sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

„Biblioteca din vacanţă”, la final

Proiectul „Biblioteca din vacanţă” derulat de Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman” din Craiova a ajuns la final.

Cea de-a VIII-a ediţie a proiectului s-a desfăşurat în intervalul 4 iulie-31 august a.c., iar zece noi promoţii de cursanţi şi-au primit diplomele.

Timp de două luni de zile, în plin sezon estival, al vacanţelor şi timpului liber, s-au înregistrat 3035 de participări pentru cele 10 grupe organizate în cadrul cursurilor şi atelierelor „Bibliotecii din Vacanţă”.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Pliate pe două categorii clare de vârstă, clasele I-IV şi V-VIII, atelierele şi cursurile organizate săptămânal la bibliotecă au răspuns celor mai diverse preocupări şi interese. Fie că s-a optat pentru continuarea unora dintre proiectele care şi-au dovedit utilitatea în cursul ediţiilor precedente: cursurile de Limba engleză, Desen, Micul Jurnalist şi Public Speaking, respectiv atelierele de Origami şi Hand-Made, sau au fost integrate şi desfăşurate activităţi noi, inedite, precum cursul de Igienă şi acordare a primului ajutor, copiii au fost peste măsură de fericiţi.

Deşi iniţial au fost planificate şapte grupe corespunzând celor şapte cursuri şi ateliere prevăzute pentru ediţia din acest an, numărul mare de aplicanţi şi suplimentarea continuă a locurilor au determinat organizarea a 10 grupe. Astfel cursurile şi atelierele de Engleză, Public Speaking şi Origami au fost organizate în două secţiuni, prioritate având primii copii înscrişi”, au transmis reprezentanţii Bibliotecii, într-un comunicat de presă.

La atelierele de limba engleză şi desen, copiii au fost stimulaţi să dialogheze şi scrie, pe de o parte, au fost asistaţi şi supervizaţi în timpul orelor de desen, fiind încurajaţi să dea frâu liber imaginaţiei, să creeze şi imagineze modele cât mai dinamice şi moderne, pe de altă parte. Cele două cursuri au fost coordonate de Adriana Gămălan, unul dintre voluntarii cu ştate vechi în bibliotecă.

Celor pasionaţi de lucrul manual, de confecţionare, modelare şi decupare, le-au fost rezervate atelierele de origami şi hand-made. Copiii s-au întrecut în crearea de modele inedite începând cu brăţările şi mărgelele tradiţionale şi continuând cu obiectele realizate cu traforajul sau alte instrumente asemănătoare. Energia şi implicarea voluntarilor bibliotecii au fost fără cusur. Ana Păvălan, Maria Stroe, Georgiana Dumitru, Bianca Bănescu, Rebegilă Liana, Ana Potropopu, la hand-made, şi Cîrstea Marina, Pălăştea Andreea, Combei Ana, Maria Șerban, Badea Iarina, Mogoşanu Ruxandra, Matache Iarina, Boboc Razvan, Ana Potropopu, Gîngu Ionuţ, la origami, sunt tinerii care ne-au sprijinit în organizarea acesor activităţi.

În premieră pentru această ediţie, Cursul de Igienă şi acordare a primului ajutor a atras nu doar curioşi, ci şi tineri dornici să deprindă tehnicile necesare acordării primului ajutor, respectiv păstrării şi promovării importanţei unei igiene impecabile. Sub coordonarea Florinei Pîrvan, membru al Fundaţiei Ecologice Green şi elev al Școlii Postliceale FEG Craiova, cursanţii au fost instruiţi să se preocupe permanent de întreţinerea igienei, atât cea corporală cât şi cea din spaţiul în care locuiesc şi învaţă, şi să ofere primul ajutor în condiţii de maximă siguranţă”, mai transmit reprezentanţii Bibliotecii.

Copiii au putut urma şi cursuri de Public Speaking sau jurnalism.

Ajunsă la cea de-a VIII-a ediţie, bibliotecarii de la secţia de împrumut copii şi tineret au făcut bilanţul tuturor cursurilor desfăşurate, anunţând pregătirea unor surprize mari pentru ediţia viitoare. Cu acest prilej, Rodica Păvălan, Șef Serviciu Relaţii cu Publicul şi Comunicarea Colecţiilor şi responsabilul de proiect din partea bibliotecii, a declarat că „este minunat ca în fiecare vară să fim înconjuraţi de glasuri de copii, de ochii lor care sclipesc a veselie, a dorinţa de cunoaştere dar şi a joacă. Au trecut 8 ani de când Secţia pentru Copii şi Tineret derulează acest program, astfel că, în total mii de copii ne-au înveselit dimineţile, unii dintre ei fiind deja cititorii noştri….alţii, cu siguranţă, vor deveni!! Cele care pun suflet an de an în derularea acestui program sunt colegele noastre: Mihaela Mircea, Doina Stoichiţescu, Silvia Mic şi Laura Trăistaru. Mult succes micuţilor nostri cursanţi în noul an şcolar! Mulţumiri prietenilor bibliotecii, VOLUNTARII! Fără sprijinul şi aportul lor ne-ar fi fost imposibilă continuarea programului. Le urăm succes în activităţile pe care le vor desfăşura în continuare pentru că la anul, o ştim cu toţii, vom organiza o nouă ediţie a „Bibliotecii din Vacanţă”.

Referitor la utilitatea şi importanţa continuării acestui program, Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii Judeţene „Alexandru şi Aristia Aman”, a declarat că „fiind prima instituţie din Craiova care şi-a asumat organizarea şi desfăşurarea neîntrerupta a unui program deopotrivă instructiv şi distractiv de o asemenea amploare, Biblioteca Aman se bucură pe bună dreptate de încrederea şi aprecierea tuturor participanţiilor la cele VIII ediţii derulate până în prezent, a bunicilor şi părinţilor micuţilor cursanţi. Trebuie spus că proiectul „Biblioteca din Vacanţă”, dată fiind perioada în care se desfăşoară în fiecare an, vacanţa de vară, a reprezentat soluţia pe care biblioteca a propus-o în sensul continuării procesului de învăţare în sezonul estival. Educaţia şi învăţarea continue nu pot fi întrerupte, iar pentru a îndeplini aceste obiective am iniţiat acest demers educativ. Venind în întâmpinarea părinţilor, dornici săşi înscrie copiii la cursuri interactive, biblioteca a acordat atenţie la fel de mare şi dorinţei de joacă a participanţilor. Amestecul de cunoştinţe noi şi jocuri, de învăţare şi relaxare, credem noi, au reprezentat cheia popularităţii programelor noastre. Le mulţumesc tuturor celor care s-au implicat în organizarea „Bibliotecii din vacanţăşi îi felicit pe toţi absolvenţii noştri!”

Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman” a încheiat cea de-a VIII-a ediţie a proiectului  „Biblioteca din Vacanţă”. Adresat copiilor din clasele I-VIII, acesta s-a desfăşurat în perioada 4 iulie–31 august şi a fost structurat pe mai multe ateliere: engleză, desen, jurnalism, hand-made, origami, public speaking şi igienă şi primul ajutor.

 

Politica