miercuri, aprilie 24, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

“Ciocîlteul lui Brâncuşi”, la Craiova

Aproximativ 7.000 de cuie şi 20 de kilometri de aţă au fost utilizate de 4 tineri artişti din cadrul comunităţii Cufir pentru a crea un tablou cu chipul marelui sculptor Constantin Brâncuşi. Opera a fost realizată prin tehnica string art, în cadrul proiectului “Ciocîlteul lui Brâncuşi” şi a putut fi admirată de craioveni, marţi, în prima partea a zilei, în curtea Muzeului de Artă din Craiova, iar după ora 13.00 în incinta Electroputere Parc Mall.

Într-o zi de ianuarie a anului 2015, patru tineri au decis să promoveze această tehnică şi în România, experimentând la început, pentru ca mai apoi din mâinile lor să fie create tablouri originale, adevărate opere de artă. Aceştia au înfiinţat comunitatea „Cufir”. Numele lor sunt Remus Rădvan (Tg.Jiu), Rareş Mateescu (Deva), Andrei Mimiş (Dr.Turnu Severin) şi Gabriela Czifra (Timişoara). Marţi, doi dintre ei au venit la Craiova pentru a expune opera şi a ajuta astfel la strângerea de fonduri pentru ca sculptura „Cuminţenia Pământului” să ajungă în proprietatea statului român.

Noi suntem doi dintre cei patru care au iniţiat proiectul Ciocîlteul lui Brâncuşi. Facem parte din comunitatea Cufir prin care promovăm string art-ul în România. String art-ul este o tehnică din secolul al XIX-lea dezvoltată de către o profesoară de matematică prin care a vrut să le explice elevilor cum se văd în spaţiu figurile 3D. Evident, după aceea, americanii au transformat-o la nivel de artă. Astfel am decis şi noi să o introducem şi să o dezvoltăm în România pentru că am căutat şi noi pe site-urile de socializare ce înseamnă string art şi ne-au plăcut din prima aceste tablouri. Ne-am adunat acum un an şi jumătate împreună cu colegul nostru Remus Rădvan, noi trei, să dăm drumul acestei comunităţi. Cei drept, a fost destul de greu şi am început din luna ianuarie să intrăm mai tare pe piaţă, am participat la diferite evenimente stradale şi am ajuns la campania lui Brâncuşi pentru Cuminţenia Pământului, campanie iniţiată de Guvern. Pe lângă faptul că noi am donat prin SMS, am zis să facem ceva să arătăm lumii că tinerii pot să facă ceva, pot să ducă un proiect la bun sfârşit. Ne gândeam toţi într-o seară cum am putea să facem şi ne-am decis să punem la bătaie tehnica pe care o promovăm. Astfel, ne-am gândit să facem chipul lui Constantin Brâncuşi, într-o operă de 2 metri pe 1,30. Ciocîlteul este un cui de lemn care se foloseşte la a fixa jugul la proţapul carului. Evident, ciocîlteul este un sinonim şi din zona Hobiţei, zona Târgu Jiu. Campania am început-o acum trei săptămâni şi opera ne-a luat tot atât de lucru. Am început s-o creionăm la Târgu Jiu, am început să batem cuiele la Masa Tăcerii, urmând ca aţa s-o finalizăm la Coloana Infinitului. Chiar ieri a fost realizată şi dezvelirea operei, am lansat un video cum a fost realizată opera. Trebuie să menţionez că opera a fost realizată de noi patru, cu sprijinul a aproximativ a 1.000 de persoane care au donat şi ne-au susţinut pe platforma Creştem Idei”, a spus Mateescu Rareş, unul dintre artişti.

Policlinica Buna Vestire Craiova

#SelfiecuBrâncuşi, este urmatoarea etapă din cadrul iniţiativei şi presupune un turneu prin diferite oraşe din România unde opera va fi expusă pentru ca oamenii să îşi poată face o fotografie cu aceasta, tinerii sperând să unească aproximativ 1.000 de români pe aceeaşi placă, prin artă, de dragul lui Brâncuşi.

Opera a fost pentru noi o provocare, din mai multe puncte de vedere. În primul rând datorită dimensiunii pentru că nu am mai realizat până acum un tablou de o asemenea dimensiune. Brâncuşi al nostru are undeva la 7.000 de cuie, 20 de kilometri de aţă, coincidenţă sau nu, cam 20 de kilometri este şi distanţa între Hobiţa şi Târgu Jiu, lucru care ne-a surprins în momentul în care am aflat acest aspect şi ni s-a părut o provocare şi datorită complexităţii tabloului având mai multe umbre, penumbre. Vis-a-vis de tablou, ni s-a părut că are legătură şi cu faptul că românii sunt exact ca o mână de cuie, un român poate străpunge ziduri şi poate săşi suţină obiectivul, iar dacă nu sunt uniţi, nu au o direcţie comună, s-ar putea să se risipe, tocmai de aceea am zis să unim mai multe persoane, un cui însemnând o persoană şi astfel, legaţi de o conexiune, de scopul ce ne leagă ca şi români, să încercăm să redăm imaginea unei noi opere pentru a salva opera celebră a lui Constantin Brâncuşi, Cuminţenia Pământului. Următoarea destinaţie va fi Bucureşti, după care Timişoara, iar la finalul campaniei, pe data de 28 septembrie, opera va fi scoasă la licitaţie, încă nu ştim dacă va fă scoasă la licitaţie în cadrul unei gale sau în mediul online, astfel încât opera să ajungă la o persoană care apreciază arta, apreciază frumosul, munca colectivă a tuturor oamenilor care au susţinut această cauză şi care au crezut atât în noi cât şi în aducerea înapoi în ţară a Cuminţeniei Pământului”, a spus Andrei Mimiş, unul dintre realizatorii operei.

 

Politica