joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Poştaşii anunţă grevă generală. Muncesc prin frig sau caniculă pentru 910 lei pe lună

Prin caniculă, ori ger, prin ploaie, ori vânt, la primele ore ale dimineţii pornesc la drum cu genţile vechi, rupte, pe umăr şi cu mai multe plase în mâini, pline cu scrisori, recomandate, ziare şi alte documente, ori cu bani pentru pensionari. Vorbim despre poştaşi. Mulţi dintre ei îndură vremea şi vremurile pentru salarii de 910 lei. Asta în timp ce şefii lor, ascunşi la căldura şi în confortul birourilor, au salarii de până la 25 de ori mai mari. Sătui de promisiuni de mai bine şi simţindu-se exploataţi, poştaşii au spus „aşa nu se mai poate, e bătaie de joc” şi se pregătesc de grevă generală.

14485027_620986228084177_1169988931572999347_nUn ultim avertisment pentru conducerea Companiei Naţionale Poşta Română (CNPR) şi pentru Ministerul Comunicaţiilor, acţionarul majoritar al companiei, a fost dat, marţi, de agenţii poştali. În capitalele reşedinţă de judeţ din ţară aceştia au întrerupt lucrul pentru o oră. În Craiova protestul a avut loc în Punctul de Tranzit de la Gară. La 7.30, atunci când ar fi trebuit să plece pe traseu, aproximativ 200 de angajaţi ai Poştei Române au protestat în curtea Punctul de Tranzit.

 

Cu ce sunt ei de vină pentru faptul că, în ultimii ani, conducerea Companiei a pierdut contracte pe bandă rulantă?”

Policlinica Buna Vestire Craiova

Oamenii cer o majorare de salariu de doar 200 lei, dar şi condiţii mai bune de muncă.

Liderii sindicali afirmă că au fost minţiţi de conducerea Companiei în nenumărate rânduri cu privire la faptul că problemele lor vor fi soluţionate.

Vara asta am avut vreo 10 întâlniri în cadrul comisiilor de negociere, dar suntem prinşi undeva la mijloc într-un joc. Suntem plimbaţi de la minister la Companie şi de la Companie la minister. Am ajuns la concluzia că suntem un fel de bătaie de joc. Salariaţii sunt revoltaţi deoarece conducerea CNPR refuză să acorde această majorare salarială. 50% dintre salariaţi au venituri nete între 910 şi 1.100 lei şi ei chiar muncesc. Cu ce sunt ei de vină pentru faptul că, în ultimii ani, conducerea Companiei a pierdut contracte pe bandă rulantă, iar cele încheiate au fost păguboase? Salariaţii au salarii mizerii, iar conducătorii noştri au salarii de 10.000 lei la care se adaugă şi sporuri de conducere de 2.700, dacă facem un calcul, vorbim de echivalentul a 10-11 salarii ale unui factor poştal. Iar agenţii poştali merg prin ploaie, prin vânt, prin frig sau prin căldură, nu stau în birouri. Fără echipamente de lucru, cu genţi de proastă calitate, cumpărate de ei din magazine. Plus că, mai ales în judeţ, angajaţii nu au apă curentă în clădirile în care lucrează, nu au toalete, plouă prin tavane, geamurile sunt sparte”, a declarat Titi Roman, preşedintele SLPR, filiala Dolj.

Pe lângă faptul că salariile lor nu au crescut, mulţi dintre poştaşi sunt plătiţi cu jumătate de normă, deşi de multe ori lucrează peste program.

Suntem în situaţia în care mii de colegi ai noştri au salariul minim pe economie, după 10-15 ani de muncă sau chiar 20 ani de muncă. Salariul din economie creşte, dar cele din Poşta Română rămân pe loc sau, mai rău, sunt tăiate în urma normărilor. Avem foarte mulţi colegi cu jumătate de normă, sau 75%, dar ei muncesc la program normal, 100% sau chiar mai mult pentru că trebuie să îşi termine traseul. Normarea se face din birourile Companiei. Nu vin să vadă efectiv cât muncesc oamenii. Pe de altă parte nu avem echipamente de protecţie, salariaţii nu au uniforme, încălţăminte”, a afirmat şi Florin Șăncărău, angajat al Companiei Naţionale Poşta Română.

Şi toate acestea în timp ce şefii lor au venituri lunare mai mult decât confortabile.

De exemplu, directorul general al Companiei Naţionale Poşta Română are, conform declaraţiei sale de avere, un venit anual încasat din funcţia de director şi membru în Consiliul de Administraţie de 308.392 lei. Conform aceleiaşi declaraţii, soţia sa primeşte tot de la Poşta Română 21.156 lei pe an, aceasta ocupând, scrie în document, funcţia de preşedinte al comisiei de pregătire şi monitorizare privatizare.

Andrei Stănescu, directorul executiv are un venit anual de 226. 935 lei, iar Irina Purcaru, director operaţiuni şi relaţii comerciale încasează 235.758 lei anual. Ceilalţi directori au venituri sub 200.000 lei pe an, dar peste 160.000 lei.

Protestul de marţi anunţă greva generală

Sindicaliştii spun că dacă în şedinţa de vineri a Consiliului de Administraţie al CNPR nu se va lua decizia majorării salariilor, poştaşii vor intra în grevă pe termen nelimitat.

Acesta a fost un ultim avertisment pe care îl transmitem atât conducerii Ministerului, cât şi conducerii Companiei. Se pare că vineri va fi convocată o nouă şedinţă a Consiliului de Adminsitraţie în cadrul căreia conducerea companiei este obligată să prezinte variantele de majorări salariale, precum şi impactul asupra bugetului de venituri şi cheltuieli. Dacă nu se va întâmpla, salariaţii sunt decişi să întrerupă lucrul pe termen nelimitat”, a mai declarat Titi Roman, preşedintele SLPR Dolj.

Poşta Româna a anunţat, luna trecută, că a înregistrat, în primele şase luni din 2016, un profit net de 15,8 milioane de lei (3,5 milioane de euro), în creştere cu 2,5% faţă de primele şase luni din 2015.

Politica