vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

„Intervenţie” ISU, în Piaţa Prefecturii

Pompierii şi-au expus tehnica din dotare

Craiovenii care au trecut, duminică, prin centrul Craiovei, au avut ocazia să vadă o expoziţie impresionantă a tehnicii şi a materialelor de intervenţie din dotarea Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă “Oltenia” Dolj. Cetăţeni de toate vârstele s-au adunat în “Piaţa Prefecturii” pentru a admira demonstraţiile pompierilor, printre curioşi numărându-se şi câţiva copii, care, profitând de ocazie, au urcat  în  autospecialele de intervenţie, devenind  şi  ei pompieri, pentru  câteva  momente.

Cei mici au umplut cu zâmbete şi voie bună autospecialele pompierilor, iar mulţi dintre ei şi-au manifestat dorinţa de a deveni pompieri. Totodată, cei prezenţi, au primit recomandări specifice de comportare în cazul producerii unor situaţii de urgenţă generate de incendii şi au putut asista la exerciţii de salvări de la înălţime.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În fiecare an, sărbătorim pe 13 septembrie, Ziua Pompierilor din România, eveniment ce marchează unul dintre momentele de eroism ale pompierilor militari, încă de la înfiinţare.

Anul acesta, se împlinesc 168 de ani de la un moment semnificativ al istoriei pompierilor români: memorabila Bătălie din Dealul Spirii purtată de cei 166 de pompieri sub comanda căpitanului Pavel Zăgănescu împotriva a 6.000 de soldaţi ai oştirii otomane veniţi să înfrângă mişcarea revoluţionară română.

Cu ocazia sărbătoririi acestui deosebit eveniment, în vederea cinstirii eroismului dovedit pe câmpul de luptă de către pompieri, precum şi pentru a aduce în atenţia oamenilor câteva dintre principalele fapte întreprinse pentru apărarea vieţii şi proprietăţii, Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă “Oltenia” Dolj va desfăşura, pe parcursul a trei zile, mai multe acţiuni menite să acorde importanţa şi atenţia cuvenite acestei zile de sărbătoare.

Manifestarile se desfăşoară până pe 13.09.2016, între orele 10.00 – 14.00, pe esplanada Piaţa „Mihai Viteazul”, iar craiovenii pot asista la numeroase acţiuni cu caracter public care vor include activităţi tehnico-aplicative, exerciţii demonstrative, dar şi prezentarea unor momente artistice, expoziţii de fotografie şi pictură.

Este o prezentare de tehnică de intervenţie. Desfăşurăm pe o perioadă de trei zile prezentarea tehnicii de intervenţie întrucât, pe 13 septembrie este Ziua Pompierilor din România. Cu această ocazie vrem să arătăm cetăţenilor tehnica cu care noi intervenim în misiunile pe care le desfăşurăm. Vom desfăşura câteva exerciţii de salvare cu perna pneumatică, vom prezenta echipamente de ultimă generaţie privind activităţi de cercetare în medii contaminate, avem de asemenea, autospeciale de intervenţie în caz de incendiu cu absolut toate dotările necesare pentru a asigura intervenţia în caz de incendiu, punct mobil care are posibilitatea de a transmite informaţii şi a stabilii comunicaţiile între echipajele de intervenţie”, a declarat unul dintre reprezentanţii ISU Dolj prezenţi în Piaţa Prefecturii.

În cele trei zile, pompierii vor expune tehnica din dotare, iar cei mai curioşi au ocazia de a vizita o autospecială folosită la stingerea incendiilor. De asemenea, vor fi prezentate tehnici de căutare – salvare din medii ostile cu ajutorul câinilor antrenaţi special (exemplarul canin Seza), vor fi prezentate tehnici de acordare a primului ajutor medical – 1 autospecială transport victime multiple, vor fi simulate intervenţii la accidente colective, calamităţi şi dezastre.

Craiovenii vor mai putea asista şi la demonstraţii de salvări de la înălţime – coborâre în rapel (alpinişti), prezentarea autospecialei de lucru cu apă şi spumă FRAP, a autospecialei de salvare şi intervenţie la înălţime, salvări de la înălţime – pernă pneumatică, ateliere de prezentare ATV, ateliere de fotografie şi pictură, atelier Societatea Naţională de Cruce Roşie – Filiala Dolj, atelier Centrul naţional de educare canină precum şi prezentarea voluntarilor ISU Dolj.

Punct mobil de informare preventivă

La locul de desfăşurare a manifestărilor organizate cu ocazia sărbătoririi Zilei Pompierilor din România, va fi asigurat şi un punct mobil de informare preventivă a cetăţenilor cu privire la cele mai frecvente riscuri de incendii, vor fi popularizate măsurile specifice de prevenire a acestora şi utilitatea echipării locuinţelor cu detectoare de fum şi mijloace de primă intervenţie.

Ziua Pompierilor, sărbătorită în toate subunităţile de intervenţie

În toate subunităţile de intervenţie se vor organiza şi desfăşura, în data de 13 septembrie 2016, „ZIUA PORŢILOR DESCHISE”. Cu acest prilej vor avea loc exerciţii şi aplicaţii demonstrative, precum şi prezentarea tehnicii de intervenţie la incendii, descarcerare şi alte situaţii de urgenţă.

Modificări la legislaţia din domeniul avizării-autorizării

În Monitorul Oficial al României nr. 628 din 16.08.2016 şi 675 din 1.09.2016, au fost publicate Hotărârea nr. 571/10.08.2016 pentru aprobarea categoriilor de construcţii şi amenajări care se supun avizării şi/sau autorizării privind securitatea la incendiu, respectiv Ordinul ministrului afacerilor interne nr. 129/25.08.2016, pentru aprobarea Normelor metodologice privind avizarea şi autorizarea de securitate la incendiu şi protecţie civilă. Aceste două acte normative aduc aspecte de noutate în domeniul de referinţă, privind: modificări ale categoriilor de clădiri, construcţii şi amenajări care se supun avizării/autorizării, reducerea documentelor care trebuie depuse în vederea obţinerii acestor acte de autoritate, posibilitatea depunerii documentelor în format electronic, eliminarea termenului de 6 luni de la recepţia lucrărilor în care se poate obţine autorizaţia de securitate la incendiu fără alte cerinţe suplimentare, etc.

Începând cu data de 6.09.2016, toate solicitările în domeniul avizării/autorizării, se depun doar la sediul ISU DOLJ, din Craiova, str. C.D. Fortunescu, nr. 2.

Pentru transmiterea documentelor de avizare-autorizare în format electronic se poate utiliza adresa de email: [email protected], cu precizarea că documentele astfel transmise trebuie să fie semnate cu semnătura electronică extinsă, bazată pe un certificat eliberat de un furnizor de servicii de certificare acreditat.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Oltenia” al judeţului Dolj a venit în sprijinul cetăţenilor prelungind intervalul orar pentru primirea/restituirea cererilor şi documentaţiilor de avizare/autorizare astfel:

-MARȚI: 8:30 – 16:30

-JOI: 8:30 – 18:30

Actele normative în vigoare se găsesc postate şi pe site-ul unităţii la adresa: www.isudolj.ro/inspectia de prevenire/avizare-autorizare.

 

Politica