vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

”Cumpărarea de vechime” – o nouă lege pentru persoanele care nu au stagiul de pensie complet

O nouă iniţiativă legislativă a fost adoptată de către Camera Deputaţilor marţi, 20 septembrie, şi vizează persoanele care nu au stagiul de pensie complet, oferindu-le în acest sens posibilitatea de a efectua plata contribuţiilor pentru perioadele de timp restante, pentru care nu au reuşit să deţină calitatea de asigurat.

Astfel, dacă la începutul anului 2011, aceste aspecte rămâneau tratate doar sub forma unui proiect, în prezent, legii care permite cumpărarea de vechime, aşa cum a fost ea adoptată, nu îi mai rămâne pentru a se putea aplica, decât să fie promulgată de preşedintele României.

Ce presupune ”cumpărarea”

Policlinica Buna Vestire Craiova

”Cumpărarea” presupune încheierea unui contract de asigurare socială, în termen de cel mult 6 luni de la intrarea în vigoare a iniţiativei legislative, oferindu-le astfel persoanelor care nu deţin deocamdată calitatea de pensionari posibilitatea de a efectua ”plata contribuţiei de asigurări sociale pentru perioadele de timp în care nu au avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia”. Totodată, plata contribuţiei poate fi realizată fie integral, într-o singură tranşă, fie în mod eşalonat, în tranşe lunare, pe o perioadă de cel mult 6 luni de la intrarea în vigoare a iniţiativei legislative.

Important de precizat este faptul că plata contribuţiei lipsă nu se poate raporta la mai mult de 5 ani anterior momentului incheierii contractului de asigurare socială. Prin urmare, ”vechimea” astfel cumpărată nu poate privi o perioadă mai mare de 5 ani, pentru care persoana interesată nu a reuşit să deţină calitatea de asigurat.

Cine beneficiază de noua reglementare

Iniţiativa legislativă în cauză vizează persoanele care, deşi doresc să se pensioneze, nu au cotizat suficient la bugetul asigurărilor sociale pentru a putea beneficia de pensie. În acest sens, dacă, din orice motive, o persoană nu a mai lucrat ori nu a mai putut lucra o perioadă de timp pentru care nu îndeplineşte condiţiile unui stagiu complet de pensionare, lipsindu-i unul, doi, până la cinci ani, noua iniţiativă legislativă îi permite acesteia finalizarea stagiului prin ”cumpărarea” de vechime pentru ca astfel să poată beneficia de pensie.

av. Lucian Săuleanu

Politica