sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Primăria Craiova mai cumpără cinci autobuze Solaris

Încă cinci autobuze noi ar urma să vină la Craiova în cursul acestui an. Primăria Craiova vrea să aloce peste 5 milioane de lei, necesari pentru achiziţionarea acestora. Municipalitatea luase în calcul, în urmă cu circa o lună, să rezilieze contractul cu firma Solaris, cu care are un acord cadru pentru cumpărarea a 50 de autobuze, în eventualitatea în care ar fi apărut ghidurile pentru achiziţionarea de autobuze şi tramvaie noi, pe fonduri europene. Acest lucru încă nu s-a întâmplat, iar nevoia de autobuze noi este destul de mare în municipiu. Tot la capitolul transporturi, RAT SRL va da înapoi suma de bani pe care o solicitase pentru achiziţia de sisteme de aer condiţionat pentru tramvaie, asta pentru că nimeni nu s-a prezentat la procedura de achiziţie.

Primăria Craiova vrea să cumpere încă cinci autobuze noi, prin acordul-cadru pe care îl are cu firma Solaris. Raportul justificativ al acestei investiţii este inclus în proiectul de hotărâre privind rectificarea bugetară, care urmează să fie supusă votului consilierilor locali în şedinţa de joi.

5.249.000 de lei pentru noile autobuze

Policlinica Buna Vestire Craiova

În anul 2014, prin contractul subsecvent de furnizare nr. 1 la acordul cadru au fost achiziţionate 17 autobuze cu valoarea totală de 18.440.784 lei (inclusiv TVA), iar în anul 2015, prin contractul subsecvent de furnizare nr. 2 la acordul-cadru au fost achiziţionate 7 autobuze cu valoarea totală de 7.593.264 lei (inclusiv TVA). În vederea continuării acestei achiziţii, propunem, pentru anul 2016, asigurarea sumei de 5.249 mii lei, necesară pentru achiziţia a cinci autobuze”, se arată în raportul ataşat proiectului de hotărâre.

Teoretic, după alocarea banilor, ar urma să fie semnat un nou contract subsecvent cu firma Solaris, care, de regulă, are maxim 60 zile la dispoziţie pentru a livra cele cinci autobuze.

Primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, declarase în urmă cu aproximativ o lună că este foarte probabil ca acordul-cadru pentru autobuze să fie reziliat, având în vedere că există posibilitatea achiziţionării a noi autobuze pe fonduri europene, cu o cofinanţare de doar 2%. „Aşteptăm ca în cursul acestei luni să apară ghidul de finanţare pentru autobuze şi tramvaie noi, pe care vrem să îl accesăm. În acel moment, nu va mai fi cazul să plătim toţi banii de la primărie, ci vom aloca doar 2% din cât este costul autobuzelor şi tramvaielor. Bineînţeles că preferăm să intrăm pe fonduri europene decât să suportăm din bugetul localităţii această sumă. Este motivul pentru care, deocamdată, nu am mai făcut nicio achiziţie de autobuze noi pe acordul-cadru pe care l-am semnat. În momentul în care va apărea ghidul, vom şti cu exactitate dacă suntem eligibili pentru acel program pe fonduri europene. La ora actualăştim 99% că da, dar trebuie să vedem şi condiţiile din ghid, şi vom lua o decizie şi dacă se va mai continua sau nu contractul de acord-cadru. Nu este nicio obligativitate din partea primăriei să continue acest acord-cadru dacă situaţia se rezolvă”, explica Lia Olguţa Vasilescu, pentru Jurnalul Olteniei, pe 29 august.

Vasilescu: „Nu au dat drumul încă la ghiduri şi se pare că durează mult”

În momentul de faţă, primarul a declarat că vor mai fi cumpărate aceste cinci autobuze pentru că ghidurile nu au fost încă publicate. „Vom mai lua încă cinci autobuze. Nu au dat drumul încă la ghiduri şi se pare că durează mult”, a spus Lia Olguţa Vasilescu. În Bănie este în continuare nevoie de reînnoirea parcului de autobuze al RAT SRL.

Sistemele AC pentru tramvaie, la a doua licitaţie

O altă investiţie destul de importantă, îndeosebi pentru perioada verii, erau sistemele de aer condiţionat pentru tramvaiele care circulă în Craiova. Procedura de achiziţie pentru acestea fusese lansată în urmă cu mai multe luni, însă nimeni nu s-a prezentat la licitaţie. „În cadrul Planului Integrat de Dezvoltare Urbană a Zonei Metropolitane Craiova, un rol important îl deţine transportul urban pe şină şi numărul utilizatorilor/călătorilor. În acest sens, în bugetul iniţial al anului 2016 a fost alocată suma de 1.620,00 mii lei pentru modernizarea a 15 tramvaie, prin montarea a 15 seturi de instalaţii de aer condiţionat în compartimentul pentru călători. Deoarece în urma procedurii de achiziţie nu a fost desemnat niciun câştigător, prin nota de fundamentare nr.12937/21.09.2016, RAT SRL Craiova propune disponibilizarea sumei de 1.080,00 mii lei”, se arată în raportul justificativ al proiectului de hotărâre. O nouă procedură de achiziţie a fost lansată în acest caz.

Politica