joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Focar de hepatită la Gruia-Mehedinţi, cu 37 copii bolnavi

Un focar de Hepatita A a izbucnit în comuna Gruia din judeţul Mehedinţi, unde la ora actuală 37 de persoane au fost diagnosticate cu această boală. Cei mai mulţi sunt copii, elevi ai școlii generale din comună. Iniţial, în luna august primele cazuri au apărut la doi copii, iar ulterior tot mai multe persoane care au intrat în contact cu aceştia au contactat virusul.

Focarul de Hepatita A a izbucnit într-o comunitate de romi din localitatea Gruia, comunitate în care se află mulţi copii, fiind semnalate, până acum, 37 de cazuri. 14 pacienţi sunt în continuare internaţi în spital.

Este o comunitate mare de romi. A trecut de la un copil la altul. Fiind comunitate de 400 romi, iar termenul de incubaţie al virusului fiind de până la o lună, nu s-a ştiut şi  a fost suficient ca boala să apară la un copil şi să le transmită şi altora. Dar totul este sub control acum. Copiii sunt monitorizaţi, s-au făcut 130 de recoltări de probe la cei care au intrat în contact cu pacienţii şi aşteptăm rezultatele. Nu sunt cazuri foarte grave”,  a declarat, joi, Veronica Luţă, mediator sanitar în comuna Gruia.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Acum autorităţile se confruntă cu o problemă majoră: nu au suficiente doze de vaccin şi au cerut de la alte judeţe învecinate.

Virusul hepatic A sau boala mâinilor murdare ajunge în organism prin contact direct cu persoanele bolnave, prin consumul de apă neconformă, prin mâinile murdare, sau prin infecţii în zone endemice ce nu respectă igiena personală sau alimentară.

Autorităţile au luat imediat măsuri şi au făcut câteva teste la apa consumată în comună. Din rezultatul analizelor reiese că apa nu este tratată cu clor şi are o concentraţie a nitraţilor peste limita legală. Din această cauză, Direcţia de Sănătate Publică Mehedinţi a amendat Primăria cu suma de 3 000 lei.

 

Politica