în care nu exista drept de deducere. SC Electrificare CFR SA s-a constituit parte civilă  în procesul penal cu suma de 2.325.599,90 lei, iar Direcţia Generală  a Finanţelor Publice Dolj cu suma de 328.426,81 lei, reprezentând TVA dedus nelegal. 

 

Politica